הבטיחות הלבבית של טיפול בספיריבה בחולים עם מחלת ריאות חסימתית כרונית (N Engl J Med)

ממצאי מחקר TIOSPIR שימשו לתמוך בנתוני הבטיחות של הטיפול בתרסיס ספיריבה (Tiotropium) בהשוואה לאבקה יבשה, אך מהנתונים שנאספו עלו למעשה רמזים לעליה בסיכון לאירועים לבביים, עם עליה של פי 3.48 בסבירות להתקף לב בקרב חולים עם מחלת ריאות חסימתית כרונית שטופלו במשאף Respimat Soft Mist, בהשוואה לאלו שטופלו באבקה יבשה באמצעות HandiHaler.

החוקרים דיווחו על עליה של 37% בסיכון לאוטם לבבי פטאלי או לא-פטאלי עם טיפול ב-Respimat לעומת HandiHaler, אם כי התוצאות היו בעלות מובהקות סטטיסטית גבולית. לאור זאת, במאמר מערכת כתבו מומחים כי ממצאי המחקר הטילו ספק רב בנוגע לבטיחות הלבבית של Respimat.

המחקר נערך במטרה לתת מענה לסיכון לתמותה עם המהדורה החדשה של Tiotropium, שעלה במטה-אנליזה משנת 2011 ונסתרה במטה-אנליזה של חברת התרופות המעורבת.

במחקר TIOSPIR חולקו באקראי כ-17,000 חולים עם מחלת ריאות חסימתית כרונית לטיפול ב-Tiotropium Respimat (2.5 או 5 מיקרוגרם, פעם ביום) או Tiotropium HandiHaler (18 מיקרוגרם, פעם ביום).

הנתונים הדגימו העדר-נחיתות לסיכון לתמותה מכל-סיבה בשני מינוני Respimat בהשוואה ל-HandiHaler, וללא הבדל בסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים או תמותה בקרב חולים עם היסטוריה של הפרעות קצב לב.

אולם ממצאים אלו לא הביאו לסופו של הדיון והמומחים האמינו כי התמקדות בשיעורי תמותה כוללים או שילוב תוצאי סיום קרדיווסקולאריים עשויה למסך הבדלים בשיעורי תמותה עקב סיבות ספציפיות, דוגמת אוטם לבבי. הם הצביעו על יחס סיכון גבוה יותר עם טיפול ב-Respimat במינון 5 מיקרוגרם, בהשוואה למינון של 2.5 מיקרוגרם, הן עם אוטמים לבביים פטאליים והן עם שילוב אוטמים לבביים פטאליים ולא-פטאליים, ועלתה האפשרות לקשר מנה-תגובה

כמו כן, מנתונים תצפיתיים קודמים מהולנד עלו עדויות נוספות התומכות בסיכון, עם הדגמת סיכון מוגבר לתמותה עם Respimat בהשוואה ל-HandiHaler, עם השיעורים הגבוהים ביותר לתמותה קרדיווסקולארית או צרברווסקולארית (יחס סיכון מתוקן של 1.56).

החוקרים התייחסו לנתונים בנוגע לאוטמים לבביים והסבירו כי ייתכן ומדובר בממצאים מקריים לאור השוואות מרובות שנערכו במחקר, וכי הם לא תרמו לעליה בתמותה הכוללת או באירועים לבביים. הם לא ראו כל סיבה לקבוע כי מכשיר אחד למתן Tiotropium הוא פחות בטוח ממכשיר אחר, או מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים קרדיווסקולאריים.

עם זאת, במאמר מערכת שהתייחס למחקר המקורי לא מיהרו לבטל את הסיכון וקראו לערוך מחקרים נוספים בנושא עם המלצה להשלים מעקב לאחר-שיווק, שיתמקד במקרים של אוטמים לבביים.

הכותבים קוראים להתייחס לנתונים הללו, אך מציעים גם כי ייתכן ואין חשיבות קלינית משמעותית מאחר ואוטם לבבי היה אחראי לחלק קטן ממקרי התמותה במחקר (רק ב-10 מהמטופלים ב-Respimat במינון 2.5 מיקרוגרם ו-11 מקרים בקרב מטופלים במינון 5 מיקרוגרם, לעומת שלושה מטופלים ב-HandiHaler, מבין למעלה מ-400 מקרי תמותה בכל קבוצה במהלך המחקר).

אחד ההסברים האפשריים לעליה של 27% בסיכון לתמותה שתואר במחקר ההולנדי היה מחלת כליות כרונית. כאשר החוקרים בחנו חולים עם תפקוד כלייתי תקין, שיעורי התמותה בעולם האמיתי עלו בקנה אחד עם שיעורי התמותה במחקר TIOSPIR, שלא כלל חולים עם ליקוי כלייתי בדרגה בינונית-עד-חמורה. עם זאת, כאשר בחנו את החולים עם מחלת כליות כרונית בשלב 3-5, יחס הסיכון המתוקן לתמותה מכל-סיבה עמד על 1.52 עם Respimat לעומת HandiHaler.

המומחים תומכים בניטור אחר חולים עם תפקוד כלייתי לקוי לזיהוי השפעות אנטי-כולינרגיות נלוות, ללא תלות באופן מתן החומר הפעיל.

N Engl J Med 2014; 370: 480-482

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אלופציה אראטה, הפרעת שיער אוטואימונית לא צלקתית, הינה בעלת שיעור היארעות של עד כ-2% במהלך החיים ועלולה להשפיע על תחומים פסיכולוגיים, רגשיים וחברתיים. יהונתן ניסן משתף את מאמר העוסק בהפרעה מה- U.S. Pharmacist, בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

  • האם היפוקסמיה משנית לדום נשימה חסימתי בשינה עלוה להביא לעליה בסיכון להישנות סרטן ריאות? (מתוך כנס SLEEP)

    האם היפוקסמיה משנית לדום נשימה חסימתי בשינה עלוה להביא לעליה בסיכון להישנות סרטן ריאות? (מתוך כנס SLEEP)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך כנס SLEEP עולה כי אירועי היפוקסמיה ועומס היפוקסי משנית לדום נשימה חסימתי בשינה עלולים להביא לעליה בסיכון להישנות סרטן ריאות. החוקרים השלימו סקירה רטרוספקטיבית של הרשומות הרפואיות של 403 מבוגרים (גיל חציוני של 74 שנים; 52% נשים) עם היסטוריה של סרטן ריאות מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) ונתוני […]

  • האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

    האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

    במאמר שפורסם בכתב העת Obesity מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי השמנה אינה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים במצב קריטי עם אבחנה של COVID-19. יתרה מזאת, בחולים עם מדד מסת גוף נמוך מ-25 ק”ג/מ2 תועדו שיעורי תמותה גבוהים יותר בהשוואה לאלו עם מדדי מסת גוף גבוהים יותר. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון […]

  • תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    טיפול במינון גבוה של תרופות אנטי-פסיכוטיות, בפרט Quetiapine, Clozapine ו-Olanzapine, מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות בחולים עם סכיזופרניה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. טיפול מונותרפי בתכשירים עם עומס אנטי-כולינרגי גבוה גם מעלה את הסיכון לדלקת ריאות. החוקרים התבססו על מספר מאגרי נתונים ארציים ובחנו את הנתונים אודות חולים שטופלו בשל סכיזופרניה […]

  • האם בחולי פסוריאזיס סיכון מוגבר למחלת ריאות חסימתית כרונית? (Resp Med)

    האם בחולי פסוריאזיס סיכון מוגבר למחלת ריאות חסימתית כרונית? (Resp Med)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Respiratory Medicine עולה כי אבחנה של פסוריאזיס אינה מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות מחלת ריאות חסימתית כרונית (Chronic Obstructive Pulmonary Disease, או COPD). ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הבנת הקשר בין פסוריאזיס ובין מחלת ריאות חסימתית כרונית עשויה לסייע בטיפול טוב יותר בחולים. מטרתם במחקר הנוכחי הייתה לקבוע את שיעורי […]

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    טיפול משולש הכולל מטפורמין, Dapagliflozin ו-Saxagliptin מהווה גישת טיפול יעילה ובטוחה לחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא קיבלו טיפול תרופתי קודם, בהשוואה להגברת עצימות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההנחיות הנוכחיות ממליצות על טיפול משולב מוקדם להפחתת הסיכון לסיבוכי סוכרת ומניעת אינרציה קלינית בחולים עם סוכרת מסוג 2. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה