הודעת ה-EMA בנוגע לסיכון לאירועי DKA עקב טיפול במעכבי SGLT2 (מתוך הודעת ה-EMA)

סוכנות ה-EMA (European Medicines Agency) פרסמה אזהרה לרופאים ואנשי צוות רפואי אחרים אודות האפשרות למקרים חריגים של DKA (Diabetic Ketoacidosis) על-רקע טיפול בתרופות ממשפחת מעכבי SGLT2 (Sodium Glucose Cotransporter 2).

ההודעה מתפרסמת בעקבות סקירה של ועידת PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) מטעם ה-EMA, ןנועדה לסייע בצמצום הסיכון ל-DKA על-רקע הטיפול בתרופות אלו.

הנושא עלה לראשונה במהלך מאי 2015, כאשר ה-FDA (Food and Drug Administration) פרסם הודעה על-בסיס 20 מקרים של DKA על-רקע טיפול במעכבי SGLT2 שדווחו לסוכנות. חודש לאחר מכן, ה-EMA החלה בסקירה משל עצמה, תוך זיהוי 101 מקרים ברחבי העולם על-רקע סוכרת מסוג 2.

התייצגות לא-טיפוסית של DKA עשויה להוביל לעיכוב באבחנה ובטיפול ולכן על הרופאים לקחת בחשבון את אפשרות DKA בחולים תחת טיפול במעכבי SGLT2, עם תסמינים אופייניים, גם כאשר רמות גלוקוז אינן גבוהות.

בנוסף, על חולים הנוטלים תרופות אלו להיות מודעים לתסמיני DKA, כולל ירידה מהירה במשקל, בחילות/הקאות, כאבי בטן, צמא מוגבר, נשימה מהירה ועמוקה, בלבול, ישנוניות או עייפות מוגברת, ריח פה מתוק, טעם מתכתי או מתוק בפה, שינוי בריח השתן או הזיעה.

בנוכחות תסמינים אלו, על החולים לפנות להערכה רפואית. במידה ועולה חשד ל-DKA או שהאבחנה מאושרת, יש להפסיק את הטיפול במעכבי SGLT2 מיידית ואין לחדשו אלא אם זוהתה סיבה אחרת ל-DKA שטופלה.

כאשר רופאים שוקלים טיפול במעכבי SGLT2 עליהם לנהוג במשנה זהירות במתן הטיפול לחולים עם גורמי סיכון ל-DKA ולהסביר להם על גורמי הסיכון (כולל רזרבה נמוכה של תאים מפרישי אינסולין, מצבים המגבילים צריכ מזון או עשויים להוביל להתייבשות חמורה, ירידה פתאומית באינסולין או עליה בדרישה לאינסולין בגין מחלה, ניתוח או התמכרות לאלכוהול).

בנוסף, ועידת המומחים ממליצה על הפסקה זמנית של הטיפול במעכבי SGLT2 בחולים בבתי חולים לקראת פרוצדורות ניתוחיות מג’וריות או בשל מחלה חמורה.

למרות החששות, ארגונים בארצות הברית, כולל ה-AACE (American Association of Clinical Endocrinologists) ו-ACE (American College of Endocrinology) המליצו על המשל השימוש בתרופות אלו בחולים עם סוכרת מסוג 2,  בהתאם להמלצות הנוכחיות.

מקרים של DKA תוארו גם עם שימוש מחוץ להתוויות בתרופות אלו לטיפול בחולים עם סוכרת מסוג 1; מה-AACE נמסר כי ניתן להמשיך בשימוש נסיוני בתרופה לחולים אלו, מאחר ותוצאות ראשוניות הדגימו השפעה מבטיחה על האיזון הגליקמי.

מתוך הודעת ה-EMA

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    לפניכם מפגש שלישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השלישי עוסק באינסולינים ארוכי טווח. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    לפניכם מפגש רביעי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הרביעי עוסק בטכנולוגיות בסוכרת. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    לפניכם מפגש שני מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השני עוסק בטיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    לפניכם מפגש חמישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש החמישי עוסק ברפואה מותאמת אישית. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אלופציה אראטה, הפרעת שיער אוטואימונית לא צלקתית, הינה בעלת שיעור היארעות של עד כ-2% במהלך החיים ועלולה להשפיע על תחומים פסיכולוגיים, רגשיים וחברתיים. יהונתן ניסן משתף את מאמר העוסק בהפרעה מה- U.S. Pharmacist, בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

  • הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    במבוגרים עם השמנת-יתר המצליחים לרדת במשקל גופם נרשמה ירידה בסיכון להתפתחות ממאירויות על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך כנס ה-American Diabetes Association. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי, רטרוספקטיבי, שכלל נתונים אודות 105,472 מבוגרים עם השמנה ובחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות ממרפאת קליבלנד בין 2000 עד 2022. נתוני מדד מסת גוף נאספו אודות כל משתתף והחוקרים […]

  • טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב- Fenofibrate מלווה בירידה משמעותית בסיכון להתקדמות מקולופתיה ורטינופתיה סוכרתית, כך עולה מתוצאות מחקר LENS (או Lowering Events in Non-proliferative Retinopathy in Scotland) שהוצגו במהלך כנס ה-American Diabetes Association ופורסמו במקביל ב-NEJM Evidence. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי רטינופתיה סוכרתית הינה האחד מחמשת הגורמים המובילים לאובדן ראיה ברחבי העולם והגורם השני במבוגרים בגיל העבודה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה