בדיקת CT עם חומר ניגוד אינה מעלה את הסיכון לפגיעה כלייתית (Radiology)

השימוש ביוד כחומר ניגוד במהלך בדיקות CT (Computed Tomography) לא הביא לעליה בסיכון לנזק כלייתי חד, דיאליזה, או תמותה, גם בקרב נבדקים עם תפקוד כלייתי לקוי או מחלות רקע המעלות את הסיכון לפגיעה כלייתית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהדורת דצמבר של כתב העת Radiology.

החוקרים בחנו את התוצאות בקרב כ-21,000 משתתפים שהשלימו בדיקות CT של הבטן, אגן וחזה, בין השנים 2000-2010, מחציתם (10,673) נחשפו יוד ומחציתם (10,673) השלימו בדיקות ללא חומר ניגוד. הנתונים שנבחנו כללו את שיעורי ההיארעות של נזק כלייתי חד, דיאליזה דחופה ותמותה לאחר 30 ימים.

מהנתונים עולה כי אין סיכון מוגבר לנזק כלייתי חד בקבוצת המשתתפים שקיבלו חומר ניגוד (יחס סיכויים של 0.94, p=0.38), ולא תועד סיכון מוגבר לדיאליזה דחופה בקבוצת הנבדקים לאחר בדיקה עם חומר ניגוד, בהשוואה לאלו שלא קיבלו חומר ניגוד (יחס סיכויים של 0.96, p=0.89). שיעורי התמותה לאחר 30 ימים לא הושפעו גם הם, עם יחס סיכון של 0.97 בקבוצת הנבדקים שנחשפו לחומר ניגוד בהשוואה לאלו שלא נחשפו ליוד.

אעפ”י שבקרב נבדקים שפיתחו נזק כלייתי חד תועדה שכיחות גבוהה יותר של צורך בדיאליזה או תמותה, חומר הניגוד לא זוהה כגורם סיכון בלתי-תלוי לדיאליזה (יחס סיכויים של 0.89, P=0.78) או תמותה (יחס סיכויים של 1.03, P=0.63), גם בקרב חולים עם תפקוד כלייתי לקוי או מחלות רקע המעלות את הסיכון לנזק כלייתי.

לדברי החוקרים, בקרב נבדקים שפיתחו נזק כלייתי חד תועד סיכון מוגבר לצורך בדיאליזה, אך הדבר לא היה תלוי בחשיפה לחומר ניגוד. יחס הסיכויים לדיאליזה בקרב אלו עם נזק כלייתי חד עמד על 15.75 ויחס הסיכוים לתמותה במהלך 30 ימים בקרב אלו עם נזק כלייתי חד עמד על 4.51 בהשוואה לאלו שלא פיתחו נזק כלייתי חד.

מחלות רקע המעלות את הסיכון לנזק כלייתי חד, דיאליזה ותמותה לאחר 30 ימים, אך זאת ללא תלות בשימוש בחומר ניגוד. בנבדקים עם ריכוז קריאטינין מוגבר, סוכרת, אי-ספיקת כליות, פגיעה בתפקוד הכלייתי, או היסטוריה של נזק כליית יחד, תועדו שיעורים גבוהים יותר של נזק כלייתי חד, דיאליזה, או תמותה בטווח הקצר, בהשוואה לאלו ללא מצבים אלו.

חששות בנוגע לסיכון הכרוך בחשיפה לחומר ניגוד קיימים מזה למעלה משלושים שנים, בעיקר על-בסיס מחקרים שבחנו את השימוש בחומר ניגוד שניתן לתוך העורק במהלך צנתור כלילי. עם זאת, מחקרים אלו חסרו קבוצת ביקורת, ולכן לא ניתן היה לקבוע את התפקיד המדויק של חומר הניגוד בהתפתחות הנזק הכלייתי.

Radiology. 2014;273:714-725

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה