קרדיולוגיה

ויקטוזה אינו מפחית מקטע פליטה של חדר שמאל בחולי אי-ספיקת לב אך מעלה קצב לב (מתוך כנס ה-ESC)

ממצאים חדשים תומכים במחקר קודם שקבע כי לטיפול ב-Liraglutide (ויקטוזה) אין תועלת קלינית בחולי אי-ספיקת לב, אך מעידים גם על אירועים קרדיווסקולאריים חמורים על-רקע הטיפול התרופתי.

מחקר FIGHT שפורסם לפני מספר חודשים לא זיהה הבדלים משמעותיים בתוצאות לאחר שישה חודשים, כולל תמותה ואשפוזים חוזרים, בין הטיפול התרופתי ובין פלסבו ב-300 חולים עם אי-ספיקת לב חדה וירידה במקטע פליטה. עם זאת, כצפוי, חלה ירידה במשקל והאיזון הגליקמי השתפר בתת הקבוצה של חולי הסוכרת.

במחקר LIVE החדש נכללו 241 חולים עם אי-ספיקת לב כרונית עם מקטע פליטה ירוד, שטופלו בחמישה מרכזים בדנמרק. 122 חולים חולקו באקראי לטיפול בויקטוזה ו-119 חולים חולקו לקבוצת הפלסבו. בנוסף, 32% ו-29% מהחולים בכל קבוצה, בהתאמה, סבלו מסוכרת מסוג 2.

קריטריוני ההכללה במחקר כללו מקטע פליטה של חדר שמאל מתחת ל-45% וסיווג NYHA של 1-3. כל המשתתפים השלימו בדיקת אקו-לב תלת-ממדית להערכת השינוי במקטע הפליטה של חדר שמאל מתחילת המחקר, כמו גם מדדי לחץ דם ומרחק הליכה לשש דקות, והם מילאו את שאלון MLHF (Minnesota Living with Heart Failure).

לאחר 24 שבועות טיפול, לא תועדו הבדלים מובהקים בין קבוצת הטיפול בויקטוזה וקבוצת הפלסבו בתוצא הסיום העיקרי של המחקר של שינוי במקטע הפליטה של חדר שמאל בין אם החולים סבלו מסוכרת ובין אם לאו. בקבוצת הטיפול בויקטוזה נרשם שינוי של 0.8% במקטע הפליטה של חדר שמאל לעומת שינוי של 1.5% בקבוצת הפלסבו.

הירידה במשקל הייתה גדולה יותר משמעותית בקבוצת הטיפול בויקטוזה (2.2- ק”ג לעומת 0.1 ק”ג בהתאמה). ריכוז המוגלובין מסוכרר ירד משמעותית (5.1- מילימול/מול לעומת 3.2 מילימול/מול) וחל שיפור משמעותי במרחק הליכה לשש דקות.

ממצאים מטרידים יותר נגעו לעליה משמעותית בקצב הלב באלו שטופלו בויקטוזה, בהשוואה לפלסבו, ושיעור גבוה יותר של אירועים לבביים חמורים (12 לעומת 3, בהתאמה, P=0.04). קצב הלב עליה בשש פעימות לדקה בקבוצת הטיפול בויקטוזה, זאת לעומת ירידה של פעימה לדקה בקבוצת הפלסבו. בנוסף, תועדו ארבעה לעומת שני מקרים של פרפור פרוזדורים, בהתאמה, שלושה מקרים של תסמונת כלילית חדה בקבוצת הטיפול בויקטוזה (ללא מקרים מקבילים בקבוצת הפלסבו), שלושה מקרים של טכיקרדיה חדרית פטאלית לעומת מקרה בודד, ומקרה בודד של החמרת אי-ספיקת לב בקבוצת הטיפול בויקטוזה (ללא אירועים דומים בקבוצת הפלסבו).

למחקר לא הייתה עוצמה מספקת לזיהוי הבדלים בתוצאי סיום קליניים. החוקרים הופתעו מכך וקוראים להשלים מחקרים גדולים יותר לאישור ההשפעות הקליניות המשמעותיות של הטיפול.

מתוך כנס מטעם ה-European Society of Cardiology

לידיעה במדסקייפ

מסקנת המחבר:

בתת-הקבוצה של חולים התואמים להתוויה של התרופה (אלו הסובלים מסוכרת סוג  2), פעלה לירגלוטייד כמצופה: “חולים אלה איבדו ממשקלם ונצפה אצלם שיפור ברמות הסוכר”.  

משמעות ממצאי המחקר היא שאין להשתמש בלירגלוטייד בחולי אי ספיקת לב אשר אינם סובלים מסוכרת. כמו כן, בחולי סוכרת סוג 2 הסובלים בנוסף מאי ספיקת לב מתקדמת אין להשתמש בתרופה במטרה לשפר את אי ספיקת הלב.

מידע נוסף לגבי אוכלוסיית החולים הסובלים מסוכרת יחד אי-ספיקת לב בדרגות שונות יפורסם במסגרת מחקר התוצא הקרדיו-וסקולרי של לירגלוטייד מחקר ה- LEADER שעקב במשך 5 שנים אחרי 9,000 מטופלים בסיכון קרדיו-וסקולרי גבוה.

(עדכון: בחודש שעבר פרסמה חברת נובו נורדיסק את התוצאות הראשוניות של מחקרLEADER , התוצאות הראשוניות הראו עליונות (superiority) משמעותית סטטיסטית בהפחתת הסיכון הקרדיווסקולארי בהשוואה לתוספת פלסבו על טיפול קיים  (conventional therapy) התוצאות המלאות יפורסמו בכנס ADA ביוני הקרוב.

מחברת נובונורדיסק נמסר כי בקרוב יתפרסם מחקר ה LEADER

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    לפניכם מפגש שלישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השלישי עוסק באינסולינים ארוכי טווח. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    לפניכם מפגש רביעי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הרביעי עוסק בטכנולוגיות בסוכרת. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    לפניכם מפגש שני מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השני עוסק בטיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    לפניכם מפגש חמישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש החמישי עוסק ברפואה מותאמת אישית. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אלופציה אראטה, הפרעת שיער אוטואימונית לא צלקתית, הינה בעלת שיעור היארעות של עד כ-2% במהלך החיים ועלולה להשפיע על תחומים פסיכולוגיים, רגשיים וחברתיים. יהונתן ניסן משתף את מאמר העוסק בהפרעה מה- U.S. Pharmacist, בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

  • הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    במבוגרים עם השמנת-יתר המצליחים לרדת במשקל גופם נרשמה ירידה בסיכון להתפתחות ממאירויות על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך כנס ה-American Diabetes Association. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי, רטרוספקטיבי, שכלל נתונים אודות 105,472 מבוגרים עם השמנה ובחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות ממרפאת קליבלנד בין 2000 עד 2022. נתוני מדד מסת גוף נאספו אודות כל משתתף והחוקרים […]

  • טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב- Fenofibrate מלווה בירידה משמעותית בסיכון להתקדמות מקולופתיה ורטינופתיה סוכרתית, כך עולה מתוצאות מחקר LENS (או Lowering Events in Non-proliferative Retinopathy in Scotland) שהוצגו במהלך כנס ה-American Diabetes Association ופורסמו במקביל ב-NEJM Evidence. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי רטינופתיה סוכרתית הינה האחד מחמשת הגורמים המובילים לאובדן ראיה ברחבי העולם והגורם השני במבוגרים בגיל העבודה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה