תוצאות מעודדות לחיסון כנגד אבולה באפריקה (Lancet)

במאמר שפורסם בכתב העת Lancet מדווחים חוקרים כי מהמחקר הראשון להערכת חיסונים כנגד אבולה ומרבורג שנערך באוגנדה עולה תגובת נוגדנים ותאי T בכמחצית מהמתנדבים שנבחנו. המחקר נערך בשנת 2009, הרבה לפני מגיפה האבולה הנוכחית.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי נגיפי Ebola ו-Marburg הם נגיפי המביאים להתפתחות חום המורגי. זן יחיד של נגיף מרבורג וחמישה זנים של נגיף אבולה, כולל Zaire (EBOV) ו-Sudan (SUDV) תוארו עד כה. זנן Zaire אחראי להתפרצות הנוכחית של אבולה במערב אפריקה עם למעלה מ-20,000 מקרים וקרוב ל-8,000 מקרי תמותה.

החוקרים מדווחים על ממצאי מחקר אקראי-מבוקר בשלב Ib להערכת הבטיחות והיעילות של חיסונים כנגד אבולה ומרברוג, שניתנו לבד או ביחד. מבין 108 המבוגרים הבריאים שנכללו במחקר, 30 משתתפים קיבלו חיסון כנגד אבולה ו/או חיסון כנגד מרבורג. קבוצת הפלסבו כללה 18 מתנדבים שטופלו בסליין במקום זאת.

בקבוצת ההתערבות, שלושה מינונים של חיסונים כנגד אבולה ומרבורג פותחו ע”י NIAID וניתנו בזריקה דרך השריר במרווחים של ארבעה שבועות.

החוקרים עקבו אחר אירועים חריגים עם איסוף דגימות דם ביום 0 ובביקורים נוספים עד 104 שבועות לאחר המנה הראשונה של החיסון. הדגימות נבחנו לנוכחות נוגדנים כנגד SUDV ו-EBOV, שני גליקופרוטאינים בחיסון כנגד אבולה ו-MARV. טיטר נוגדנים בבדיקת ELISA של 30 ומעלה הוגדר כתגובה חיובית של תאי T לחיסונים.

בסיכומו של דבר, החיסונים נסבלו היטב, עם תגובה דומה של נוגדנים ותאי T הן בקבוצת המשתתפים שקיבלה חיסון אחד והן בזו שקיבלה את שני החיסונים.

מבין 30 המשתתפים שקיבלו את החיסון כנגד אבולה בלבד, 17 משתתפים (57%) פיתחו נוגדנים כנגד EBOV ו-15 משתתפים (50%) פיתחו נוגדנים כנגד SUDV. תגובת לאי T כנגד גליקופרוטאין של זן Zaire זוהתה ב-19 משתתפים (63%) וב-13 משתתפים (43%) תוארה תגובה כנגד גליקופרוטאין של זן Sudan.

בקבוצת החיסון כנגד מרבורג בלבד, בתשעה משתתפים (31%) זוהו נוגדנים וב-15 משתתפים (52%) תוארה תגובת תאי T לגליקופרוטאין מרבורג.

מבין 30 המשתתפים שקיבלו את שני החיסונים, ב-14 (47%) זוהו נוגדנים כנגד זן Zaire וב-15 (50%) זוהו נוגדנים כנגד זן Sudan, כאשר בשבעה (23%) תוארו נוגדנים כנגד חלבון מרבורג. תגובת תאי T לגליקופרוטאין של זן Zaire ו-Sudane תועדה ב-10 משתתפים (33%) ותגובה כנגד גליקופרוטאין מרבורג תועדה ב-13 משתתפים (43%).

טיטר הנוגדנים היה הגבוה ביותר ארבעה שבועות לאחר המנה השלישית של החיסון וירד לרמות בסיס לאחר 44 שבועות. כאבי שרירים, כאבי ראש ועייפות היו תופעות הלוואי הנפוצות ביותר. נויטרופניה קלה הייתה נפוצה אך לא יוחסה לחיסון.

Lancet 2014

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה