קרדיולוגיה

דיאטה דלת פחמימות ועשירה בשומן צמחי עשויה להוריד את הסיכון לתמותה מסרטן הערמונית (JAMA Internal Medicine)

האם יש קשר בין דיאטה לאחר האבחון של סרטן הערמונית לבין התפתחות והתקדמות המחלה והתמותה הכללית? החוקרים היו מעוניינים לבחון אם לצריכת השומן לאחר האבחון יש השפעה או קשר להתפתחות של סרטן ערמונית קטלני ולתמותה מכל סיבה. נמצא כי דיאטה הכוללת הורדה בצריכת הקלוריות מפחמימות ומהשומן מן החי, ועליה בצריכת השומן הצמחי עשויה לסייע בהורדת הסיכון לתמותה בגברים עם סרטן הערמונית.

המחקר הפרוספקטיבי כלל 4577 גברים שאובחנו עם סרטן ערמונית לא גרורתי , כחלק מקבוצת המעקב אחר משתתפים מתחום הבריאות (the Health Professionals Follow-up Study) בין השנים 1986-2010. החוקרים בדקו מה היתה הצריכה של שומן רווי, שומן בלתי רווי  ( monounsaturated (חד) ו-) polyunsaturatedרב) ), שומן טראנס, שומן ממקור חי ושומן צמחי. יעד המחקר העיקרי שנבחן היה התקדמות המחלה לסרטן ערמונית קטלני (כלומר הכולל גרורות רחוקות או מוות הספציפי לסרטן הערמונית) ותמותה מכל סיבה.      315 מקרים של סרטן ערמונית קטלני ו-1064 מקרי מוות (במשך זמן מעקב חציוני של כ-8 שנים) תועדו במשתתפים. שיעור מקרי סרטן ערמונית קטלני לכל 1000 שנות אדם היה (כשההשוואה היא בין החמישון העליון מול התחתון של צריכת השומן) 7.6 מול 7.3 עבור שומן רווי, 6.4 מול 7.2 עבור שומן חד בלתי רווי ו-5.8 מול 8.2 עבור שומן רב בלתי רווי, 8.7 מול 6.1 עבור שומן טראנס, 8.3 מול 5.7 עבור שומן ממקור חי ו-4.7 מול 8.7 עבור שומן ממקור צמחי.  עבור תמותה מכל סיבה, השיעורים היו 28.4 מול 21.4 עבור שומן רווי, 20 מול 23.7 עבור שומן חד בלתי רווי, 17.1 מול 29.4 עבור שומן רב בלתי רווי 32.4  מול 17.1 עבור שומני טראנס, 32 מול 17.2 עבור שומן ממקור חי ו-15.4 מול 32.7 עבור שומן צמחי.

עצם ההחלפה של 10% מצריכת האנרגיה מפחמימות לשומן צמחי נקשרה לסיכון נמוך יותר לסרטן ערמונית קטלני , עם יחס סיכונים של 0.71 (95% CI, 0.51-0.98; P = .04) ולתמותה מכל סיבה , עם יחס סיכונים של 0.74 (95% CI, 0.61-0.88; P = .001).  צריכה של שומן רווי ושל שומן טראנס לאחר האבחנה עם סרטן הערמונית ( כלומר כששומנים אלה החליפו 5% ו-1% בהתאמה מצריכת האנרגיה מפחמימות) נקשרו לסיכון גבוה יותר לתמותה מכל סיבה, עם יחס סיכונים של 1.3 (95% CI, 1.05-1.60; P = .02) לשומן הרווי ויחס סיכונים של 1.25 (95% CI, 1.05-1.49; P = .01) לשומן הטראנס.

החוקרים מסכמים כי בגברים עם סרטן ערמונית לא גרורתי, יש הגיון בהחלפה של חלק מצריכת הקלוריות מפחמימות ומן החי בשומן צמחי, מכיוון שהחלפה כזו עשויה להוריד את הסיכון לתמותה מסרטן הערמונית ומכל סיבה. הם מציינים כי יש מקום בעתיד לבחון את התועלת שבצריכה לתוצאות קליניות ספציפיות הקשורות לסרטן הערמונית.

לתקציר המחקר

JAMA Intern Med. 2013

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה