טיפול ב-Naproxen במינון נמוך מפריע לפעילות של אספירין (מתוך Arthritis and Rheumatism)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון נובמבר של ירחון Arthritis and Rheumatism עולה כי מתן התכשיר Naproxen במינונים נמוכים בסמיכות למתן אספירין עלול להפריע לפעילות נוגדת הטסיות של אספירין.

החוקרים מדווחים כי כאשר Naproxen– תכשיר מקבוצת ה-Non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs)– ניתן שעתיים לפני נטילת אספירין, העיכוב של Thromboxane B2 היה נמוך משמעותית בהשוואה למתן אספירין שעתיים לפני נטילת Naproxen. לדבריהם, השפעות אלו היו ניכרות ביותר ב-24 השעות לאחר נטילת Naproxen.

לדברי החוקרים, נטילת אספירין שעתיים לפני Naproxen לא שינתה משמעותית את עיכוב ה-Thromboxane B2 בהשוואה לנטילת אספירין בלבד. הם טוענים כי תוצאות מחקרם זה מראות בבירור כי נטילת Naproxen שעתיים לפני נטילת אספירין או לאחריה מפחיתה את יכולתו של זה האחרון לגרום לעיכוב בלתי הפיך וכמעט מלא של COX-1.

בעבודתם זו, ביקשו החוקרים לבחון את ההשפעות של Naproxen במינון נמוך (220 מ”ג פעמיים ביום) על הפעילות נוגדת הטסיות של אספירין, וזאת בקרב 9 מתנדבים בריאים ובתווית גלויה. בשלושה מפגשים שנערכו בהפרש של שבועיים זה מזה, קיבלו המשתתפים Naproxen שעתיים לפני נטילת אספירין, אספירין שעתיים לפני נטילת Naproxen או לחילופין אספירין בלבד. החוקרים מדדו את רמות ה-Thromboxane B2 בסרום, כמדד לפעילות ה-COX-1 בטסיות בתגובה לתרומבין. מדד זה נקבע כתוצא העיקרי של המחקר.

בנוסף, מצאו החוקרים כי מתן Naproxen שעתיים לפני נטילת אספירין הביא לשינויים בדיכוי ההומוגני של אגרגצית טסיות המעוררת בידי חומצה ארכידונית הנצפית לאחר נטילת אספירין לבדו, כך ש-2 מבין 9 הנבדקים הראו התאוששות מלאה של אגרגצית הטסיות 48 שעות לאחר קבלת התרופה. התוצאות היו דומות ביחס לאגרגצית טסיות המעוררת בידי קולגן, הם מוסיפים. כמו כן, Naproxen הביא לשינוי משמעותי בהתאוששות של הביוסינתיזה של Thromboxane B2 בהשוואה לטיפול באספירין בלבד.

החוקרים מסכמים כי באם חולה מטופל באספירין במינון נמוך, מומלץ לתת אספירין תמיד לפני נטילת Naproxen (לפחות שעה לפניה ביחס לאספירין רגיל, בעוד שביחס לאספירין מצופה נדרשים עדיין לדבריהם מחקרים נוספים בתחום על מנת להגדיר את פרק הזמן המיטבי). הם מתעתדים לבצע מחקר דומה אולם במדגם גדול יותר בקרב חולים עם תחלואה קרדיווסקולארית המטופלים באספירין במינון נמוך באופן כרוני ולהשוות בין אספירין פשוט ובין כזה שהינו enteric coated.

לבסוף, ישנה חשיבות רבה לוידוא ההפרעה האפשרית של Naproxen לעיכוב COX-1 בטסיות ולאגרגצית טסיות הנגרמת בעקבות מתן במקביל של תכשירים ציטופרוטקטיביים כגון מעכבי משאבת המימן (PPIs) לצד אספירין ו-Naproxen, הם מציעים.

Arthritis Rheum 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

  • האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2, עודף-משקל או השמנת-יתר, טיפול ב-Semaglutide מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של NAION (או Non-Arteritic Anterior Ischemic Optic Neuropathy), כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 16,827 חולים ממרכז Massachusetts Eye and Ear בבוסטון. החוקרים התמקדו ב-710 חולים עם סוכרת מסוג 2 , כולל 194 חולים שקיבלו […]

  • מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי משך שינה ארוך יותר והתחלת שינה בשעה מוקדמת יותר מלווים במדדי לחץ דם נמוכים יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כיום אין בהמלצות התייחסות ליעד דפוסי שינה אופטימאליים כטיפול ביתר לחץ דם. כעת הם בחנו את הקשר בין משך ומועד שינה […]

  • אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אלופציה אראטה, הפרעת שיער אוטואימונית לא צלקתית, הינה בעלת שיעור היארעות של עד כ-2% במהלך החיים ועלולה להשפיע על תחומים פסיכולוגיים, רגשיים וחברתיים. יהונתן ניסן משתף את מאמר העוסק בהפרעה מה- U.S. Pharmacist, בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

  • גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי שיעורי התמותה משנית לאנדוקרדיטיס זיהומי במבוגרים עם מחלת לב מולדת הם נמוכים, אך טיפול שמרני במקרים אלו מלווה בסיכון הגבוה ביותר לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב מולדת זרימת דם טורבולנטית חריגה מלווה בסיכון הגבוה ביותר לאנדוקרדיטיס זיהומי. למרות התקדמות באבחנה וטיפול, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה