קרדיולוגיה

אירועים מוחיים קלים יותר בקרב חולים עם פרפור פרוזדורים תחת טיפול בנוגדי-קרישה פומיים (8th World Stroke Congress)

ממחקר של חולים עם אירועים מוחיים עם פרפור פרוזדורים עולה כי באלו שטופלו בנוגדי-קרישה פומיים בעת האירוע המוחי האירועים המוחיים היו פחות חמורים, עם אשפוז קצר יותר בבית החולים ושיעורי תמותה נמוכים יותר לאחר שלושים ימים, בהשוואה לחולים שלא טופלו בנוגדי-קרישה פומיים.

ברקע למחקר הסבירו החוקרים כי אעפ”י שפרפור פרוזדורים הינו גורם סיכון מג’ורי לאירועים מוחיים איסכמיים ונוגדי-קרישה פומיים מהווים טיפול מניעתי יעיל כנגד אירועים מוחיים על-רקע תסחיף לבבי, רק חלק קטן מהחולים עם אירועים מוחיים חדים ופרפור פרוזדורים במחקר טופל בנוגדי-קרישה בזמן האירוע המוחי.

החוקרים התבססו על מספר מאגרי נתונים מדנמרק שעקבו אחר חולים, אבחנות, טיפולים, מרשמים, סימנים חיוניים ועוד, וערכו מחקר ארצי, מבוסס-אוכלוסייה, של כלל החולים מדנמרק שאושפזו בשל אירוע מוחי חד ופרפור פרוזדורים בין השנים 2003-2009. טיפול בנוגדי-קרישה לפני האשפוז הוגדר עם הנפקת לפחות מרשם אחד לנוגדי-קרישה פומיים במהלך 90 הימים שקדמו לאשפוז.

מבין מדגם שכלל כ-11,000 חולים עם אירוע מוחי ופרפור פרוזדורים, 2,492 חולים (21.9%) נטלו נוגדי-קרישה פומיים. חומרת האירוע המוחי נקבעה לפי מדד Scandinavian Stroke Scale, בו מדד נמוך מ-30 בעת האשפוז מעיד על אירוע חמור או חמור מאוד. בסך הכל, 28.3% מהמטופלים בנוגדי-קרישה פומיים אובחנו עם אירוע מוחי חמור, זאת בהשוואה ל-36.5% מהחולים שלא נטלו נוגדי-קרישה פומיים (יחס סיכויים של 0.73).

החוקרים זיהו קשר מובהק סטטיסטית בין נוגדי-קרישה פומיים ובין אירוע מוחי בחומרה קלה יותר (יחס סיכויים של 0.67), אך לא זוהה קשר עם חומרת דימום תוך-גולגולתי. עוד זוהה קשר בין טיפול בנוגדי-קרישה פומיים ובין חומרה נמוכה יותר בקבוצות הגיל המבוגר (70-79 שנים ו-80 שנים ומעלה).

כמו כן, החוקרים זיהו קורלציה בין חומרת האירוע המוחי ובין דרגת הפעילות נוגדת הקרישה. בהשוואה לאלו שלא נטלו נוגדי-קרישה פומיים, ערכי INR נמוכים מ-2.00 נקשרו בקשר לא-מובהק עם חומרת האירוע המוחי. עם זאת, ערכי INR בטווח 2.0-3.0 או מעל 3.00 נקשרו עם אירוע מוחי בחומרה קלה יותר (48% ו-42%, בהתאמה).

משך האשפוז בבית החולים היה קצר יותר עם ערכי INR גבוהים יותר. יחס הסיכויים של משך האשפוז היחסי המתוקן לאיכות הטיפול הרפואי באירוע מוחי עם ערכי INR של 2.00-3.00 עמד על 0.80; עם ערכי INR של מעל 3.00 יחס הסיכויים עמד על 0.69.

יחס הסיכויים המתוקן לתמותה לאחר 30 ימים בחולים עם אירוע מוחי מכל סוג שנטלו נוגדי-קרישה עמד על 0.84, ובחולים עם אירוע מוחי איסכמי יחס הסיכויים עמד על 0.70. עם זאת, יחס הסיכויים בחולים עם דימום תוך-גולגולתי לא היה מובהק סטטיסטית. בהשוואה לאלו שלא נטלו נוגדי-קרישה, שיעורי התמותה לאחר 30 ימים לא היו קשורים באופן מובהק עם ערכי INR בחולים שנטלו נוגדי-קרישה פומיים.

החוקרים מציניים כי מבין החולים שנטלו נוגדי-קרישה פומיים לפני האשפוז, שיעור החולים עם דימום תוך-גולגולתי היה גבוה פי ארבע (20%) בהשוואה לאלו שלא נטלו נוגדי-קרישה פומיים (5%).

לכן, נראה כי שיעור הדימומים גבוה יותר בקרב מטופלים בנוגדי-קרישה פומיים. עם זאת, במידה ובוחנים את מכלול הנתונים, כולל חומרת האירוע המוחי, משך האשפוז והתמותה, בחולים שנטלו נוגדי-קרישה פומיים התוצאות היו טובות יותר בכל המדדים, למרות שכיחות גבוהה יותר של דימומים.

למרות זאת, על-בסיס מדדי CHA2DS2-VASc שנקבעו מיד לפני האירוע המוחי, החוקרים כתבו כי בלמעלה מ-90% מהחולים המדדים עלו על 2 נקודות, כך שהם היו מועמדים לטיפול בנוגדי-קרישה פומיים, זאת בהשוואה ל-21.9% בלבד שאכן קיבלו טיפול זה.

חלק מהחולים אובחנו עם פרפור פרוזדורים רק בעת האשפוז בשל אירוע מוחי, אך גם בחולים עם פרפור פרוזדורים ידוע ומדדי CHA2DS2-VASc גבוהים לפני האשפוז, פחות מאחד מכל שלושה טופלו בנוגדי-קרישה פומיים. לכן נראה כי ישנה עדות ברורה לשימוש לא מספק בטיפולים אלו. בחולים עם מדדים גבוהים מ-2, ישנה לרוב התוויה לטיפול בנוגדי-קרישה פומיים, אלא אם ישנה התווית-נגד ברורה מאוד.

8th World Stroke Congress

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

  • תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    טיפול במינון גבוה של תרופות אנטי-פסיכוטיות, בפרט Quetiapine, Clozapine ו-Olanzapine, מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות בחולים עם סכיזופרניה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. טיפול מונותרפי בתכשירים עם עומס אנטי-כולינרגי גבוה גם מעלה את הסיכון לדלקת ריאות. החוקרים התבססו על מספר מאגרי נתונים ארציים ובחנו את הנתונים אודות חולים שטופלו בשל סכיזופרניה […]

  • האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    בחולים עם אבחנה של חרדה סיכון גבוה כפליים להתפתחות מחלת פרקינסון, בהשוואה לאלו ללא הפרעת חרדה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת British Journal of General Practice. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חרדה הינה מאפיין ידוע של השלבים המוקדמים של מחלת פרקינסון, אך אין מידע אודות הסיכון העתידי למחלת פרקינסון באלו עם הופעה חדשה […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    טיפול משולש הכולל מטפורמין, Dapagliflozin ו-Saxagliptin מהווה גישת טיפול יעילה ובטוחה לחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא קיבלו טיפול תרופתי קודם, בהשוואה להגברת עצימות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההנחיות הנוכחיות ממליצות על טיפול משולב מוקדם להפחתת הסיכון לסיבוכי סוכרת ומניעת אינרציה קלינית בחולים עם סוכרת מסוג 2. […]

  • היעילות והבטיחות של Donidalorsen כנגד אנגיואדמה תורשתית (N Engl J Med)

    היעילות והבטיחות של Donidalorsen כנגד אנגיואדמה תורשתית (N Engl J Med)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine עולות עדויות חדשות התומכות במתן Donidalorsen כטיפול מניעתי בחולים עם אנגיואדמה תורשתית לאחר שהוכח כי הטיפול התרופתי הפחית את שיעור התלקחויות המחלה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אנגיואדמה תורשתית הינה הפרעה נדירה, המתאפיינת באירועים חוזרים של נפיחות העלולה להיות מסכנת-חיים.  טיפול מונע ארוך-טווח עשוי […]

  • טיפול ב-Pantoprazole מגן מפני דימום מדרכי עיכול עליונות בחולים תחת הנשמה פולשנית (N Engl J Med)

    טיפול ב-Pantoprazole מגן מפני דימום מדרכי עיכול עליונות בחולים תחת הנשמה פולשנית (N Engl J Med)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים תחת הנשמה פולשנית, טיפול ב- Pantoprazole הפחית משמעותית את הסיכון לדימום משמעותי קלינית מדרכי עיכול עליונות, ללא השפעה משמעותית על הסיכון לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לא ידוע אם טיפול במעכבי תעלות מימן מועיל או […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Ustekinumab-ttwe (או Pyzchiva) כתכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (סטלרה) לטיפול במגוון מצבים דלקתיים. בנוסף, הסוכנות קבעה באופן זמני כי התרופה אינה שונה מהתכשיר המקורי וצעד זה יאפשר לרוקחים בארצות הברית להחליף את התכשיר הביוסימילאר בתכשיר המקור ללא תלות במרשם שניתן מהרופא. התכשיר Ustekinumab-ttwe, אנטגוניסט […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה