קרדיולוגיה

מה בין נוגדי-דיכאון טריציקליים לבין סיכון מוגבר לאירוע קרדיווסקולארי? (מתוך European Heart Journal)

מאת איתמר גנמור

מממצאי מחקר עוקבה פרוספקטיבי חדש אשר פורסמו בכתב העת European Heart Journal   בנובמבר 2010 עולה כי קיים קשר בין נוגדי-דיכאון טריציקליים (Tricyclic antidepressants, TCAs) ובין עלייה של 35% בסיכון למחלות קארדיווסקולאריות (cardiovascular disease, CVD) אשר אינו מוסבר על ידי מחלה פסיכיאטרית קיימת. עם זאת, החוקרים לא מצאו קשר בין עלייה בסיכון ל-CVD ובין השימוש במעכבי ספיגת סרוטונין סלקטיביים (Selective serotonin reuptake inhibitors, SSRIs).

ידוע כי ל-TCAs מספר תופעות לוואי כגון יתר לחץ דם, עלייה במשקל וסוכרת, אשר כולן הן גם גורמי סיכון ל-CVD. החוקרים ציינו כי רופאים צריכים להיזהר עם מרשמי TCAs, במיוחד אצל חולים עם גורמי סיכון נוספים.

במחקר, העריכו החוקרים את הקשר שבין שימוש בתרופות נוגדות דיכאון ובין הסיכון העתידי ל- CVD בקרב 14,784 מבוגרים סקוטיים ללא עבר ידוע של CVD.

כל משתתפי המחקר היו חלק מה- Scottish Health Survey, אשר מקבץ מידע מהאוכלוסיה הכללית כל 3-5 שנים. סקרים נפרדים מ-1995, 1998 ו-2003 אוחדו והוצלבו עם מידע לגבי אישפוזים ומוות בבתי חולים. החוקרים עקבו אחר החולים עד 2007, וחולים עם עבר מוכח של CVD הוצאו מהמחקר.

על פי החוקרים, 729 מתוך 14,784 המשתתפים במחקר (4.9%) השתמשו בתרופות נוגדות דיכאון- מתוכם, 2.2% דיווחו שהשתמשו ב-TCAs, 2% דיווחו שהשתמשו ב-SSRIs, ו-0.7% דיווחו שהשתמשו בנוגדי דיכאון אחרים.

במהלך מעקב של 8 שנים, נצפו 1434 אירועי CVD (מוות הקשור ל-CVD, אוטם שריר הלב שאינו קטלני, פרוצדורות ניתוחיות כליליות, שבץ מוחי, ואי-ספיקת לב), מתוכם 26.2% היו קטלניים. לאחר תיקון השפעת הערפלנים, כולל סממני מחלת נפש, נמצא סיכון מוגבר של 35% ל-CVD בקרב משתמשי TCAs (יחס הסיכון 1.35, רווח בר-סמך של 95%- 1.03-1.77).

בנוסף, נמצא קשר לא מובהק בין שימוש ב-TCAs לבין אירועי לב-כליליים (969 אירועים, יחס הסיכון 1.24, רווח בר-סמך של 95%, 0.87-1.75).

לעומת זאת, SSRIs לא היו קשורים לעלייה בסיכון ל-CVD (יחס הסיכון 1.11, רווח בר-סמך של 95%, 0.77-1.60). כמו-כן שום סוג תרופה לא נמצא כקשור לתמותה מסיבה כלשהי.

על פי אחד החוקרים, זהו המחקר הראשון הכולל דגימה המייצגת את כל האוכלוסייה, כולל קשישים, מובטלים, גברים ונשים, ותוצאותיו תואמות למחקרים קודמים בבריאים. באחד מהמחקרים הללו נמצא קשר בין שימוש ב-TCAs לבין עלייה של פי 2 בסיכון היחסי לאוטם לבי במהלך מעקב של 4.5 שנים. באותו מחקר לא נמצא סיכון מוגבר בשימוש ב-SSRIs.

על פי החוקרים, אחת המגבלות של המחקר הנוכחי הוא חוסר מידע לגבי היענות ומינונים. בנוסף, מכיוון שזהו מחקר תצפיתי, אין אפשרות לקבוע סיבתיות, ואולי ניתן להסביר את התוצאות על ידי ערפלן, או גורמים שלא נמדדו.

מומחה בתחום אשר נתבקש להגיב לפרסום הדברים טען שהממצאים מעניינים וחשובים. לדבריו, הממצאים תואמים עם ההשפעה האנטי-כולינרגית הידועה של TCAs. סביר להניח שהשפעות אלה נובעות מההשפעה על הלב, והן מערבות חסימה של רצפטורים מוסקריניים לאצטיל-כולין בקוצב הסינו-אטריאלי (SA node) בלב, היוצר את קצב הסינוס. חסימה של רצפטורים אלה מובילה לדיכוי הפעילות הפארא-סימפטטית ולטאכיקרדיה. בעוד של- TCAs  אפיניות גבוהה לרצפטורים מוסקריניים, SSRIs הם יותר שפירים, פרט ליוצא הדופן Paroxetine, שלו פעילות אנטי-מוסקרינית משמעותית. על פי המומחה, ירידה בפעילות פארא-סימפטטית מובילה להגברת קצב הלב ולירידה בשונות קצב הלב, דבר העלול להוביל למוות לבי פתאומי, גם באנשים בריאים ללא עבר של CVD.

במאמר אחר אשר פרסמו המומחה ועמיתיו בכתב העת Biological Psychiatry באוקטובר 2010 הם הראו כי הפרעת דכאון מאג’ורי (major depressive disorder) ללא CVD קשורות לירידה בשונות קצב הלב, ושתרופות נוגדות דיכאון לא משנות תופעה זו. עובדה זו, לטענתם, מדגישה את הצורך לשקול את מצב המערכת הקרדיווסקולארית בחולים המטופלים בהפרעות דיכאון.

European Heart Journal 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

  • האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2, עודף-משקל או השמנת-יתר, טיפול ב-Semaglutide מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של NAION (או Non-Arteritic Anterior Ischemic Optic Neuropathy), כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 16,827 חולים ממרכז Massachusetts Eye and Ear בבוסטון. החוקרים התמקדו ב-710 חולים עם סוכרת מסוג 2 , כולל 194 חולים שקיבלו […]

  • מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי משך שינה ארוך יותר והתחלת שינה בשעה מוקדמת יותר מלווים במדדי לחץ דם נמוכים יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כיום אין בהמלצות התייחסות ליעד דפוסי שינה אופטימאליים כטיפול ביתר לחץ דם. כעת הם בחנו את הקשר בין משך ומועד שינה […]

  • אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אלופציה אראטה, הפרעת שיער אוטואימונית לא צלקתית, הינה בעלת שיעור היארעות של עד כ-2% במהלך החיים ועלולה להשפיע על תחומים פסיכולוגיים, רגשיים וחברתיים. יהונתן ניסן משתף את מאמר העוסק בהפרעה מה- U.S. Pharmacist, בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

  • גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי שיעורי התמותה משנית לאנדוקרדיטיס זיהומי במבוגרים עם מחלת לב מולדת הם נמוכים, אך טיפול שמרני במקרים אלו מלווה בסיכון הגבוה ביותר לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב מולדת זרימת דם טורבולנטית חריגה מלווה בסיכון הגבוה ביותר לאנדוקרדיטיס זיהומי. למרות התקדמות באבחנה וטיפול, […]

  • האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר אפשרי בין תחושת דחק וחרדה בזמן הריון ובין סיכון מוגבר ללידה בשבוע מוקדם יותר, אך רק בשבועות מוקדמים של ההיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהאטיולוגיה אינה ידועה היטב, לידה מוקדמת מהווה סוגיה רפואית חשובה מאחר והינה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה