קרדיולוגיה

שתיית שני משקאות דיאטטיים ביום מעלה את הסיכון למחלות לב וכלי דם בנשים מבוגרות (מתוך כנס מדעי מטעם ה- American College of Cardiology)

ממחקר תצפיתי גדול בנשים לאחר מנופאוזה, שתוצאותיו הוצגו במהלך כנס מדעי מטעם ה-American College of Cardiology, עולה כי בנשים מבוגרות השותות באופן קבוע משקאות דיאטטיים נרשמה עליה בסיכון למחלות לב וכלי דם ומקרי תמותה עקב סיבוכים אלו.

בהשוואה לנשים ששתו משקאות אלו לעיתים רחוקות, אם בכלל, באלו ששתו שני משקאות ביום, או יותר, תועדה עליה של 30% בסיכון למחלות לב וכלי דם ועליה של 50% בסיכון לתמותה עקב אירועים אלו במהלך העשור הבא.

הסיכון המוגבר עשוי לנבוע מכך שמשקאות דיאטטיים, כולל משקאות המכילים ממתיקים מלאכותיים ומשקאות פירות, עלולים להביא לעליה בתשוקה למוצרי מזון ומשקאות ממותקי-סוכר, עתירי-אנרגיה בשל הפרעה במנגנוני המשוב התקינים, או שייתכן כי אלו השותים משקאות דיאטטיים אינם מקפידים על אורח חיים בריא ותזונה בריאה.

עם זאת, דרושים מחקרים נוספים לאישור או הפרכת הקשר הנ”ל והערכת סיבות אפשריות לקשר בין שתיית משקאות דיאטטיים ובין הסיכון המוגבר למחלות לב וכלי דם בנשים מבוגרות ואוכלוסיות אחרות.

החוקרים מדווחים כי כאחד מכל חמישה אנשים בארצות הברית שותים בכל יום משקה דיאטטי, כך עולה מנתוני סקר NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey) לשנים 2009-2010. במחקרים קודמים זוהה קשר בין צריכת משקאות דיאטטיים ובין  עליה במשקל וסיכון מוגבר לתסמונת מטבולית, ותסמונת מטבולית הינה גורם סיכון לסוכרת ומחלות לב וכלי דם. עם זאת, מחקרים מעטים בחנו את הקשר בין משקאות דיאטטיים ומחלות לב וכלי דם.

במסגרת המחקר בחנו החוקרים נתונים אודות קרוב ל-60,000 נשים לאחר-מנופאוזה ממחקר Women’s Health Imitative, מחקר תצפיתי שכלל נשים ללא מחלות לב וכלי דם קודמות ודיווח על הרגלי צריכת משקאות דיאטטיים על-סמך שאלונים. גיל המשתתפות עמד בממוצע על 62.8 שנים, והן במעקב במשך כ-8.7 שנים, בממוצע.

הנשים סווגו לארבע קטגוריות לפי צריכת משקאות דיאטטיים: 0-3 משקאות דיאטטיים בחודש (64.3% מהנשים), 1-4 משקאות בשבוע (19.4%), 5-7 משקאות בשבוע (11.2%) ושני משקאות ביום, או יותר (5%).

התוצא העיקרי היה שילוב היארעות מחלת לב כלילית, אי-ספיקת לב, אוטם שריר הלב, רה-וסקולריזציה כלילית, אירוע מוחי איסכמי, מחלת עורקים היקפית או תמותה עקב מחלות לב וכלי דם. תוצאים משניים כללו תמותה עקב מחלות לב וכלי דם ותמותה מכל-סיבה.

התוצא העיקרי תועד ב-8.5% מהנשים שצרכו 2 משקאות דיאטטיים ביום, או יותר, אך רק ב-6.9%, 6.8% ו-7.2% מאלו שצרכו 5-7 משקאות בשבוע, 1-4 משקאות בשבוע, ו-0-3 משקאות בחודש, בהתאמה.

בהשוואה לנשים האחרות, אלו ששתו שני משקאות דיאטטיים ביום היו צעירות יותר, עם שכיחות גבוהה יותר של מדד מסת גוף של מעל 30 ק”ג למטר בריבוע, מעשנות, סוכרת ויתר לחץ דם והן צרכו גם כמות קלוריות גדולה יותר.

לאחר תקנון לגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם, כולל מאפיינים דמוגרפיים, מדד מסת גוף, הרגלי עישון וטיפול הורמונאלי חליפי, סוכרת, יתר לחץ דם, כולסטרול גבוה, פעילות גופנית וצריכת משקאות ממותקי-סוכר, מלח וקלוריות, בנשים ששתו את הכמות הגדולה ביותר של משקאות דיאטטיים תועד סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (יחס סיכון של 1.3), תמותה עקב מחלות לב וכלי דם (יחס סיכון של 1.5) ותמותה מכל-סיבה (יחס סיכון של 1.3), בהשוואה לנשים שצרכו כמות קטנה יותר.

החוקרים כותבים כי מוקדם מדי להמליץ לציבור לשנות על התנהגותו על-סמך ממצאי מחקר זה; עם זאת, לאור הממצאים הללו ואחרים יש לערוך מחקרים נוספים במטרה להגדיר טוב יותר את הקשר הנ”ל.

American College of Cardiology 2014 Scientific Sessions

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי שיעורי התמותה משנית לאנדוקרדיטיס זיהומי במבוגרים עם מחלת לב מולדת הם נמוכים, אך טיפול שמרני במקרים אלו מלווה בסיכון הגבוה ביותר לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב מולדת זרימת דם טורבולנטית חריגה מלווה בסיכון הגבוה ביותר לאנדוקרדיטיס זיהומי. למרות התקדמות באבחנה וטיפול, […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

  • משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי משלב פעילות גופנית עם טיפול ב-Liraglutide מהווה גישה יעילה להפחתת משקל המשמרת את צפיפות העצם באתרים בעלי חשיבות קלינית. החוקרים מדנמרק השלימו ניתוח משני של תוצאות מחקר אקראי קודם שכלל 195 חולים (גיל ממוצע של 42.82 שנים) עם השמנת-יתר וללא סוכר, אשר קיבלו טיפול להפחתת […]

  • מחלת כליות כרונית בשלב מתקדם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים מבוגרים (Kidney Med)

    מחלת כליות כרונית בשלב מתקדם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים מבוגרים (Kidney Med)

    במאמר שפורסם בכתב העת Kidney Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים מבוגרים שלקחו חלק במחקר SPRINT, קצב פינוי גלומרולארי נמוך ללא אלבומינוריה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה, אך ללא סיכון מוגבר לאירועים קרדיווסקולאריים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קיימת מחלוקת באשר לסיווג KDIGO (או Kidney Disease: Improving Global Outcomes) של מחלת […]

  • ההשפעה של חשיפה תוך-רחמית לחסמי ביתא על התוצאות סביב הלידה בנשים עם מחלת לב (Int J Cardiol)

    ההשפעה של חשיפה תוך-רחמית לחסמי ביתא על התוצאות סביב הלידה בנשים עם מחלת לב (Int J Cardiol)

    בנשים עם היסטוריה של מחלת לב תועד קשר בין חשיפה אימהית לחסמי ביתא ובין הסיכון לסיבוכים סביב הלידה, כאשר Labetalol לווה בסיכון הנמוך ביותר ללידת תינוק קטן לגיל ההיריון, בעוד שהממצאים תומכים בהמלצה להימנע משימוש ב-Atenolol. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חסמי ביתא משמשות לעיתים קרובות בזמן הריון, בעיקר בנשים עם מחלת לב. תרופות אלו […]

  • האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    בחולים עם אבחנה של חרדה סיכון גבוה כפליים להתפתחות מחלת פרקינסון, בהשוואה לאלו ללא הפרעת חרדה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת British Journal of General Practice. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חרדה הינה מאפיין ידוע של השלבים המוקדמים של מחלת פרקינסון, אך אין מידע אודות הסיכון העתידי למחלת פרקינסון באלו עם הופעה חדשה […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    טיפול משולש הכולל מטפורמין, Dapagliflozin ו-Saxagliptin מהווה גישת טיפול יעילה ובטוחה לחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא קיבלו טיפול תרופתי קודם, בהשוואה להגברת עצימות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההנחיות הנוכחיות ממליצות על טיפול משולב מוקדם להפחתת הסיכון לסיבוכי סוכרת ומניעת אינרציה קלינית בחולים עם סוכרת מסוג 2. […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Donanemab לטיפול במחלת אלצהיימר מוקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Donanemab לטיפול במחלת אלצהיימר מוקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את הטיפול ב- Donanemab, תכשיר כנגד-עמילואיד, הניתן פעם כעירוי תוך-ורידי אחת לחודש למבוגרים עם מחלת אלצהיימר תסמינית בשלב מוקדם, כולל ליקוי קוגניטיבי קל או דמנציה קלה עם הוכחה פתולוגית לעמילואיד. המומחים מסבירים כי Donanemab אחת לחודש הינו הטיפול הראשון והיחיד כנגד נגעי עמילואיד עם הוכחות התומכות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה