שני שליש מהמחקרים הקליניים אינם מתפרסמים לאחר שנתיים (BMJ)

מרכזי מחקר אקדמיים מובילים אינם עושים עבודה טובה בפרסום תוצאות מחקרים קליניים, כך עולה מתוצאות מחקר חתך, שפורסמו בכתב העת BMJ במהלך חודש פברואר. עיכוב בפרסום תוצאות קליניות מוביל לפערי מידע חמורים ומעלה סוגיות אתיות.

למרות חובה מוסרית ולעיתים חובה חוקית לפרסם תוצאות מחקרים לציבור, החוקרים מצאו כי רק 29% מהמחקרים שהושלמו ב-51 מרכזי מחקר גדולים פורסמו במהלך השנתיים שלאחר השלמתם, וכי 13% בלבד הגישו את התוצאות ל-ClinicalTrials.gov.

החוקרים זיהו מרכזים עם לפחות 40 מחקרים התערבותיים רשומים במאגר הנתונים הארצי ClinicalTrials.gov, עם תאריכי השלמה בין אוקטובר 2007 ועד ספטמבר 2010, ובחנו את שיעור המחקרים שתוצאותיהם פורסמו בכתבי עת או דווחו ל-ClinicalTrials.gov, הן באופן כללי והן בתוך 24 חודשים מהשלמת המחקר.

החיפוש העלה 4,347 מחקרים ב-51 המרכזים, 23% מהם כללו למעלה מ-100 משתתפים ו-33.5% בחנו ממאירויות וגידולים אחרים. המחקרים השתנו בגדלי המדגם, שלב המחקר, מבנה המחקר והקצאה אקראית.

בסיכומו של דבר, נכון ליולי 2014, תוצאות 2,892 מחקרים (66.5%) הופצו לציבור, כאשר ממצאי 1,560 מחקרים (35.9%) פורסמו בתוך 24 חודשים מהשלמת המחקר. ב-25.7% מהמקרים, חלפו למעלה מ-24 חודשים מהשלמת המחקר ועד פרסום התוצאות.

עיכוב בהפצת הנתונים מונע ממטפלים וחוקרים מידע חשוב, במידה וכל נתוני המחקר היו זמינים בזמן, אזי ניתן היה להעריך מוקדם יותר את הסיכון הקרדיווסקולארי הכרוך בטיפול בויוקס, שנתיים לפני שהוסר מהמדפים בשנת 2004.

החוקרים קראו לתיקון מהיר של פערים אלו במחויבות של החוקרים לפרסם את תוצאות עבודתם. דרושים כלים נוספים בכדי לתקן את העיכוב הנ”ל בדיווח ופרסום תוצאות מחקרים.

BMJ. Published online February 17, 2016

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה