משקאות אנרגיה- דף עדכון ותמונת מצב ממשה”ב

דוברת משה”ב הפיצה היום נייר עמדה ועדכון הנוגע למשקאות האנרגיה. להלן המסמך כלשונו:

רקע

בשנים האחרונות חלה בעולם ובישראל מגמת עלייה בצריכתם של משקאות המכונים “משקאות אנרגיה”. ייחודם של משקאות אלה בכך שהם מכילים כמות גבוהה של קפאין, לצד מרכיבים נוספים טאורין, די גלוקורונולקטון ולעיתים אף ויטמינים מקבוצת B ותמציות צמחים שונים כמו גוארנה ו/ או גינסנג. המידע המצטבר לגבי השפעתם של המרכיבים במשקאות אלה על הבריאות ובטיחות השימוש בהם הולך וגדל בעשרות השנים האחרונות. עם העלייה בצריכתם החלו רשויות בריאות בעולם להביע עניין ודאגה בתחומים שונים, בעיקר בנטייה ההולכת וגוברת של צרכנים צעירים כמו ילדים ונוער, לצרוך משקאות אלה באופן בלתי מבוקר ובכמויות מוגזמות עם או ללא משקאות אלכוהוליים.

דף עדכון זה מפרט בתמצית את עיקרי הבעיות אשר עולות ממגמת העלייה בצריכתם של משקאות אלה, מה נעשה עד כה בישראל ומהן הפעולות העתידיות אשר ניתן יהיה לנקוט בהן.

היקף הבעיה

החל משנת 1987 הוחל הייצור והשיווק המסחרי הראשון של משקה בשם “רד בול” באוסטריה. משנות התשעים הוחל בשיווק אגרסיבי של המשקה במדינות רבות נוספות באירופה, צפון אמריקה, ישראל ועוד. ההצלחה המסחרית העצומה של המשקה הביאה להתחלת הייצור והשיווק של מותגים רבים נוספים, המכילים רכיבים דומים. בישראל החל השיווק של משקאות מסוג זה לפני למעלה מעשור במסגרות של פאבים ומסעדות והתרחב בהדרגה לנקודות מכירה רבות נוספות: רשתות השיווק, קיוסקים ופיצוציות, מכונות לממכר משקאות, קפיטריות ועוד. הרחבת הייצור ואמצעי השיווק האגרסיביים של משקאות אלה, כמו גם הוזלה ניכרת במחירם (פחית משקה נמכרת במחירים של כ-2.5 ), הביאו להגברת השימוש בהם גם בקרב בני נוער וילדים.

הבעיות העיקריות העומדות כיום בפני רשויות הבריאות בישראל ובעולם:


  • צריכה בלתי מבוקרת ובכמויות מוגזמות של משקאות אלה בעיקר בקרב צעירים, ילדים ובני נוער מביאה לצריכה גבוהה של קפאין, זאת בנוסף לצריכה של קפאין ממקורות אחרים כמו: משקאות קלים ומים בטעמים שונים, תה, קפה, שוקולד ותרופות. קפאין הינו חומר פרמקולוגי אשר מעלה את רמת הערנות ומפיג עייפות, מרחיב/ מצר כלי דם (מפחית כאבי ראש), מעלה לחץ דם, משתן ועוד. צריכה עודפת שלו גורמת לתופעות לוואי שליליות, ביניהן חרדה, מתח, כאבי ראש, עצבנות, חוסר שינה, טכיקדיה, אובדן תיאבון, שלשולים, סחרחורות, רעד בידיים וכפי שנצפה לאחרונה, עלייה בסיכון להתמכרות לקפאין ולחומרים אחרים כמו ניקוטין, אלכוהול וקנביס. ילדים ובני נוער רגישים יותר ממבוגרים למגוון ההשפעות השליליות של קפאין.


  • צריכה של משקאות אלה בשילוב עם אלכוהול בקרב האוכלוסיות הצעירה: צריכת משקאות אלה מקובלת הן בפני עצמם והן בשילוב עם משקאות אלכוהוליים, במטרה “לנטרל” חלק מהתסמינים הדפרסיביים הנובעים מצריכת אלכוהול. כתוצאה מכך פוחתת המודעות של שתייני האלכוהול לכמות האמיתית הנצרכת וצריכת האלכוהול עולה עד למצבי שכרות על מאפייניה המזיקים: הסכמה לפעילות מינית בלתי רצויה, הסכמה להסעה באמצעות נהג ששתה אלכוהול, יותר פגיעות גופניות ומעורבות בתגרות וקטטות. כבר עתה קיימות עדויות לחלק מהבעיות הללו בישראל.


  • חלק ממשקאות אלה מכילים סוכרים. צריכה של משקאות אלה בכמות גבוהה גורמת לנזק לשיניים ולצריכה עודפת של קלוריות ריקות.

מה נעשה עד כה בישראל? הפעולות שננקטו בשנים האחרונות:


  • פרסום דף מידע באינטרנט בשנת 2003, מצגת בנושא קפאין והצגת בכנס תזונה מונעת בשנת 2005


  • הנחיות סימון של מוצרי מזון ומשקאות המכילים קפאין מכל מקור בכמות של מעל 150 מ”ג/ליטר: “כמות קפאין גבוהה” ורישום אזהרות והגבלות: “לא מומלץ לנשים בהריון וילדים עד גיל 12”.


  • הנחיות סימון בתוספי תזונה: “מבוגרים וילדים מעל גיל 12, לא לצרוך יותר מכמוסה כל 3-4 שעות, “אין להשתמש בכמוסה כמעורר”, “לא מומלץ לאנשים הצורכים מזונות, תרופות וכד’ המכילים קפאין”.


  • הכללת נושא צריכת משקאות אלה בשאלונים וסקרים שעורך המשרד

פעולות עתידיות

יש לשקול נקיטת מספר פעולות עתידיות בכמה מישורים:


  • עדכון דף מידע באינטרנט בנושא קפאין- בהכנה

  • שיתוף פעולה עם משרד החינוך בנושא הסברה בבתי הספר לילדים ונוער כחלק ממערך ההסברה בנושא אלכוהול וחומרים אחרים

  •  הסברה והדרכה באתר האינטרנט של המשרד, כוללת אזהרות להורים, מורים, ילדים ובני נוער בנושא משקאות אנרגיה בפרט וקפאין בכלל

  • עריכת סקרים בקבוצות ממוקדות ובמגזרים שונים כולל גם המגזר הערבי לניטור הבעיה.

  • סימון- הפיכת ההנחיות לסימון לתקנות מוסדרות וכן החמרת אופי וסוג הסימון, כולל הגבלות מכירה לגילאים שונים.

  • הגבלת מכירה– בדומה לאלכוהול, מכירה למבוגרים בלבד.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    בלמעלה ממחצית מהחולים עם תסמינים של גסטרופרזיס תועדו רמות נמוכות של ויטמין D, אשר נקשרו עם החמרה בבחילות, הקאות, והפרעה בתפקוד נוירו-מוסקולרי של הקיבה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Digestive Diseases and Sciences. במחקר התצפיתי בחנו החוקרים 513 חולים בגילאי 18 שנים ומעלה עם תסמיני גסטרופרזיס, אשר נכללו במאגר Gastroparesis Clinical Research Consortium. […]

  • מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity עולה קשר בין ריכוז גבוה יותר של ויטמין A בדם ובין סיכון גבוה יותר לסוכרת הריונית, גם בנוכחות ערכי ויטמין A בטווח התקין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקשר בין רמות ויטמין A ובין הסיכון לסוכרת הריונית אינו מובן היטב ואין מחקרים פרוספקטיביים בנושא. […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • האם טיפול ב-Semaglutide עשוי לסייע בהפסקת עישון? (Ann Intern Med)

    האם טיפול ב-Semaglutide עשוי לסייע בהפסקת עישון? (Ann Intern Med)

    בקרב חולים עם סוכרת מסוג 2 שטופלו ב- Semaglutideתועדו סיכויים נמוכים יותר לקבלת טיפול רפואי בשל תלות בטבק, בהשוואה לתרופות אחרות המשמשות לאיזון רמות הסוכר בדם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Annals of Internal Medicine.  ממצאי המחקר מציעים כי טיפול ב- Semaglutide עשוי לסייע במאמצים להפסקת עישון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה