במאמר שפורסם בכתב העת American Heart Journal מדווחים חוקרים על ממצאי מחקר חדש, מהם עולה כי מעבר להיפרטריגליצרידמיה מבודדת, רמות HDL (High Density Lipoprotein) נמוכות, רמות LDL (Low Density Lipoprotein) גבוהות ורמות טריגליצרידים גבוהות בכל שילוב, לוו בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי רמות גבוהות של LDL וטריגליצרידים ורמות HDL נמוכות מלוות בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם. עם זאת, ההשפעה ארוכת הטווח על הסיכון למחלות לב וכלי דם עם שלושת השומנים הללו בשילובים שונים, אינה ידועה.
מדגם המחקר כלל 3,501 משתתפים ממחקר Framingham Offspring Study (גיל ממוצע של 51 שנים) ללא מחלות לב וכלי דם בתחילת המחקר, שהיו במעקב עד להיארעות מחלות לב וכלי דם בין השנים 1987-2011. המשתתפים קבוצו בהתאם לרמות השומנים בתחילת המחקר לשמונה קטגוריות שונות, להערכת הערך הפרוגנוסטי של ערכים בטווח האופטימאלי אל מול רמות LDL גבוהות (מעל 130 מ”ג לד”ל), רמות טריגליצרידים גבוהות (מעל 150 מ”ג לד”ל) ו/או רמות HDL נמוכות (מתחת ל-40 מ”ג לד”ל) בשילובים שונים.
במהלך המעקב (חציון של 20.2 שנים), תועדו 724 אירועים קרדיווסקולאריים חדשים (21%). לאחר תקנון לערפלנים ובהשוואה למשתתפים עם ערכי שומנים אופטימאלים, ייחסי הסיכון והסיכון המיוחס לאוכלוסיה היו כדלקמן: רמות HDL נמוכות בלבד (יחס סיכון של 1.93, סיכון מיוחס לאוכלוסיה של 3.1%), רמות LDL נמוכות בלבד (יחס סיכון של 1.28, סיכון מיוחס לאוכלוסיה של 6.4%), רמות טריגליצרידים גבוהות בלבד (יחס סיכון של 1.35, סיכון מיוחס לאוכלוסיה של 1.1%, לא משמעותי); רמות LDL נמוכות ורמות LDL גבוהות (יחס סיכון של 1.82, סיכון מיוחס לאוכלוסיה של 3.9%); רמות HDL נמוכות ורמות טריגליצרידים גבוהות (יחס סיכון של 1.74, סיכון מיוחס לאוכלוסיה של 3.9%); רמות LDL גבוהות ורמות טריגליצרידים גבוהות (יחס סיכון של 1.52, סיכון מיוחס לאוכלוסיה של 6.4%); ורמות LDL גבוהות, רמות טריגליצרידים גבוהות ורמות טריגליצרידים נמוכות (יחס סיכון של 2.28, סיכון מיוחס לאוכלוסיה של 7.5%).
מהנתונים עולה כי מעבר להיפרטריגליצרידמיה מבודדת, רמות HDL נמוכות, רמות LDL גבוהות ורמות טריגליצרידים גבוהות, בכל שילוב אפשרי, מלווים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם.
Am Heart J. 2014;168(6):878-883
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!