סקירה חדשה מעוררת מחלוקת בנוגע לטיפול בסטטינים למניעה ראשונית (Cochrane Database Syst Rev)

סקירה חדשה עוררה מחלוקת לאחר שקבעה כי אין די עדויות כדי להמליץ על טיפול נרחב בסטטינים למניעה ראשונית של מחלות לב.

החוקרים פרסמו הודעה לעיתונות בה הם מטילים ספק ביתרונות של סטטינים למניעה ראשונית, ורומזים כי ייתכן והנתונים הקודמים שהדגימו תועלת סבלו מהטיה שכן המחקרים מומנו ע”י חברות תרופות. הדבר הוביל לכותרות בעיתונים רבים בבריטניה, לפיהן ישנו שימוש יתר בתרופות וכי מיליוני מטופלים בעולם חושפים עצמם ללא-צורך לתופעות הלוואי האפשריות.

התוצאות עוררו את כעסם של חוקרים שערכו מטה-אנליזות גדולות אחרות בנושא ומצאו כי התרופות יעילות, גם במטופלים בסיכון הנמוך ביותר, וכי תופעות הלוואי זניחות.

בסקירה הנוכחית נכללו 14 מחקרים עם 34,272 משתתפים. התוצאות בחולים שטופלו בסטטינים היו דומות לתוצאות במטופלי פלסבו או אלו שקיבלו טיפול סטנדרטי. למרות שמהתוצאות עולה כי חלה ירידה בשיעורי התמותה עם סטטינים, החוקרים סבורים כי ההשפעה אינה גדולה דיו להצדיק את יחס עלות/תועלת והסיכון לתופעות לוואי.

מהסקירה עולה כי בשמונת המחקרים שדיווחו על תמותה כוללת, לא הייתה עדות מוצקה לירידה בתמותה הכוללת באף אחד מהמחקרים הפרטניים, אך כאשר אספו את הנתונים יחד, תועדה ירידה של 17% בסיכון היחסי עם טיפול בסטטינים. תשעה מחקרים דיווחו על מדד משולב של אירועים כליליים פטאליים ולא-פטאליים והדגימו ירידה יחסית של 28%. שבעה מחקרים דיווחו על אירועי שבץ פטאלי ולא-פטאלי והטיפול בסטטינים לווה בירידה יחסית של 22%.

לא דווח על עליה בשיעור תופעות לוואי, ממאירויות או סמנים ביוכימיים ספציפיים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי הסקירה הנוכחית מדגישה את החסרונות של המחקרים שפורסמו בנוגע למתן סטטינים למניעה ראשונית.

בחולים בסיכון גבוה לאירועים קרדיווסקולאריים (20% ומעלה במהלך 10 שנים), לא סביר כי התועלת של טיפול בסטטינים עולה על הנזקים האפשריים בטווח הקצר, למרות שהשפעות ארוכות טווח עדיין אינן-ידועות. לדברי החוקרים, כל החלטה בנוגע למתן סטטינים במסגרת מניעה ראשונית חייבת לקחת בחשבון את פרופיל הסיכון הקרדיווסקולארי הכולל של החולה. אין תמיכה למתן טיפול נרחב בסטטינים בחולים בסיכון נמוך לאירועים קרדיווסקולאריים (סיכון לתמותה של פחות מ-1% בשנה, או פחות מ-2% אירועים קרדיווסקולאריים בשנה).

Cochrane Database Syst Rev 2011

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

  • האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2, עודף-משקל או השמנת-יתר, טיפול ב-Semaglutide מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של NAION (או Non-Arteritic Anterior Ischemic Optic Neuropathy), כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 16,827 חולים ממרכז Massachusetts Eye and Ear בבוסטון. החוקרים התמקדו ב-710 חולים עם סוכרת מסוג 2 , כולל 194 חולים שקיבלו […]

  • מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי משך שינה ארוך יותר והתחלת שינה בשעה מוקדמת יותר מלווים במדדי לחץ דם נמוכים יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כיום אין בהמלצות התייחסות ליעד דפוסי שינה אופטימאליים כטיפול ביתר לחץ דם. כעת הם בחנו את הקשר בין משך ומועד שינה […]

  • אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אלופציה אראטה, הפרעת שיער אוטואימונית לא צלקתית, הינה בעלת שיעור היארעות של עד כ-2% במהלך החיים ועלולה להשפיע על תחומים פסיכולוגיים, רגשיים וחברתיים. יהונתן ניסן משתף את מאמר העוסק בהפרעה מה- U.S. Pharmacist, בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

  • גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי שיעורי התמותה משנית לאנדוקרדיטיס זיהומי במבוגרים עם מחלת לב מולדת הם נמוכים, אך טיפול שמרני במקרים אלו מלווה בסיכון הגבוה ביותר לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב מולדת זרימת דם טורבולנטית חריגה מלווה בסיכון הגבוה ביותר לאנדוקרדיטיס זיהומי. למרות התקדמות באבחנה וטיפול, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה