קרדיולוגיה

הערכת מאזן עלות-תועלת של טיפול ב-Dabigatran למניעת אירועי שבץ בחולים עם פרפור פרוזדורים (Ann Intern Med)

בעקבות אישור ה-FDA שניתן לאחרונה ל- Dabigatran (פרדקסה) למניעת אירועי שבץ בחולים עם פרפור פרוזדורים, מניתוח עלות-תועלת עולה כי הטיפול הפומי התרופה מתמודדת היטב אל מול התרופה אותה היא צפויה להחליף במקרים רבים. הממצאים היו נכונים במיוחד בחולים עם פרפור פרוזדורים להם גורמי סיכון נוספים לשבץ איסכמי, כפי שנקבע לפי מדד CHADS2.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדובר בתרופה חדשה לחלוטין, שעשויה להביא למהפכה בטיפול. החוקרים ביקשו לבחון את מאזן עלות-תועלת של הטיפול התרופתי. מניתוח הממצאים עולה כי בקשישים בסיכון ממוצע, עם מדד CHADS2 של 1 ומעלה, ל- Dabigatran פוטנציאל טוב מאוד לשמש כחלופה משתלמת מבחינת עלות-תועלת לטיפול בקומדין, כאשר בסופו של דבר הדבר תלוי בעלות הטיפול התרופתי.

עם טיפול ב- Dabigatran במינון 150 מ”ג, פעמיים ביום, המינון המאושר למרבית החולים, העלות האינקרמנטלית בהשוואה לקומדין היא מתחת לסף המקובל של 50,000 דולרים לכל QALY (Quality-Adjusted Life-Year) נוספת.

החוקרים לקחו בחשבון את שיעור תופעות הלוואי והסיבוכים ואת העלויות למערכת הבריאות, על-בסיס נתוני מחקרי RE-LY ונתוני Medicare.

הסקירה התבססה על מה שהתברר בהמשך כהערכת-יתר משמעותית של העלות הצפויה של Dabigatran בארה”ב. ההנחה הייתה כי טיפול יומי במינון נמוך (110 מ”ג) צפוי לעלות כ-9.50 דולרים  וטיפול יומי במינון גבוה (150 מ”ג) יעלה 13.00 דולרים. החוקרים קבעו את הערכת המחירים על-פי הנתונים מבריטניה, שם התרופה הייתה זמינה למניעת פקקת ורידים, והתאימו את העלות לשוק בארה”ב. עם זאת, מספר רופאים הביעו תקווה כי עלות הטיפול בארה”ב תהיה נמוכה יותר במקרים בהם הטיפול ניתן למניעת שבץ בחולים עם פרפור פרוזדורים, מאחר שהטיפול יינתן לכל חיי המטופל, בניגוד לטיפול זמני כפי שניתן בהתוויות אחרות. ואכן, נראה כי החברה תקבע את עלות הטיפול במינון של 150 מ”ג, פעמיים ביום, על 6.75 דולרים. עלות זו מציבה את הטיפול בגבולות עלות-תועלת.

באשר למינון הנמוך, בשלב זה ה-FDA התעלם מהמינון הנמוך של 110 מ”ג, שנבחן במחקר RE-LY.

במחקר RE-LY נבחן השיפור ב-QALY עם Dabigatran למניעת שבץ איסכמי בחולים מעל גיל 65 עם פרפור פרוזדורים, וללא התווית-נגד לטיפול בנוגד-קרישה, אך מדד CHADS2 של 1 ומעלה, שמשמעו נוכחות היסטוריה של יתר לחץ דם, אי-ספיקת לב, סוכרת, אירוע צרברווסקולארי/תרומבואמבוליזם או גיל של 75 ומעלה, או כל שילוב של אלו. החוקרים השוו זאת אל מול טיפול בקומדין, שנועדו לשמירה על ערכי INR בטווח 2.0-3.0.

איכות החיים המתוקננת הצפויה של החולים, שלקחה בחשבון את תופעות הלוואי, כולל הסיכון המוגבר לאוטם לבבי שזוהה עם טיפול במינון גבוה במחקר RE-LY (שחשיבותה הקלינית עדיין שנויה במחלוקת) עמדה על 10.70 QALY עם הטיפול במינון נמוך ו-10.84 QALY עם טיפול במינון הגבוה, זאת לעומת 10.28 QALY עם קומדין. מכאן עולה כי Dabigatran במינון הגבוה הינו הטיפול היעיל ביותר מבין השלושה.

העלויות הכוללות עמדו על 164,576 דולרים עם טיפול במינון הנמוך, 168,398 דולרים עם המינון הגבוה ו-143,193 דולרים עם קומדין.

מניתוח סטטיסטי של הנתונים עולה כי יחס עלות-תועלת של המינון הגבוה היה טוב עוד יותר בקרב חולים עם סיכון גבוה עוד יותר לשבץ איסכמי, דוגמת אלו עם מדד CHADS2 של 2 ומעלה.

מאזן עלות-תועלת של Dabigatran במינון-נמוך השתפר גם הוא, ולמעשה, עלה על זה של המינון הגבוה בחולים עם מדדי CHADS2 של 0-1 וסיכון אבסולוטי מוגבר לדימום תוך-גולגולתי, אך התועלת הייתה רגישה במיוחד לשונות במחיר התרופה.

ניתוח עלות-תועלת לא לקח בחשבון לפחות תועלת אפשרית אחת של Dabigatran. משאבים רבים מוקצים למומחיות של רופאים ומרפאות לטיפול נוגד-קרישה.

Ann Intern Med 2010

לידיעה במדסקייפ

הערת מערכת:

אנליזה דומה שנערכה בישראל ע”י בעז גנזבורג, עורך מדור מנהל ושיווק מצביעה שגם ברמות המחירים בישראל יחסי העלות/תועלת שהתקבלו בניתוח היו בטווח המקובל לאימוץ תרופות וטכנולוגיות בסל הבריאות.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

  • האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2, עודף-משקל או השמנת-יתר, טיפול ב-Semaglutide מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של NAION (או Non-Arteritic Anterior Ischemic Optic Neuropathy), כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 16,827 חולים ממרכז Massachusetts Eye and Ear בבוסטון. החוקרים התמקדו ב-710 חולים עם סוכרת מסוג 2 , כולל 194 חולים שקיבלו […]

  • מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי משך שינה ארוך יותר והתחלת שינה בשעה מוקדמת יותר מלווים במדדי לחץ דם נמוכים יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כיום אין בהמלצות התייחסות ליעד דפוסי שינה אופטימאליים כטיפול ביתר לחץ דם. כעת הם בחנו את הקשר בין משך ומועד שינה […]

  • אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אלופציה אראטה, הפרעת שיער אוטואימונית לא צלקתית, הינה בעלת שיעור היארעות של עד כ-2% במהלך החיים ועלולה להשפיע על תחומים פסיכולוגיים, רגשיים וחברתיים. יהונתן ניסן משתף את מאמר העוסק בהפרעה מה- U.S. Pharmacist, בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

  • גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי שיעורי התמותה משנית לאנדוקרדיטיס זיהומי במבוגרים עם מחלת לב מולדת הם נמוכים, אך טיפול שמרני במקרים אלו מלווה בסיכון הגבוה ביותר לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב מולדת זרימת דם טורבולנטית חריגה מלווה בסיכון הגבוה ביותר לאנדוקרדיטיס זיהומי. למרות התקדמות באבחנה וטיפול, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה