קרדיולוגיה

בדיקת טומוגרפיה ממוחשבת של הלב מפחיתה את שיעור הצנתורים הכליליים ועלויות הטיפול הרפואי (מתוך כנס ה- Society of Cardiovascular Computed Tomography)

במחקר של משתתפים צעירים שנבדקו במרכז צבאי בשל כאבי חזה, אך היו בסיכון נמוך עד בינוני לאוטם לבבי, שיעור החולים שנשלחו לאנגיוגרפיה כלילית פולשנית צנח ב-62% לאחר זמינות טומוגרפיה ממוחשבת של הלב.

באמצעות טומוגרפיה ממוחשבת של הלב לקבוע אילו מהחולים ישלימו צנתור כלילי, עלויות הבדיקות האבחנתיות ומספר ימי ההיעדרות ממקום העבודה ירדו במחצית.

החוקרים הציגו את הממצאים במהלך כנס ה-SCCT (Society of Cardiovascular Computed Tomography) והסבירו כי בטרם בדיקת ההדמיה הייתה זמינה, אנגיוגרפיה כלילית פולשנית נערכה להתוויות רכות כלומר, כאשר ההנחיות קבעו המלצה רפה בלבד לפעולה.

החוקרים סקרו באופן רטרוספקטיבי את הרשומות הרפואיות במרכז רפואי מרכזי יחיד, להערכת שכיחות ועלויות אנגיוגרפיה כלילית פולשנית במהלך שתי תקופות זמן: תקופת בקרה (2006-2008) כאשר בדיקת טומוגרפיה ממוחשבת של הלב לא הייתה זמינה ותקופת מחקר (2009) כאשר הבדיקה הייתה זמינה.

מדגם המחקר כלל 575 משתתפים צעירים יחסית (גיל ממוצע של 44 שנים) עם חשד למחלת עורקים כלילית. באוכלוסיה זו, בשיעור גדול של חולים הייתה התוויה להתקדם לצנתור כלילי לאור תסמינים (כאבי חזה) או תוצאות חריגות בבדיקות להערכת הזילוח לשריר הלב. כ-15% מהחולים פנו בעבר בשל כאבי חזה.

במהלך תקופת המחקר, 461 חולים עברו צנתור כלילי ו-114 עברו בדיקת טומוגרפיה ממוחשבת של הלב. במהלך תקופת המחקר נרשמה ירידה של 62% בשיעורי אנגיוגרפיה כלילית פולשנית. מבין החולים שנשלחו לאנגיוגרפיה כלילית פולשנית,, באלו שנשלחו לאחר בדיקת טומוגרפיה ממוחשבת הייתה התוויה משמעותית יותר לפרוצדורה זו.

בתקופת הבקרה, 14% מהחולים הופנו לאנגיוגרפיה כלילית עם התוויה בדרגה I, 4% הופנו עם התוויה בדרגה II וב-82% הייתה התוויה רכה בדרגה IIb לפי הנחיות ה-ACC/AHA. מדובר בחולים עם מקצוע בסיכון גבוה, שנדרשו לאבחנה דפיניטיבית לפני שנשלחו לקרב.

מצד שני, בתקופת המחקר חל שינוי בדפוס: כעת ב-77% מהחולים שהופנו לאנגיוגרפיה כלילית מדובר היה בהתוויה בדרגה I, ב-2% מדובר היה בהתוויה בדרגה II וב-21% ההתוויה לאנגיוגרפיה כלילית פולשנית הייתה בדרגה IIb.

שיעור גבוה יותר של חולים שנשלחו לאנגיוגרפיה כלילית פולשנית בתקופת המחקר אובחנו עם חסימה כלילית. מחלה חוסמת זוהתה ב-22% מהחולים (91/409 חולים) בתקופת הבקרה לעומת 69% מהחולים בתקופת המחקר (36/52 חולים).

מהתקופה שקדמה לזמינות בדיקת טומוגרפיה ממוחשבת של הלב ועד לאחריה, ממוצע ימי ההיעדרות ממקום העבודה צנח במחצית, מ-6.5 ימים ל-2.5 ימים. בדומה, העלות הממוצעת של בדיקות אבחנתיות פחתה בכמחצית, מקרוב ל-3,000 דולרים לקרוב ל-1,500 דולרים.

החוקרים מציינים כי שיעור החולים החוזרים (אלו ששבו עם כאבי חזה) צנח מ-18% בתקופת הבקרה ל-14% בתקופת המחקר ככל הנראה מאחר שדרגת החשש של החולים הייתה קטנה יותר לאור התוצאות של הבדיקות האנטומיות חסכון משמעותי בעלויות הטיפול הרפואי.

לפיכך, ישנה תועלת ברורה לשימוש בבדיקות טומוגרפיה ממוחשבת של הלב באוכלוסיה זו והחוקרים מאמינים כי הממצאים שהודגמו באוכלוסיה צבאית, תקפים גם לאוכלוסיות אחרות.

Society of Cardiovascular Computed Tomography 2013 Scientific Meeting

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי שיעורי התמותה משנית לאנדוקרדיטיס זיהומי במבוגרים עם מחלת לב מולדת הם נמוכים, אך טיפול שמרני במקרים אלו מלווה בסיכון הגבוה ביותר לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב מולדת זרימת דם טורבולנטית חריגה מלווה בסיכון הגבוה ביותר לאנדוקרדיטיס זיהומי. למרות התקדמות באבחנה וטיפול, […]

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

  • מחלת כליות כרונית בשלב מתקדם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים מבוגרים (Kidney Med)

    מחלת כליות כרונית בשלב מתקדם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים מבוגרים (Kidney Med)

    במאמר שפורסם בכתב העת Kidney Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים מבוגרים שלקחו חלק במחקר SPRINT, קצב פינוי גלומרולארי נמוך ללא אלבומינוריה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה, אך ללא סיכון מוגבר לאירועים קרדיווסקולאריים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קיימת מחלוקת באשר לסיווג KDIGO (או Kidney Disease: Improving Global Outcomes) של מחלת […]

  • ההשפעה של חשיפה תוך-רחמית לחסמי ביתא על התוצאות סביב הלידה בנשים עם מחלת לב (Int J Cardiol)

    ההשפעה של חשיפה תוך-רחמית לחסמי ביתא על התוצאות סביב הלידה בנשים עם מחלת לב (Int J Cardiol)

    בנשים עם היסטוריה של מחלת לב תועד קשר בין חשיפה אימהית לחסמי ביתא ובין הסיכון לסיבוכים סביב הלידה, כאשר Labetalol לווה בסיכון הנמוך ביותר ללידת תינוק קטן לגיל ההיריון, בעוד שהממצאים תומכים בהמלצה להימנע משימוש ב-Atenolol. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חסמי ביתא משמשות לעיתים קרובות בזמן הריון, בעיקר בנשים עם מחלת לב. תרופות אלו […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Ustekinumab-ttwe (או Pyzchiva) כתכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (סטלרה) לטיפול במגוון מצבים דלקתיים. בנוסף, הסוכנות קבעה באופן זמני כי התרופה אינה שונה מהתכשיר המקורי וצעד זה יאפשר לרוקחים בארצות הברית להחליף את התכשיר הביוסימילאר בתכשיר המקור ללא תלות במרשם שניתן מהרופא. התכשיר Ustekinumab-ttwe, אנטגוניסט […]

  • הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    בהשוואה לחולים עם אבחנה של סרטן מעי גס ורקטום בגיל אופייני, באלו עם הופעה מוקדמת של המחלה הממארת לא תועד סיכון מוגבר למחלה מתקדמת ולכן אין צורך בבדיקות קולונוסקופיה תדירות יותר בהשוואה להמלצות בהנחיות הנוכחיות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות העלייה בהיארעות הופעה […]

  • טיפול בוויגובי משפר רמה תפקודית בחולים עם השמנה ואי-ספיקת לב (J Am Coll Cardiol)

    טיפול בוויגובי משפר רמה תפקודית בחולים עם השמנה ואי-ספיקת לב (J Am Coll Cardiol)

    בחולים עם אי-ספיקת לב על-רקע השמנה עם מקטע פליטה שמור, טיפול ב-Semaglutide במינון 2.4 מ”ג (וויגובי) לווה בשיפור גדול יותר במצב התפקודי לפי סיווג NYHA (או New York Heart Association) בהשוואה לפלסבו, כך עולה ממחקרי STEP-HFpEF, שפורסמו בכתב העת Journal of the American College of Cardiology. החוקרים השלימו ניתוח של נתוני מחקרי STEP-HFpEF ו-STEP-HFpEF DM […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה