קרדיולוגיה

שימוש ב- liraglutide במינון 3 מ”ג בחולי סוכרת סוג 2 הסובלים ממשקל יתר או השמנת יתר הוביל לירידה מובהקת במשקל (JAMA)

ע”פ מחקר חדש מ-JAMA שימוש ב-liraglutide במינון 3 מ”ג בחולי סוכרת סוג 2 הסובלים ממשקל יתר או השמנת יתר התבטא בירידה מובהקת במשקל הגוף לאחר 56 שבועות מעקב, בהשוואה לפלצבו.

החוקרים מציינים ברקע כי הפחתת משקל בשיעור של 5%-10% עשויה לשפר תחלואה נלווית בקרב חולי סוכרת סוג 2 . כיום, הם מבהירים, יש מעט תרופות יעילות זמינות לניהול משקל גוף.

מטרת המחקר הייתה לחקור את היעילות של לירגלוטייד מול פלצבו בניהול משקל במבוגרים עם משקל יתר או השמנת יתר וסוכרת סוג 2.

המחקר התנהל לאורך 56 שבועות , עם הקצאה אקראית (ביחס של 2:1:1), כפול סמיות, מבוקר פלצבו,  בקבוצות מקבילות עם 12 שועות של שלב תצפיתי ללא תרופות ותקופת מעקב. המחקר בוצע ב-126 אתרים ב-9 מדינות בין יוני 2011 לינואר 2013.

מבין 1,361 המשתתפים שהוערכו לצורך השתתפות, 846 עברו הקצאה אקראית. קריטריוני ההכללה היו BMI של 27 ומעלה, גיל 18 ומעלה, נטילה של בין 0-3 תרופות נגד סוכרת (מטפורמין, תיאזולידינדונים, סולפניל אוריאה) עם משקל גוף יציב ורמות המוגלובין מסוכר בין 7%-10% .

ההתערבות הייתה באמצעות טיפול יומי במתן תת עורי של לירגלוטייד 3 מ”ג (423 מטופלים) ,לירגלוטייד במינון 1.8 מ”ג (211 מטופלים) או פלצבו (211 מטופלים).  כל המשתתפים הודרכו לביצוע דיאטה עם גרעון של 500 קילו קלוריות ליום והגברת פעילות גופנית (לרמה של מעל 150 דקות לשבוע) .

יעדי המחקר המרכזיים כללו שינוי יחסי במשקל, שיעור המשתתפים שהשיג ירידה של יותר מ-5% במשקל או יותר, או של 10% ירידה במשקל ומעלה מהמשקל בתחילת המחקר,  בשבוע ה-56 למחקר.

החוקרים מדווחים כי המשקל הממוצע בתחילת המחקר היה 105.7 ק”ג בקבוצת הלירגלוטייד 3 מ”ג, 105.8 ק”ג בקבוצת לירגלוטוייד 1.8  מ”ג ו-106.5 ק”ג בקבוצת הפלצבו.

הירידה הממוצעת במשקל בקבוצת לירגלוטייד 3 מ”ג הייתה 6% (6.4 ק”ג), ושל 4.7% (5 ק”ג) בקבוצת לירגלוטייד 1.8 מ”ג ושל 2% (2.2 ק”ג) בקבוצת הפלצבו.

ההבדלים בירידה במשקל עבור לירגלוטייד 3 מ”ג בהשוואה לפלצבו היו 4%- (בטווח 5.1%- ל-2.9%-) , ועבור לירגלוטייד 1.8 מ”ג בהשוואה לפלצבו 2.71%- (בטווח 4%- ל-1.42%-) , והפערים היו מובהקים סטטיסטית.

ירידה של מעל 5% במשקל נמצאה אצל 54.3% בקבוצת לירגלוטייד 3 מ”ג ואצל 40.4% בקבוצת לירגלוטייד 1.8 מ”ג בהשוואה ל-21.4% בקבוצת הפלצבו. ההבדלים היו גם כאן מובהקים סטטיסטית.

ירידה של מעל 10% במשקל דווחה בקרב 25.2% מקבוצת הלירגלוטייד 3 מ”ג וב-15.9% מקבוצת הלירגלוטייד 1.8 מ”ג לעומת 6.7% בלבד בקבוצת הפלצבו.

החוקרים מדווחים על שיעור גבוה יותר של דיווחים על הפרעות במערכת העיכול בקבוצת לירגלוטייד 3 מ”ג בהשוואה ללירגלוטייד 1.8 מ”ג ופלצבו. לא היה אף דיווח של דלקת הלבלב.

החוקרים מסכמים כי מבין חולי סוכרת סוג 2  עם משקל יתר והשמנת יתר , השימוש בלירגלוטייד 3 מ”ג לאורך 56 שבועות הוביל להפחתת משקל מובהקת בהשוואה לפלצבו . החוקרים ממליצים על מחקרים נוספים להערכת היעילות והבטיחות בשימוש לטווח ארוך יותר.

JAMA.2015;314(7):687-699

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    במבוגרים עם השמנת-יתר המצליחים לרדת במשקל גופם נרשמה ירידה בסיכון להתפתחות ממאירויות על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך כנס ה-American Diabetes Association. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי, רטרוספקטיבי, שכלל נתונים אודות 105,472 מבוגרים עם השמנה ובחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות ממרפאת קליבלנד בין 2000 עד 2022. נתוני מדד מסת גוף נאספו אודות כל משתתף והחוקרים […]

  • טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב- Fenofibrate מלווה בירידה משמעותית בסיכון להתקדמות מקולופתיה ורטינופתיה סוכרתית, כך עולה מתוצאות מחקר LENS (או Lowering Events in Non-proliferative Retinopathy in Scotland) שהוצגו במהלך כנס ה-American Diabetes Association ופורסמו במקביל ב-NEJM Evidence. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי רטינופתיה סוכרתית הינה האחד מחמשת הגורמים המובילים לאובדן ראיה ברחבי העולם והגורם השני במבוגרים בגיל העבודה […]

  • האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

    האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

    במאמר שפורסם בכתב העת Obesity מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי השמנה אינה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים במצב קריטי עם אבחנה של COVID-19. יתרה מזאת, בחולים עם מדד מסת גוף נמוך מ-25 ק”ג/מ2 תועדו שיעורי תמותה גבוהים יותר בהשוואה לאלו עם מדדי מסת גוף גבוהים יותר. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון […]

  • פעילות גופנית בשעות הערב טובה יותר להפחתת רמות סוכר בדם (Obesity)

    פעילות גופנית בשעות הערב טובה יותר להפחתת רמות סוכר בדם (Obesity)

    פעילות גופנית המבוצעת בעיקרה בשעות הערב מלווה ברמות סוכר נמוכות יותר במבוגרים בעלי אורח חיים יושבני עם עודף-משקל או השמנת-יתר, בפרט באלו עם הפרעה במשק הסוכר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obesity. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אימונים גופניים בשעות אחר הצהריים והערב משפרים א משק הסוכר במבוגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר, אך […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    טיפול משולש הכולל מטפורמין, Dapagliflozin ו-Saxagliptin מהווה גישת טיפול יעילה ובטוחה לחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא קיבלו טיפול תרופתי קודם, בהשוואה להגברת עצימות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההנחיות הנוכחיות ממליצות על טיפול משולב מוקדם להפחתת הסיכון לסיבוכי סוכרת ומניעת אינרציה קלינית בחולים עם סוכרת מסוג 2. […]

  • טיפול ב-Faricimab הדגים יעילות דומה ל-Aflibercept כנגד בצקת מקולארית סוכרתית בדרגה חמורה (Ophthalmology)

    טיפול ב-Faricimab הדגים יעילות דומה ל-Aflibercept כנגד בצקת מקולארית סוכרתית בדרגה חמורה (Ophthalmology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Ophthalmology עולה כי Faricimab דומה ביעילותו ל-Aflibercept בשיפור חדות הראיה בחולים עם בצקת מקולארית סוכרתית עם חדות ראיה התחלתית של 20/50, או גרוע יותר. הטיפול ב- Faricimab לווה גם בירידה בעובי הרשתית והשיג תוצאות אלו עם מספר זריקות קטן יותר. החוקרים השלימו ניתוח פוסט-הוק של נתונים משני מחקרים להשוואת Faricimab, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה