קרדיולוגיה

סקירה שיטתית קובעת כי טיפול בטסטוטסרון לא רק שאינו מעלה סיכון קרדיווסקולרי אלא אף נראה כקשור לירידה בסיכון זה (Mayo Clin Proc)

טסטוסטרון

ע”פ מאמר המתפרסם ב- Mayo Clin Procאין עדות לסיכון קרדיווסקולרי (CV) מוגבר הקשור לשימוש בטסטוסטרון (T) .  למעשה, מציינים המחברים, יש עדויות חזקות התומכות בכך שרמות תקינות של T תורמות לבריאות קרדיווסקולרית. 

ברקע מציינים המחברים כי שני מחקרים שפורסמו לאחרונה העלו דאגה באשר לסיכוני CV הקשורים לטיפול ב-T .

במאמר זה סקרו המחברים שני מחקרים אלה כמו גם סקירת ספרות נרחבת על T וסיכוני CV . נעשה חיפוש ב-MEDLINE של מחקרים שפורסמו ביו 1940-2014  תוך שימוש במילות המפתח של טסטוסטרון, אנדרוגנים, אנושי, זכר, קרדיווסקולרי, שבץ, אירועים בכלי  הדם במוח, אוטם שריר הלב, התקפת לב, מוות ותמותה. בוצעה הערכה של משקל ורלבנטיות העדויות (LOE).

החוקרים מדווחים כי רק 4 מאמרים זוהו ככאלה שמצביעים על סיכון CV מוגבר הקשור לטיפול ב-T , מהן שתי אנליזות רטרוספקטיביות עם מגבלות מתודולוגיות רציניות,  מחקר אחד מבוקר פלציבו עם מס’ נמוך של אירועים קרדיאליים מג’וריים, ומטה-אנליזה אחת שכללה מחקרים ומקרים המוטלים בספק.

בניגוד לכך, עשרות רבות של מחקרים דיווחו על השפעה חיובית של רמות תקינות של T על סיכון ותמותה קרדיווסקולריים.

נמצא קשר הפוך בין תמותה ואירועים לבביים כליליים ובין ריכוזי T בדם (עדות ברמה LOE IIa) , ובין חומרת מחלת לב כלילית לריכוזי T בדם(עדות ברמה LOE IIa).

טיפול ב-T היה קשור עם ירידה בהשמנת יתר, ירידה ברמות שומן, ירידה בהיקף מתניים (LOE Ib)  וכן גם שיפור באיזון גליקמי (LOE IIa). נמצאה גם ירידה בתמותה הקשורה לטיפול ב-T בשני מחקרים רטרוספקטיביים.

כמו כן, החוקרים מציינים שמספר מחקרים אקראיים ומבוקרים בגברים עם מחלת לב כלילית או אי ספיקת לב דיווחו על שיפור בתפקוד הכללי בקרב גברים שקיבלו T בהשוואה לפלציבו.

בנוסף, הם מציינים שהמטה-אנליזה הגדולה ביותר שנעשתה עד כה מצאה שלא היה סיכון CV מוגבר בגברים המקבלים T , ונמצאה אף ירידה בסיכון ל- CV בין אלו עם סינדרום מטבולי.

החוקרים מסכמים כי אין כל עדות משכנעת לסיכון מוגבר ל-CV הקשור לטיפול ב-T .  למעשה, מדגישים המחברים, העדויות מצביעות על קשר חזק לפיו רמות תקינות של T קשורות לשיפור במצב הקרדיווסקולרי , ונראה שקשר זה לא זכה עד כה להערכה מספקת.

Mayo Clin Proc. 2015 Feb;90(2):224-51.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפול ב-Tirzepatide טוב יותר מ-Semaglutide להפחתת משקל (JAMA Internal Medicine)

    טיפול ב-Tirzepatide טוב יותר מ-Semaglutide להפחתת משקל (JAMA Internal Medicine)

    במבוגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר שטופלו ב- Tirzepatide תועד סיכוי גדול יותר משמעותית להשגת ירידה של לפחות 5%, 10% ו-15% ממשקל הגוף, בהשוואה לאלו שטופלו ב-Semaglutide, ללא תלות בנוכחות או העדר סוכרת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Internal Medicine. מחקר העוקבה כלל מבוגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר שהחלו טיפול ב-Semaglutide (אוזמפיק) […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: היפוגונדיזם והסיכון למוות מוקדם

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: היפוגונדיזם והסיכון למוות מוקדם

    ברוכות וברוכים הבאים לפינה נוספת של טיפ מחדר הרופא! בפינה נעסוק הפעם בשאלה, האם היפוגונדיזם נקשר ליתר תמותה, והאם מתן טסטוסטרון יכול להוריד את הסיכון הזה? פרופ’ רז סוקר מאמר מה-JAMA, לפיו בגברים עם רמות טסטוסטרון מתחת ל-213 נ”ג/ד”ל היו בסיכון גבוה לתמותה מכל סיבה, לפי ניתוח נתונים מ-11 מחקרים שבחנו למעלה מ-24 אלף משתתפים.  […]

  • הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    38 בוגרים ובוגרות סיימו החודש קורס מתקדם לטיפול בהשמנה, בניהולו האקדמי של פרופ' נעים שחאדה, יוזמה משותפת של ספרת הסוכרת בגליל ע"ש ראסל ברי וביה"ס ללימודי המשך של הטכניון. הבוגרים, ברובם רופאי משפחה, למדו על מגפת ההשמנה מהיבטים שונים כשהמטרה היא להכשיר את הצוותים הרפואיים להתמודד עם מגפת ההשמנה.

  • האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

    האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

    במאמר שפורסם בכתב העת Obesity מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי השמנה אינה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים במצב קריטי עם אבחנה של COVID-19. יתרה מזאת, בחולים עם מדד מסת גוף נמוך מ-25 ק”ג/מ2 תועדו שיעורי תמותה גבוהים יותר בהשוואה לאלו עם מדדי מסת גוף גבוהים יותר. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון […]

  • ניתוח בריאטרי טוב יותר מתרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן GLP-1 בהפחתת הסיכון לתמותה (JAMA Network Open)

    ניתוח בריאטרי טוב יותר מתרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן GLP-1 בהפחתת הסיכון לתמותה (JAMA Network Open)

    לניתוח בריאטרי מטבולי יתרון הישרדותי על-פני תרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 (או Glucagon-Like Peptide) במבוגרים עם השמנת-יתר וסוכרת במשך עד עשר שנים, הבדל העשוי לנבוע מירידה גדולה יותר במשקל עם ההתערבות הניתוחית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש בראשות פרופ’ דרור דיקר מבית חולים השרון בישראל, אשר פורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים […]

  • האם השלמת בדיקות לבביות לא-פולשניות לכאבי חזה מפחיתה את הסיכון הלבבי? (Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes)

    האם השלמת בדיקות לבביות לא-פולשניות לכאבי חזה מפחיתה את הסיכון הלבבי? (Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes)

    הגדלת היקף בדיקות לא-פולשניות להערכה לבבית לא הפחיתה את הסיכון לסיבוכים לבביים מג’וריים בתוך שנתיים מפניה לחדר מיון של מבוגרים בשל כאבי חזה וללא אוטם לבבי חד, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי בחנו החוקרים את הקשר בין בדיקות לא-פולשניות להערכה לבבית ובין התוצאות הלבביות […]

  • סרחי עור מלווים בסיכון מוגבר לתסמונת מטבולית בילדים (Ped Dermatol)

    סרחי עור מלווים בסיכון מוגבר לתסמונת מטבולית בילדים (Ped Dermatol)

    מתוצאות מחקר רטרוספקטיבי שפורסמו בכתב העת Pediatric Dermatology עולה כי בילדים עם סרחי עור (Skin Tags) שכיחות גבוהה יותר של תסמונת מטבולית, כולל השמנה, יתר לחץ דם, דיסליפידמיה ועליה באנזימי כבד. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סרחי עור (או Acrochordons) הם גידולי עוריים שפירים המופיעים בבית השחי ואזורים אחרים של חיכוך, נקשרו עם השמנה ותסמונת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה