איזון הדוק של לחץ הדם עשוי להזיק לחולים מבוגרים עם מחלת כליות כרונית (Ann Intern Med)

בחולים מבוגרים עם מחלת כליות כרונית, להם לרוב לחץ דם סיסטולי גבוה מהתקין ולחץ דם דיאסטולי נמוך מהתקין, יעד איזון לחץ דם המוגדר כיום בקווים המנחים עשוי למעשה להביא לעליה בשיעורי התמותה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת Annals of Internal Medicine.

החוקרים בחנו מספר שילובים של לחץ דם סיסטולי ולחץ דם דיאסטולי במדגם ארצי של יוצאי צבא בארצות הברית, עם מחלת כליות כרונית, ומצאו כי לחץ דם מעט מוגבר (לחץ דם סיסטולי של 130-159 מ”מ כספית; לחץ דם דיאסטולי של 70-98 מ”מ כספית) מלווה בשיעורים הנמוכים ביותר של תמותה מכל-סיבה. שילובים של לחץ דם סיסטולי ודיאסטולי נמוך נקשרו עם שיעורי התמותה הנמוכים ביותר, רק במידה ולחץ הדם הדיאסטולי הנמוך יותר היה מעל 70 מ”מ כספית.

ההנחיות הנוכחיות תומכות במתן טיפול במדד הגבוה מבין השניים (לחץ דם סיסטולי או דיאסטולי) ואין מקום לדאוג לערך הנמוך יותר. עם זאת, מהמחקר הנוכחי עולה כי רופאים נדרשים לנקוט משנה זהירות בטיפול בלחץ סיסטולי גבוה בחולים עם מחלת כליות כרונית, על-חשבון לחץ דם דיאסטולי נמוך.

ההנחיות מטעם KDIGO (Kidney Disease: Improving Global Outcomes) לטיפול בלחץ דם בחולים עם מחלת כליות כרונית ממליצים על יעד לחץ דם נמוך מ-140/90 מ”מ כספית בחולים עם מחלת כליות כרונית ללא פרוטאינוריה ועל יעד הדוק יותר של 130/80 מ”מ כספית ומטה באלו עם אלבומינוריה.

עם זאת, לא נערכו מחקרים רבים להערכת התוצאות במצבים בהם הפחתת לחץ הדם הסיסטולי מועילה והפחתת לחץ הדם הדיאסטולי היא מזיקה. במטרה לבחון את הקשר בין לחץ דם סיסטולי, דיאסטולי ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית, החוקרים בחנו את הנתונים אודות למעלה מ-650,000 יוצאי צבא שטופלו בין השנים 2004-2006 וסבלו ממחלת כליות כרונית, אך לא היו תחת טיפולי דיאליזה. מדגם המחקר כלל בעיקר גברים (97%) ולבנים (88%), בגיל ממוצע של 73.8 שנים. כשני שליש סבלו ממחלת כליות כרונית בשלב 3A, 43% סבלו מסוכרת.

החוקרים בחנו 96 שילובים אפשריים של לחץ דם סיסטולי ודיאסטולי מערכים של מתחת ל-80/40 למעל 210/120 מ”מ כספית, במרווחים של 10 מ”מ כספית. במהלך חציון מעקב של 5.8 שנים, למעלה משליש מהחולים הלכו לעולמם.

החוקרים זיהו קשר בצורת J בין לחץ הדם הסיסטולי או לחץ הדם הדיאסטולי ובין התמותה, קשר שתואר בעבר.

בחולים עם יתר לחץ דם בדרגה 1 לחץ דם סיסטולי של 140-159 מ”מ כספית או לחץ דם דיאסטולי של 90-99 מ”מ כספית תועדו שיעורי התמותה הנמוכים ביותר, ובאלו עם לחץ דם תקין (מתחת ל-120/80 מ”מ כספית) תועדו שיעורי התמותה הגבוהים ביותר, ללא תלות בערפלנים. בקרוב לשליש מהחולים לחץ הדם הסיסטולי עמד על מעל 140 מ”מ כספית ולחץ הדם הדיאסטולי היה נמוך מ-70 מ”מ כספית בשלב מסוים במהלך המחקר.

החוקרים מקווים כי במהדורת JNC-8 יכירו בעדויות המצטברות לפיהן איזון הדוק של לחץ הדם אינו תמיד משפיע לטובה על החולים. מחקר SPRINT (Systolic Blood Pressure Intervention Trial), הנערך בימים אלו וחילק באקראי חולים עם מחלת כליות כרונית ליעד לחץ דם סיסטולי של מתחת ל-120 מ”מ כספית לעומת ערך נמוך מ-140 מ”מ כספית, צפוי לסייע בהבנה טובה יותר של יעד לחץ דם סיסטולי; עם זאת, התוצאות אינן צפויות בחמש השנים הקרובות.

Ann Intern Med 2013; 159:233-242

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה