קרדיולוגיה

ההשפעות ההורמונאליות ארוכות הטווח של טיפול באופיואידים (מתוך הכנס השנתי ה-29 מטעם ה-American Academy of Pain Medicine)

חולים הסובלים מכאב כרוני ונוטלים טיפול באופיואידים במשך למעלה מעשור מדווחים על איזון טוב של הכאבים ואיכות חיים טובה, אך בקרוב לשליש מהמחולים הללו נרשמה עליה במדדי דלקת והורמונים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שהוצגו במהלך הכנס השנתי ה-29 מטעם ה-American Academy of Pain Medicine.

המשמעות היא כי בחלק גדול מהחולים הללו חל שיפור באיכות החיים, במצב הנפשי ובדיכאון, וכן במצב הפיזיולוגי, כאשר רבים מהם הצליחו לעבוד ולתפקד די טוב.

מדגם המחקר כלל 40 משתתפים, בגילאי 30-65 שנים (60% נשים), שטופלו במינונים גבוהים של אופיואידים (מעל 100 מ”ג מקביל של מורפין בכל יום) למשך עשר שנים ומעלה. חלק מהחולים נטלו מינונים הרבה יותר גבוהים, עד 1,000 מ”ג ליום.

מהבדיקות עלה כי ב-85% מהחולים הללו זוהה פגם מטבולי גנטי במטבוליזם של אופיואידים. חולים אלו עמידים לחלוטין לטיפול זה.

כ-65% מהחולים סבלו ממצבים הקשורים בעמוד השדרה (צווארי או מותני). מרבית האחרים סבלו ממצבים דוגמת חבלת ראש, הפרעות גנטיות נדירות ומחלות דלקתיות אוטואימוניות.

החולים השלימו שאלון להערכת התפקוד הפיזיולוגי ושאלון נוסף אודות דיכאון, ייאוש ואיכות חיים. החוקרים בחנו את רמות קורטיזול, פרגננולון, ACTH, טסטוסטרון, שקיעת דם ו-CRP.

כל 40 המשתתפים דיווחו על איזון ממושך של הכאבים תחת מינון יציב של אופיואידים. כולם גם דיווחו על שיפור בדיכאון, בתחושת הייאוש ובאיכות החיים בתפקוד פיזיולוגי אחד או יותר, דוגמת קריאה (42.5%), שמיעה (25.0%), ריכוז (67.5%), הליכה (62.5%), תיאבון (50%), שינה (62.5%), תנועה (77.5%) וליבידו (40%).

עם זאת, דיכוי הורמונאלי היה סיבוך משמעותי ב-20% מהחולים, כולל חסר ב-ACTH (5%), חסר קורטיזול (7.5%), טסטוסטרון (5%) ופרגננולון (10%).

החוקרים מאמינים כי החסרים האנדוקריניים אף משמעותיים יותר מכפי שזוהה במחקר. להערכתם, לפחות מחצית מהמטופלים סובלים מדיכוי אנדוקריני, אך מאחר ולא נלקחה אנמנזה מהימנה אודות היקף המטופלים באסטרוגן, או חשיפה להורמונים ממוצרים אחרים, נמצא כי רק ב-20% היה דיכוי הורמונאלי.

כמו כן, החוקרים זיהו עליה בריכוז הורמון אחד , או יותר, ב-7.5% מהמטופלים: ACTH (2.5%), קורטיזול (5%) ופרגננולון (2.5%). כמו כן, ב-22.5% מהחולים נרשמה עליה ברמות CRP או שקיעת דם.

החוקרים משוכנעים כי חלק מהחולים הללו סובלים ברקע מלופוס או פיברומיאלגיה, או מחלה כרונית אחרת. מהתוצאות עולה כי חולים אלו מקבלים טיפול סימפטומטי, אך לא זוכים לטיפול מרפא.

החוקרים סבורים כי ממצאי המחקר זיהו תופעת לוואי אנדוקרינית אפשרית של הטיפול באופיואידים. עוד עולה כי לאחר עשר שנות טיפול באופיואידים, החולים עדיין נהנו מתועלת סבירה של הטיפול.

מתוך הכנס השנתי ה-29 מטעם ה-American Academy of Pain Medicine

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

  • האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2, עודף-משקל או השמנת-יתר, טיפול ב-Semaglutide מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של NAION (או Non-Arteritic Anterior Ischemic Optic Neuropathy), כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 16,827 חולים ממרכז Massachusetts Eye and Ear בבוסטון. החוקרים התמקדו ב-710 חולים עם סוכרת מסוג 2 , כולל 194 חולים שקיבלו […]

  • מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי משך שינה ארוך יותר והתחלת שינה בשעה מוקדמת יותר מלווים במדדי לחץ דם נמוכים יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כיום אין בהמלצות התייחסות ליעד דפוסי שינה אופטימאליים כטיפול ביתר לחץ דם. כעת הם בחנו את הקשר בין משך ומועד שינה […]

  • אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אלופציה אראטה, הפרעת שיער אוטואימונית לא צלקתית, הינה בעלת שיעור היארעות של עד כ-2% במהלך החיים ועלולה להשפיע על תחומים פסיכולוגיים, רגשיים וחברתיים. יהונתן ניסן משתף את מאמר העוסק בהפרעה מה- U.S. Pharmacist, בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

  • הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    במבוגרים עם השמנת-יתר המצליחים לרדת במשקל גופם נרשמה ירידה בסיכון להתפתחות ממאירויות על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך כנס ה-American Diabetes Association. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי, רטרוספקטיבי, שכלל נתונים אודות 105,472 מבוגרים עם השמנה ובחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות ממרפאת קליבלנד בין 2000 עד 2022. נתוני מדד מסת גוף נאספו אודות כל משתתף והחוקרים […]

  • טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב- Fenofibrate מלווה בירידה משמעותית בסיכון להתקדמות מקולופתיה ורטינופתיה סוכרתית, כך עולה מתוצאות מחקר LENS (או Lowering Events in Non-proliferative Retinopathy in Scotland) שהוצגו במהלך כנס ה-American Diabetes Association ופורסמו במקביל ב-NEJM Evidence. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי רטינופתיה סוכרתית הינה האחד מחמשת הגורמים המובילים לאובדן ראיה ברחבי העולם והגורם השני במבוגרים בגיל העבודה […]

  • שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני (J Clin Endocrinol Metab)

    שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם אבחנה של היפראלדוסטרוניזם ראשוני, כאשר זוהה קשר הדוק בין הפרעת הנשימה בשינה ובין היפרפילטרציה כלייתית. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את השכיחות של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני ולהעריך את […]

  • משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי משלב פעילות גופנית עם טיפול ב-Liraglutide מהווה גישה יעילה להפחתת משקל המשמרת את צפיפות העצם באתרים בעלי חשיבות קלינית. החוקרים מדנמרק השלימו ניתוח משני של תוצאות מחקר אקראי קודם שכלל 195 חולים (גיל ממוצע של 42.82 שנים) עם השמנת-יתר וללא סוכר, אשר קיבלו טיפול להפחתת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה