קרדיולוגיה

ע”פ אנליזה ארוכת טווח של ה-DCCT טיפול אינטנסיבי מוקדם בחולי סוכרת סוג 1 מפחית הסיכון ארוך הטווח לפגיעה כלייתית קשה (NEJM)

מחקר חדש המתפרסם כעת ב-NEJM מדווח על תוצאות 22 שנות מעקב של קבוצת המשתתפים במחקר ה-DCCT הידוע, שכזכור כלל חולי סוכרת סוג 1 . במחקר זה  קבוצת ההתערבות קיבלה טיפול אינטנסיבי מוקדם והמימצאים ארוכי הטווח מראים כי מטופלים אלה נהנים לאורך זמן מסיכון מופחת לפתח הפרעה קשה בתפקודי כליה (שנמדד באמצעות יחס GFR), בהשוואה למטופלים שהיו בקבוצת הטיפול הקונבנציונלית.

המחברים מעירים שיחס GFR לא תקין הוא השלב האחרון של מחלת כליות סוכרתית, ושהיא קשורה עם סיכון מוגבר למחלה קרדיווסקולרית והתקדמות לעבר השלב האחרון של מחלת כליות וצורך בטיפול בדיאליזה.

התוצאות הקודמות של DCCT הראו כבר שטיפול אינטנסיבי שמפחית את ההמוגלובין A1C מפחית את הסיכון למיקרואלבומינוריה ולמקרואלבומינוריה.  מטרת האנליזה הנוכחית הייתה לקבוע אם הפחתה זו מתורגמת גם להפחתת הסיכון לפי מדידת רמות GFR .

ה-DCCT כלל 1441 מטופלים עם סוכרת סוג 1 שהיו במעקב של 6.5 שנים בממוצע, שבו כאמור קבוצת ההתערבות טופלה באופן אינטנסיבי (ע”י 3 זריקות אינסולין ביום או משאבת אינסולין עם יעד להשגה של רמות המוגלובין A1C מתחת ל-6.05% ) לעומת קבוצת הטיפול הקונבנציונלי (1-2 זריקות אינסולין ביום ויעד של מניעת סימפטומים של היפרגליקמיה).

לאחר מכן, קבוצה של 1375 מטופלים המשיכה להיות במעקב במסגרת הארכת המחקר שנקרא EDIC (ר”ת של Epidemiology of Diabetes Interventions and Complications ) .

במהלך המעקב בוצעו מדידות של רמות קריאטינין בסרום מידי שנה, כשהאנליזה הנוכחית התמקדה ביעד המטרה של הסיכון להפרעות ב-GFR (שהוגדר כיחס של GFR קטן מ-60 מ”ל/לדקה/1.73 מ”ר שטח גוף , במהלך שני ביקורי מעקב). להלן התוצאות המדווחות עם חציון מעקב של 22 שנה:


  •  הרמה הממוצעת ע”פ זמן של ההמוגלובין A1C במהלך ה-DCCT הייתה 7.3% בקבוצה האינטנסיבית ו-9.1% בקבוצה הקונבנציונלית. במהלך ה-EDIC רמות ההמוגלובין A1C בשתי הקבוצות נשארו דומות.

  • הפרעת GFR התפתחה ב-24 מטופלים שהיו בקבוצה האינטנסיבית וב-46 בקבוצה הקונבנציונלית, כלומר הפחתת סיכון יחסית של 50% לטיפול האינטנסיבי (שהייתה גם מובהקת סטטיסטית עם p=0.06 ).  המחברים מציינים שאירועים אלה נצפו בעיקר במהלך מחקר ה-EDIC ושהתועלת של הטיפול האינטנסיבי המוקדם בהקשר זה לא נצפתה אלא רק לאחר שעברו יותר מ-10 שנים מתחילת ה-DCCT .

  • שיעור האירעות המצטבר של GFR לא תקין לאחר 20 שנה מהרנדומיזציה היה 2% בקבוצת ההתערבות לעומת 5.5% בקבוצה הקונבנציונלית, פער אבסולוטי מרשים ביותר של 3.5% . בהתבסס על מימצאים אלה אפשר לחשב שטיפול אינטנסיבי ב-29 מטופלים עם סוכרת סוג 1 למשך 6.5 שנים ימנע מקרה אחד של GFR לא תקין לאורך 20 שנות מעקב.

  • האפקט המיטיב של הטיפול האינטנסיבי על רמות ה-GFR נעלם כאשר בוצעה התאמה לרמות ההמוגלובין A1C או שיעורי פינוי אלבומין.

 החוקרים סבורים שהמימצאים מחזקים את ההמלצות להציב יעדי מטרה להמוגלובין A1C בחולי סוכרת סוג 1 של מתחת ל-7% . העובדה שהאפקט המיטיב של ההתערבות האינטנסיבית נוטרל לאחר ההתאמות לרמות ההמוגלובין A1C או שיעור פינוי אלבומין, מרמזות שהיפרגליקמיה תורמת להיווצרות מחלת האלבומינוריה וההפרעה ב-GFR ותומכות בשימוש באלבומינוריה כסמן חליפי ל-GFR לא תקין בקבוצת מטופלים זו.

בדיון עוסקים החוקרים גם במגבלות האנליזה, ביניהן העובדה שהשימוש בתרופות אחרות מעבר לאינסולין לא בוצע באופן רנדומלי. עם זאת הם טוענים שהתאמות שנעשו לטיפולי ביתר לחץ דם או תרופות מקבוצת חוסמי RAAS לא ביטלו את התועלת של הטיפול האינטנסיבי הסוכרתי.

החוקרים מסכמים שבסה”כ התוצאות מהוות הוכחה מוצקה לכך שניתן למנוע הפרעת GFR בחולי סוכרת סוג 1 באמצעות שליטה גליקמית טובה בשלב המוקדם של הטיפול.

NEJM published early online 12th November 2011

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    לפניכם מפגש שלישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השלישי עוסק באינסולינים ארוכי טווח. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    לפניכם מפגש רביעי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הרביעי עוסק בטכנולוגיות בסוכרת. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    לפניכם מפגש שני מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השני עוסק בטיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    לפניכם מפגש חמישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש החמישי עוסק ברפואה מותאמת אישית. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    במבוגרים עם השמנת-יתר המצליחים לרדת במשקל גופם נרשמה ירידה בסיכון להתפתחות ממאירויות על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך כנס ה-American Diabetes Association. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי, רטרוספקטיבי, שכלל נתונים אודות 105,472 מבוגרים עם השמנה ובחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות ממרפאת קליבלנד בין 2000 עד 2022. נתוני מדד מסת גוף נאספו אודות כל משתתף והחוקרים […]

  • טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב- Fenofibrate מלווה בירידה משמעותית בסיכון להתקדמות מקולופתיה ורטינופתיה סוכרתית, כך עולה מתוצאות מחקר LENS (או Lowering Events in Non-proliferative Retinopathy in Scotland) שהוצגו במהלך כנס ה-American Diabetes Association ופורסמו במקביל ב-NEJM Evidence. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי רטינופתיה סוכרתית הינה האחד מחמשת הגורמים המובילים לאובדן ראיה ברחבי העולם והגורם השני במבוגרים בגיל העבודה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה