ההשפעה של חשיפה למריחואנה במהלך גיל ההתבגרות על התפתחות המוח (Neuropharmacology)

למרות שהרושם בציבור הינו כי מריחואנה הינה סם יחסית בטוח, עם תועלת רפואית מסוימת, סקירה חדשה שכללה למעלה מ-120 מחקרים מדגישה כי הסם אינו חסר כל נזק כפי שרבים סבורים, בעיקר במתבגרים.

הסקירה התמקדה בהיבטים השונים של שימוש בקנאביס והמוח של מתבגרים, והחוקרים מדגישים כי רק אחד מכל ארבעה מתבגרים שנחשף לקנאביס מפתח סיבוכים, אך מדגישים את חשיבות זיהוי אלו המועדים במיוחד לסיבוכים.

מהנתונים עולה כי במרבית האוכלוסיה, קנאביס אינו כרוך בתופעות לוואי חמורות בטווח הארוך, אך ישנה תפישה שגויה לפיה המשמעות הינה כי הסם בטוח כמעט לכולם, דבר שאינו נכון. למעשה, בחלק מהאנשים, כולל חלק מהמתבגרים ואף מבוגרים, כמו גם אלו עם מחלות נפשיות, לקנאביס עשויה להיות השפעה הרסנית על המוח המתפתח, עם סיבוכים ברורים, דוגמת התמכרות לחומרים אחרים והפרעות פסיכיאטריות.

מחקרים קליניים ואפידמיולוגים הוכיחו מספר פעמים כי קיים קשר בין חשיפה מוקדמת לקנאביס ובין סיכון מוגבר להתמכרות לסמים מסוכנים יותר. עם זאת, לא ברור אם קיים קשר סיבתי אמיתי בשל השפעות גנטיות וסביבתיות. ממחקרים בבעלי חיים עולה כי לאחר חשיפה חוזרת לקנאביס בגיל ההתבגרות תועדה חשיפה מוגברת לאופיאטים בגיל מאוחר יותר.

הגורמים הגנטיים המעלים את הסיכון לסיבוכים עדיין אינם מוגדרים היטב. מהעדויות עולה כי חלק מהגנים מעלים את הנטייה לסיבוכים עקב שימוש בקנאביס או סמים אחרים, אך רבים עדיין אינם מזוהים. החוקרים מסבירים כי קל יותר לזהות סוגי אישיות המעלים את הנטייה להשפעות השליליות ביותר של קנאביס.

גורמים אחרים עשויים לנבא אם אדם מסוים יפתח סיבוכים, כולל גורמים פסיכו-סוציאליים וסוגי אישיות, ובטווח הקצר, זוהי ככל הנראה הדרך הנכונה להתבסס על בדיקות סקירה ולזהות את אלו בסיכון.

התערבויות שנמצאו יעילות בהפחתת שימוש לרעה בסמים כוללות פסיכותרפיה כנגד התנהגות אגרסיבית או אימפולסיבית, והדרכת דרכים להתמודדות עם מצבי דחק או ניהול יעיל יותר של מערכות יחסים חברתיות.

המומחים מסבירים כי הקנאביס הזמין למתבגרים כיום הינו בעל פוטנטיות הרבה יותר נרחבת מזה שהיה בשימוש בשנות השישים והשבעים של המאה הקודמת, עם רמות הרבה יותר גבוהות של THC (Tetrahydrocannabinol), המרכיב הפסיכו-אקטיבי של קנאביס.

ריכוז ה-THC בשנות השישים והשבעים היה נמוך מ-5%, בעוד שבעשר השנים האחרונות, מדובר בריכוזים שנעו סביב 15-20%, כך שברור שהסם הרבה יותר פוטנטי, ואין ספק כי כרוך בסיבוכים חמורים יותר, כולל השפעות על התפתחות המוח והבריאות הנפשית.

מטרת המאמר אינה לקבוע אם קנאביס הוא טוב או רע. ייתכן מאוד כי לסם יש תועלת רפואית, אך הוא עשוי לפגוע באוכלוסיות פגיעות מאוד, ולכן יש להיזהר מאוד במסר שמעבירים לציבור.

למרות שברור כי דרושים מחקרים נוספים להבנת ההשפעות ארוכות הטווח של חשיפה לקנאביס במתבגרים על המוח וההתנהגות, מהעדויות הזמינות כיום עולה כי לקנאביס השפעה משמעותית על התמכרות לחומרים אחרים.

Neuropharmacology. Published online August 16, 2013

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם טיפול ב-Semaglutide עשוי לסייע בהפסקת עישון? (Ann Intern Med)

    האם טיפול ב-Semaglutide עשוי לסייע בהפסקת עישון? (Ann Intern Med)

    בקרב חולים עם סוכרת מסוג 2 שטופלו ב- Semaglutideתועדו סיכויים נמוכים יותר לקבלת טיפול רפואי בשל תלות בטבק, בהשוואה לתרופות אחרות המשמשות לאיזון רמות הסוכר בדם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Annals of Internal Medicine.  ממצאי המחקר מציעים כי טיפול ב- Semaglutide עשוי לסייע במאמצים להפסקת עישון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • אסתמה מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (J Allergy Clin Immunol)

    אסתמה מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (J Allergy Clin Immunol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Allergy and Clinical Immunology עולה כי אסתמה מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת אלצהיימר. חוקרים מטאיוואן מצאו כי בחולי אסתמה שיעורים גבוהים יותר של מחלת אלצהיימר ולכן החוקרים מוויסקונסין ביקשו כעת לבחון אם מגמה דומה קיימת בארצות הברית. המחקר כלל מדגם אקראי של 20% מהמטופלים במאגר Medicare בין השנים […]

  • היעילות והבטיחות של Atogepant למניעת מיגרנה (J Headache Pain)

    היעילות והבטיחות של Atogepant למניעת מיגרנה (J Headache Pain)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Headache and Pain מדווחים חוקרים מסין על תוצאות מטה-אנליזה חדשה, מהן עולה כי Atogepant (קיוליפטה) מהווה טיפול יעיל ונסבל היטב למניעת מיגרנה, כולל מיגרנה אפיזודית וכרונית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון באופן שיטתי את היעילות והבטיחות של Atogepant, אנטגוניסט של CGRP, למניעת מיגרנה על-בסיס תוצאות מחקרים אקראיים ומבוקרים. החוקרים […]

  • תסמינים פסיכולוגיים לאחר זעזוע מוח עלולים לפגוע בהתאוששות של ספורטאים בבתי ספר תיכון (J Neurosurg)

    תסמינים פסיכולוגיים לאחר זעזוע מוח עלולים לפגוע בהתאוששות של ספורטאים בבתי ספר תיכון (J Neurosurg)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Neurosurgery עולה שכיחות גבוהה של תסמינים פסיכולוגיים לאחר זעזוע מוח עקב חבלת ספורט בספורטאים בבתי ספר תיכון ואלו עלולים להאט את ההתאוששות של הצעירים לאחר החבלה. החוקרים בחנו באופן רטרוספקטיבי את הנתונים אודות 431 ספורטאים בבתי ספר תיכון (גילאי 14-18 שנים) שחוו זעזוע מוח על-רקע פעילות ספורט בתקופה […]

  • עדויות חדשות תומכות בתועלת של אג'ובי להקלה על צעירים עם מיגרנה אפיזודית (מתוך הודעת חברת טבע)

    עדויות חדשות תומכות בתועלת של אג'ובי להקלה על צעירים עם מיגרנה אפיזודית (מתוך הודעת חברת טבע)

    מתוצאות מחקר חדש בשלב 3 עולה כי לאג’ובי (Fremanzeumab) יעילות משמעותית בטיפול בילדים ומתבגרים עם מיגרנה אפיזודית, כך על-פי הודעה לעיתונות מטעם חברת טבע המייצרת את התרופה. מחקר SPACE הינו מחקר רב-מרכזי, אקראי, כפל-סמיות, להערכת יעילות אג’ובי, אשר כלל 235 משתתפים בגילאי 6-17 שנים. המחקר ענה על תוצא הסיום העיקרי והדגים יעילות עדיפה של אג’ובי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה