קרדיולוגיה

צריכת מזונות מן החי וריחוק מקו המשוה קשורים לסיכון מוגבר לסרטנים מסוגים שונים (Nutrients)

מחקר רב לאומי חדש המתפרסם במהדורת ינואר 2014 של Nutrients , מספק עדות נוספת לכך שהרגלי תזונה וחיים מסויימים עלולים להעלות את הסיכון לפתח סרטן. לעישון ותזונה עשירה במזון מן החי יש את הקשר החזק ביותר לסיכון מוגבר לסרטן.

הקשר החזק ביותר שנמצא בין מזון מן החי לסרטן היה בסרטן שד, סרטן רחם, סרטן כליה, שחלות, ערמונית, תירואיד ומיאלומה נפוצה.

בניגוד לכך, צריכת אלכוהול נמצאה קשורה באופן מובהק רק עם סרטן קולורקטאלי. הוספת ממתיקים נמצאה גם קשורה לסיכון מוגבר לסרטן מוח בנשים, סרטן רחם, לבלב וערמונית. לעומת זאת, דגני בוקר נמצאו סיכון מופחת לסרטן כליה וערמונית.

ניתוח המידע אף הראה שקיים פער של 15-30 שנה בין הקשר של הרגלי התזונה לבין היארעות של סרטן. אכילת מזון מן החי נמצאה בעלת חשיבות דומה לזו של עישון מבחינת העלייה בהאירעות של כל סוגי הסרטן (למעט סרטן ריאות). עם זאת, מסתבר שגם שומן מן החי מהווה גורם סיכון חשוב לסרטן ריאות, מדווחים החוקרים. קשר זה מסביר לדעת החוקרים את העלייה בשכיחות סרטן ריאה ביפן, למרות שלא הייתה עליה בשיעורי עישון, שכן היה שינוי בהרגלי תזונה וצריכה גבוהה יותר של שומן מן החי בעשורים האחרונים. כמו כן, החוקרים מדווחים על עלייה בשכיחות אלצהיימר ביפן באוכלוסיה מעל גיל 65 אשר עלתה מ-1% ב-1985 ל-7% ב-2008, דבר שהם קושרים גם לשינוים בהרגלי התזונה וצריכת בשר גבוהה יותר.

החוקרים מציינים במאמרם כי ע”פ ה-WHO כ-30% מהתמותה בשל סרטן קשורה ל-5 גורמים מובילים של סגנון חיים ותזונה: BMI גבוה, צריכה נמוכה של פירות וירקות, העדר פעילות גופנית, עישון וצריכת אלכוהול.

שיעורי התחלואה הם משנת 2008 והתקבלו מהסוכנות הבינ”ל למחקר הסרטן של ה-WHO , ונתונים באשר לתזונה מאירגון ה-Food and Agriculture .

המוצרים מן החי שנכללו במחקר כללו בשר, דגים, חלב וביצים. החוקרים עשו שימוש גם בקו הרוחב הגיאוגרפי כדי להעריך מדד של חשיפה לקרני UVB המהוות מקור לויטמין D , ונמצא קשר בין קוי רוחב גדולים יותר (שבהם חשיפה נמוכה יותר לקרני UVB ולכן גם פחות ספיגה של ויטמין D) הייתה קשורה עם שיעורי סרטן גבוהים יותר. לדעת החוקרים המימצאים מחזקים מידע קודם לפיו חשיפה גדולה יותר לקרני UVB וספיגה גדולה יותר של ויטמין D מפחיתות הסיכון לסוגים רבים של סרטן.

באשר למלנומה, הנתונים מראים קשר לשינויים בפיגמנטציה של העור באיזורים של עד  קו הרוחב של 30 מעלות, ונראה שאנשים עם עור כהה תורשתי מוגנים מפני מלנומה. בניו-זילנד ואוסטרליה למשל שבה יש אוכלוסיה “לבנה” ממוצא אירופאי שיעורי המלנומה הם הגבוהים ביותר.

החוקרים מציינים שלמחקר בהיותו מחקר אקולוגי יש מגבלות כמו למשל העובדה שבמדינות שונות הרכבי התזונה מן החי שונים. עם זאת, להערכתם מזון מן החי עשיר בשומן ו/או פרוטאין אשר מעלים את ייצור גורמי צמיחה דמויי אינסולין אשר קשורים לעלייה בסיכון להתפתחות גידולים סרטניים.

Nutrients. 2014;6:163-189

לדיווח במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    בלמעלה ממחצית מהחולים עם תסמינים של גסטרופרזיס תועדו רמות נמוכות של ויטמין D, אשר נקשרו עם החמרה בבחילות, הקאות, והפרעה בתפקוד נוירו-מוסקולרי של הקיבה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Digestive Diseases and Sciences. במחקר התצפיתי בחנו החוקרים 513 חולים בגילאי 18 שנים ומעלה עם תסמיני גסטרופרזיס, אשר נכללו במאגר Gastroparesis Clinical Research Consortium. […]

  • מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity עולה קשר בין ריכוז גבוה יותר של ויטמין A בדם ובין סיכון גבוה יותר לסוכרת הריונית, גם בנוכחות ערכי ויטמין A בטווח התקין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקשר בין רמות ויטמין A ובין הסיכון לסוכרת הריונית אינו מובן היטב ואין מחקרים פרוספקטיביים בנושא. […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: אבחון סרטן המעי

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: אבחון סרטן המעי

    שלום לכולם וברוכים הבאים לעוד פרק של “טיפ מחדר הרופא”, הפעם נעסוק באחת מהמחלות החשובות והקשות לאבחון – סרטן המעי. פרופסור איתמר רז יחלוק איתנו מידע חדש ומרתק מתוך מאמר שהתפרסם ב-JAMA OPEN ממאי האחרון. נלמד על השיטות המתקדמות לאבחון מוקדם והדרכים לשיפור הסיכויים לטיפול מוצלח. לכל הטיפים השבועיים  בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה