מה בין דיכאון ובין הסיכון לאירועים מוחיים? (Stroke)

דיכאון בנשים בגיל העמידה מלווה בסיכון גבוה יותר מכפליים לאירועים מוחיים, בהשוואה לנשים ללא דיכאון, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת Stroke.  לדברי החוקרים, הממצאים רומזים לכך שהסיכון לאירועים מוחיים בנשים אלו משמעותי יותר מכפי שסברו בעבר.

לדברי החוקרים, מאחר וגורמי סיכון מסורתיים, דוגמת סוכרת ויתר לחץ דם, מספקים הסבר רק לחלק מהקשר, הם הניחו כי מנגנונים ביולוגיים עשויים לשחק תפקיד גם כן.

מדגם המחקר כלל כ-10,000 משתתפים, בגיל ממוצע של 52.5 שנים, שלקחו חלק במחקר ALSWH (Australian Longitudinal Study on Women’s Health). הנשים במחקר השלימו שאלונים בשנת 1998 וכל שלוש שנים במהלך מעקב במשך 12 שנים.

החוקרים קבעו כי שכיחות דיכאון נעה סביב 25.1%. אבחנת דיכאון נקבעה במידה והחולה נטלה תרופות נוגדות-דיכאון או בנוכחות מדד של 10 ומעלה לפי CESD-10 (Center for Epidemiological Studies Depression Scale).

במהלך המעקב, הנשים נשאלו עם אובחנו או קיבלו טיפול לאירועים מוחיים במהלך שלוש השנים האחרונות וכן נאספו נתונים אודות מקרי תמותה וגורמי תמותה.

החוקרים זיהו 177 נשים עם אירוע מוחי ראשון בחייהן, 5 מהם היו אירועים פטאליים, עם שכיחות אירועים מוחיים של 1.5%. מבין אלו, 143 נשים נכללו בניתוח הנתונים, שמצא קשר בין דיכאון ובין עליה של למעלה מפי שתיים בסיכון לאירועים מוחיים (יחס סיכויים של 2.41, p<0.001).

הקשר נחלש אך נותר מובהק סטטיסטית לאחר תקנון לגיל, מצב סוציו-אקונומי, אורח חיים וגורמי סיכון פיזיולוגיים לאירועים מוחיים (יחס סיכויים של 1.94, p<0.001).

כאשר החוקרים כללו גורמי סיכון מוכרים לאירועים מוחיים, ההשפעה נחלשה מעט. הם מסבירים כי ידוע כי הקשר כולל השפעות של יתר לחץ דם וסוכרת, אך אלו אינם מספקים הסבר לכלל הקשר שתועד.

מניתוח סטטיסטי עלה כי כאשר השתמשו בהגדרות אחרות לדיכאון, התוצאות היו דומות.

למרות שעלו טענות כי נוגדי-דיכאון עשויים בעצמם להביא לעליה בסיכון לאירועים מוחיים, ככל הנראה דרך אגרגציה של טסיות, המעלה את הסיכון לדימומים, הקשר בין תסמיני דיכאון ובין אירוע מוחי נותר כאשר החוקרים לא כללו נשים שנטלו טיפול בנוגדי-דיכאון.

למרות שהמומחים אינם יכולים להצביע איזה מנגנון אחראי בדיוק לקשר בין דיכאון ובין סיכון מוגבר לאירועים מוחיים בנשים בגיל העמידה, הם זיהו קשר בין IRIS ובין דיכאון במחלות לב, ומנגנון דומה עשוי לשחק תפקיד במקרה הנ”ל.

ממצאי המחקר מדגישים את חשיבות זיהוי דיכאון כגורם סיכון הפיך לאירועים מוחיים. עם זאת, החוקרים מדגישים כי לרוע המזל, דיכאון אינו גורם סיכון מוכר לאירועים מוחיים ואינו מוזכר בהנחיות המרכזיות בנושא.

Stroke. Published online May 16, 2013

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    בחולים עם אבחנה של חרדה סיכון גבוה כפליים להתפתחות מחלת פרקינסון, בהשוואה לאלו ללא הפרעת חרדה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת British Journal of General Practice. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חרדה הינה מאפיין ידוע של השלבים המוקדמים של מחלת פרקינסון, אך אין מידע אודות הסיכון העתידי למחלת פרקינסון באלו עם הופעה חדשה […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Donanemab לטיפול במחלת אלצהיימר מוקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Donanemab לטיפול במחלת אלצהיימר מוקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את הטיפול ב- Donanemab, תכשיר כנגד-עמילואיד, הניתן פעם כעירוי תוך-ורידי אחת לחודש למבוגרים עם מחלת אלצהיימר תסמינית בשלב מוקדם, כולל ליקוי קוגניטיבי קל או דמנציה קלה עם הוכחה פתולוגית לעמילואיד. המומחים מסבירים כי Donanemab אחת לחודש הינו הטיפול הראשון והיחיד כנגד נגעי עמילואיד עם הוכחות התומכות […]

  • האם Ubrogepant עדיף על טריפטנים לטיפול במיגרנה? (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AHS)

    האם Ubrogepant עדיף על טריפטנים לטיפול במיגרנה? (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AHS)

    בחולים עם מיגרנה שהחליפו מטיפול פומי בטריפטנים לטיפול ב- Ubrogepant (אוברלוי) דווח על תוצאות טובות יותר, בהשוואה לחולים שבחרו להחליף לתכשיר אחר ממשפחת טריפטנים, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Headache Society. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מרבית ההנחיות לטיפול בארצות הברית ממליצות כי חולים ינסו לפחות שני טריפטנים שונים לפני נסיון […]

  • הפרעות ראיה מלוות בסיכון מוגבר לדמנציה בקשישים (Am J Ophthalmol)

    הפרעות ראיה מלוות בסיכון מוגבר לדמנציה בקשישים (Am J Ophthalmol)

    ירידה בראיה וברגישות לניגודיות מלוות בסיכון מוגבר להיארעות דמנציה בקשישים וירידה ברגישות לניגודיות לאורך הזמן מצויה בקורלציה עם הסיכון להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. החוקרים בחנו את הקשר בין תפקודי הראיה ובין הסיכון לדמנציה ב-2,159 גברים ונשים (גיל ממוצע של 77.9 שנים; 54% נשים) ממחקר National Health […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Vyvgart לטיפול במבוגרים עם CIDP (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Vyvgart לטיפול במבוגרים עם CIDP (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את משלב Efgartigimod Alfa ו-Hyaluronidase (או Vyvgart-Hyrtulo) לטיפול במבוגרים עם אבחנה של CIDP (או Chronic Inflammatory Demyelinating Polyneuropathy). המומחים מסבירים כי Vyvgart הינו התכשיר הראשון ממשפחת Neonatal Fc Receptor Blocker, שאושר לטיפול ב-CIDP ויהיה זמין במתן חד-שבועי כזריקה תת-עורית. במחקר ADHERE בשלב 3, 69% מהחולים שטופלו […]

  • קדם רעלת היריון מלווה בסיכון מוגבר להופעת דמנציה בגיל צעיר (JAMA Netw Open)

    קדם רעלת היריון מלווה בסיכון מוגבר להופעת דמנציה בגיל צעיר (JAMA Netw Open)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי קדם-רעלת היריון מלווה בסיכון מוגבר להופעת דמנציה בגיל צעיר. החוקרים התבססו על נתונים ממחקר French Conception Study, מחקר עוקבה פרוספקטיבי ארצי הכולל למעלה מ-1.9 מיליון הריונות, כאשר האימהות היו במעקב ממוצעה לאורך תשע שנים. מהנתונים עולה כי כ-3% מהאימהות […]

  • בדידות כרונית מלווה בסיכון מוגבר לאירועים מוחיים (eClinicalMedicine)

    בדידות כרונית מלווה בסיכון מוגבר לאירועים מוחיים (eClinicalMedicine)

    במבוגרים מעל גיל 50 שנים המדווחים על בדידות רבה תועדה עליה של 56% בסיכון לאירועים מוחיים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת eClinicalMedicine. החוקרים התבססו על נתונים ממחקר Health and Retirement Study לשנים 2006-2018 לבחינת הקשר בין בדידות והיארעות אירוע מוחי לאורך הזמן. בין השנים 2006 ו-2008 השיבו 12,161 מבוגרים מעל גיל 50 שנים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה