מתוצאות סקירה חדשה, שפורסמו במהלך חודש אוגוסט בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition, עולה כי דיאטה המושתת על דגנים מלאים מביאה להפחתת רמות LDL וכולסטרול כללי, אך ללא השפעה על ריכוז כולסטרול שאינו-HDL או טריגליצרידים, בהשוואה לדיאטה שאינה מושתת על דגנים מלאים.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דגנים מלאים עשויים לסייע במניעת מחלות לב וכלי דם; עם זאת, תוצאות מחקרים אקראיים ומבוקרים להערכת ההשפעה של רמות השומנים לא היו עקביות, ככל הנראה בשל הבדלים בהרכב סוגי הדגנים, כולל סיבים תזונתיים.
כעת ערכו החוקרים מטה-אנליזה להערכת ההשפעה של דגנים מלאים עם מוצרי מזון שאינם מכילים דגנים מלאים על רמות כולסטרול כולל, חלקיקי LDL, HDL וטריגליצרידים. הם ערכו חיפוש בספרות הרפואית וכללו מחקרים אקראיים ומבוקרים להשוואת מזונות מדגנים מלאים אל מול מזונות ביקורת ללא דגנים מלאים במבוגרים. הסקירה הראשונית זיהתה 6,069 מאמרים והחוקרים אספו נתונים מ-24 מחקרים.
בסיכומו של דבר, צריכת גנים מלאים לוותה בהפחתת ריכוז LDL (ירידה של 3.5 מ”ג לד”ל, p<0.001) ובריכוז כולסטרול כללי (ירידה של 4.6 מ”ג לד”ל, p<0.001). לא תוארה השפעה של מוצרי מזון מדגנים מלאים על ריכוז HDL, בעוד שדגנים מלאים נטו להפחית ריכוז טריגליצרידים בהשוואה לקבוצת הביקורת (הבדל של 3.5 מ”ג לד”ל, p=0.1). לא זוהה קשר בין מינון דגנים מלאים או ריכוז כולסטרול כללי בתחילת המחקר ובין אף אחד מהתוצאים, אך זוהה קשר בין משך המחקר ובין שינויים בריכוז כולסטרול כללי וריכוז חלקיקי LDL.
החוקרים מסכמים וכותבים כי מממצאי המחקר עולה כי דיאטה המושתת על דגנים מלאים משיבולת שועל היא היעילה ביותר מבין הדגנים המלאים להפחתת רמות כולסטרול בדם.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!