קרדיולוגיה

אין די בחשיפה לשמש לתיקון חסר וויטמין D (מתוך הכנס השנתי ה-70 מטעם ה-American Academy of Dermatology)

אין ספק כי ה”מגיפה” של חסר וויטמין D אינה נובעת מחשיפה מועטת לשמש, ורופאי עור יכולים להיות בטוחים בהמלצתם למטופליהם להשתמש באמצעי הגנה מפני השמש, כך טוענים מומחים בהרצאה שניתנה במסגרת הכנס השנתי ה-70 מטעם ה-American Academy of Dermatology.

לדברי המומחים, אין ספק כי לחשיפה סולארית יש השפעה, ולא ניתן לקבוע כי חשיפה בהיקף מסוים לשמש תביא לנרמול חסר וויטמין D. במסגרת ההרצאה, המומחים שלקחו חלק בהצהרת הקונצנזוס מטעם Institute of Medicine בנוגע להמלצות התזונתיות לצריכת וויטמין D, הם הסבירו כי למרות שאור השמש הינו מקור אמין ביותר לוויטמין D, אין ספק כי דרושים גם מקורות תזונתיים, ואלו הרבה יותר בטוחים.

לדבריהם, למרות שיש עדויות ברורות לפיהן ויטמין D נדרש לבריאות העצם, יתרונות בריאותיים אחרים, דוגמת הגנה מפני אירועים קרדיווסקולאריים, מחלות ממאירות וזיהום, עדיין לא הוכחו.

למרות שחלק מהרופאים ממליצים על בדיקות סקר אוניברסאליות לחסר וויטמין D, או רמות לא-מספקות של הוויטמין, אין עדויות התומכות בגישה זו ואין הסכמה באשר להגדרת מצבים אלו.

לפי דו”ח ה-Institute of Medicine יש להקפיד על רמות וויטמין D בדם של מעל 20 ננוגרם למ”ל, אך ה-American Endocrine Society קבע סף זה על 30 ננוגרם למ”ל.

יש עדויות התומכות בביצוע בדיקות סקר באוכלוסיות בסיכון-גבוה, מדובר ברשימה ארוכה של נבדקים בעלי עור-כהה, נשים הרות או מניקות, קשישים ושמנים, כמו גם אלו עם הפרעת ספיגה, רככת, אוסטיאומלציה, אוסטיאופורוזיס, מחלת כליות כרונית, מחלות גרנולומטוטיות ולימפומה, וחולים המקבלים טיפול אנטי-פטרייתי כרוני.

מדובר במגוון רחב של מטופלים וכעת למעשה ההחלטה לביצוע בדיקות הסקר נותרה בידי הרופא המטפל. במידה ומזהים חסר וויטמין D בבדיקות סקר, יש לשקול בדיקות לרמות PTH (Parathyroid Hormone), כאשר לעיתים תופיע עליה מפצה.

עליה ברמות PTH בשילוב עם רמות נמוכות של וויטמין D ורמות נמוכות של סידן עשויה להצביע על סיכון גבוה למחלת עצמות. לכן, יש לשקול להפנות חולים אלו לאנדוקרינולוגים. בחולים עם רמות גבוליות של 15 ננוגרם למ”ל ניתן להציע תוספים של הוויטמין ולערוך בדיקות חוזרות לאחר 3-6 חודשים.

מתוך הכנס השנתי ה-70 מטעם ה-American Academy of Dermatology

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה