קרדיולוגיה

האם שימוש כרוני ב-NSAIDs קשור בסיכון מוגבר לתמותה קרדיווסקולארית בקשישים? (מתוך American Journal of Medicine)

מאת ד”ר בן פודה-שקד

ממאמר חדש אשר פורסם בגיליון יולי של ירחון American Journal of Medicine עולה כי אנשים מבוגרים הסובלים מיתר לחץ דם ומחלת לב כלילית ונוטלים דרך קבע תכשירים מקבוצת Nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) בשל כאבים מצויים בסיכון מוגבר לאירועים קרדיווסקולאריים. כך מניתוח חדש של נתוני מחקר ה-International Verapamil-Trandolapril Study (INVEST).

החוקרים מסבירים כי מצאו עלייה משמעותית בתוצאות קרדיווסקולאריות שליליות, הנובעות בעיקר מעלייה בתמותה הקרדיווסקולארית. לדבריהם, אין המדובר במחקר הראשון המדגים נזק אפשרי כתוצאה משימוש בתכשירים אלו, אם כי יתכן וממצאיו מדגישים חששות אלו.

החוקרים מציינים כי המחקר התצפיתי, אשר נערך כחלק ממחקר ה-INVEST, הינו רלוונטי במיוחד לעשייה הקלינית היומיומית מאחר והחולים שנכללו בו היו בעיקרם החולים הטיפוסיים המגיעים למרפאות פנימיות, גריאטריות וקרדיולוגיות- חולים מבוגרים הסובלים מיתר לחץ דם ומחלה כלילית יציבה קלינית.

ראוי לציין כי לא עלה בידי החוקרים להבחין בין סוגי ה-NSAIDs השונים במחקר זה, ומרבית החולים טופלו ב-Ibuprofen, Naproxen או Celecoxib. עד אשר יערכו מחקרים נוספים בתחום, טוענים החוקרים כי סיכוני השימוש ב-NSAIDs הינם בעיניהם משום class effect, ולפיכך יש לנסות ולהימנע מהשימוש בהם במידת האפשר. עם זאת, אין פירוש הדבר כי על החולים להפסיק את השימוש בתרופות אלו על דעת עצמם, מדגישים החוקרים, כי אם לדון בכך עם רופאיהם.

החוקרים מדווחים כי מתוך עוקבה גדולה של למעלה מ-22 אלף חולים שנכללו במחקר ה-INVEST, אותרו 882 חולים אשר דיווחו כי נוטלים NSAIDs בכל אחת מבדיקותיהם, והוגדרו לפיכך כמשתמשים כרוניים של קבוצת תרופות זו. על פי רוב, עשו חולים אלו שימוש ב-NSAIDs בשל מצבים כגון דלקת מפרקים שגרונית, אוסטיאוארתריטיס וכאבי גב תחתון.

החוקרים השוו בין אלו העושים שימוש כרוני ב-NSAIDs ובין אלו העושים שימוש בקבוצת תרופות זו רק לסירוגין (כך ב-7,286 חולים) ואלו שלא עשו בה שימוש (14,408 חולים) במהלך תקופת מעקב ממוצעת של 2.7 שנים, תוך תקנון לערפלנים אפשריים.

החוקרים מצאו כי התוצא העיקרי- אשר הוגדר כשילוב של תמותה מכל סיבה שהיא, אוטם לבבי שאינו קטלני, ושבץ מוחי שאינו קטלני- אירע בשיעור של 4.4 מקרים למאה שנות חולה בקבוצת המשתמשים הכרוניים ב-NSAIDs, וזאת לעומת 3.7 למאה שנות חולה באלו העושים בהם שימוש לסירוגין (Adjusted HR, 1.47; p=0.0003).

כאמור, החוקרים מדגישים כי נצפתה עלייה של יותר מפי 2 בסיכון לתמותה קרדיווסקולארית בקבוצת המשתמשים הכרוניים ב-NSAIDs בהשוואה לאלו העושים שימוש לסירוגין בקבוצת תרופות זו או שאינם עושים בה שימוש כלל (aHR, 2.26; p<0.0001). לדבריהם, נראה שקשר זה לא נבע מלחץ דם מוגבר, מאחר וקבוצת החולים המשתמשים כרונית ב-NSAIDs היו דווקא בעלי ערכים מעט נמוכים יותר של לחץ דם תחת הטיפול התרופתי במהלך תקופת המעקב.

החוקרים מוסיפים כי פאנל מומחים אשר נערך לאחרונה מטעם ה-American Geriatrics Society בנושא הטיפול בכאב כרוני בקשישים יצא בהמלצה לפיה Acetaminophen צריך להיות הקו הראשון לטיפול, בעוד שהשימוש ב-Nonselective NSAIDs או במעכבי COX-2 צריך להיעשות בזהירות רבה. הם טוענים כי ממצאי מחקרם הנוכחי תומכים בהמלצות אלו.

לבסוף, מציינים החוקרים כי יש צורך בהמשך המחקר בתחום במטרה להמשיך ולאפיין את הסיכונים האפשריים הכרוכים בתרופות אלו, המצויות בשימוש נפוץ ויתכן ואינם מוערכים במידה הנכונה. בשלב הבא מתעתדת קבוצת החוקרים לבחון אילו תכשירים מבין קבוצת ה-NSAIDs הם המסוכנים יותר.

לידיעה ב-HeartWire

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    לפניכם מפגש שלישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השלישי עוסק באינסולינים ארוכי טווח. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    לפניכם מפגש רביעי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הרביעי עוסק בטכנולוגיות בסוכרת. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    לפניכם מפגש שני מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השני עוסק בטיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    לפניכם מפגש חמישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש החמישי עוסק ברפואה מותאמת אישית. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אלופציה אראטה, הפרעת שיער אוטואימונית לא צלקתית, הינה בעלת שיעור היארעות של עד כ-2% במהלך החיים ועלולה להשפיע על תחומים פסיכולוגיים, רגשיים וחברתיים. יהונתן ניסן משתף את מאמר העוסק בהפרעה מה- U.S. Pharmacist, בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה