בחולים בסיכון נמוך עם פרפור פרוזדורים התקפי או ממושך, שאינם מטופלים בתרופות אנטי-אריתמיות, שמן דגים במינון גבוה אינו מונע את הישנות הפרעת הקצב ואינו מביא להפחתת תהליכי דלקת או עקה חמצונית. ממצאי המחקר פורסמו במהלך חודש אוקטובר בכתב העת Journal of the American College of Cardiology.
מדגם המחקר כלל 337 חולים עם פרפור פרוזדורים סימפטומטי, כאשר בקבוצת ההתערבות משך הפרעת הקצב הממוצע עמד על 2.5 שנים מהאבחנה של הפרעת הקצב. המשתתפים חולקו באקראי לצריכת 4 גרם שמן דגים ביום או פלסבו. מנת שמן הדגים כללה 1,600 מ”ג של EPA (Eicosapentaenoic Acid) ו-800 מ”ג של DHA (Docosahexaenoic Acid). המחקר כלל שלב העמסה במשך שלושה שבועות להבטחת שילוב של חומצות שומן אומגה-שלוש ברקמה.
לאחר מעקב ממוצע של 271 ימים, שיעורי הישנות פרפור פרוזדורים עמדו על 64.1% בקבוצת ההתערבות ועל 63.2% בקבוצת הפלסבו, הבדל שלא היה מובהק סטטיסטית. בנוגע לתהליכי דלקת ועקה חמצונית, שנבחנו לפי רמות CRP (C-Reactive Protein) ו-MPO (Myeloperoxidase), בהתאמה,לא תועד שיפור משמעותי עם שמן דגים, בהשוואה לפלסבו. עם זאת, החוקרים מציינים כי רמות CRP ו-MPO היו בטווח התקין בתחילת המחקר.
מניתוח נתונים להערכת אינדקס אומגה-שלוש, המודד את תכולת EPA ו-DHA בממברנות כדוריות הדם האדומות כאחוז מכלל חומצות השומן בממברנה ומשמש להערכת היענות לטיפול, התוצאות הצביעו על הכפלת אינדקס אומגה-שלוש בקבוצת ההתערבות (מ-4% ל-8%). לדברי החוקרים, רמות כה גבוהות נקשרו בעבר עם הפרעות קצב חדריות, אך במקרה זה הרמה לא הייתה גבוהה דיו בכדי להוביל להפרעות קצב פרוזדוריות.
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מספקים עדות חד-משמעית לפיה לשמן דגים אין תפקיד בטיפול לשמירה על קצב לב תקין בחולים עם פרפור פרוזדורים.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!