קרדיולוגיה

טיפול משולב בקלופידוגרל ואומפרזול – פחות דימומים ממערכת העיכול וללא הבדל בתועלת הקרדיווסקולארית (N Engl J Med)

טיפול משולב בקלופידוגרל (פלויקס) עם אומפרזול (לוסק) כחלק מטיפול נוגד-טסיות כפול, מביא להפחתת שיעור הדימומים החמורים ממערכת העיכול, לא השפעה על האירועים הקרדיווסקולאריים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש.

תופעת הלוואי החשובה ביותר של טיפול נוגד-טסיות כפול היא דימום ממערכת העיכול: טיפול נוגד-חומצה מפחית את הסיכון הנ”ל, עם זאת, מחקרים שפורסמו לאחרונה קשר בין טיפול בתרופות ממשפחת PPI (Proton-Pump Inhibitor) ובין הפחתת התועלת הקרדיווסקולארית בעקבות טיפול בקלופידוגרל. לפני שמחקרים אלו פורסמו, חברת תרופות קטנה מארה”ב ערכה מחקר מבוקר-פלסבו גדול של תכשיר משולב הכולל קלופידוגרל ואומפרזול. המחקר הופסק בשלב מוקדם, אך ישנן תוצאות זמינות עבור 75% מהמשתתפים במחקר המקורי.

המשתתפים היו בגילאי 21 ומעלה, ונזקקו לטיפול בקלופידוגרל למשך לפחות 12 חודשים. הם חולקו באקראי לטיפול בקלופידוגרל עם אומפרזול או פלסבו, בנוסף לטיפול באספירין. היעד העיקרי של המחקר היה מדד משולב של סיבוכים חמורים של מערכת העיכול, שכללו דימום גלוי ממערכת העיכול, כיב תריסריון, ארוזיות או פרפורציות, יעד הבטיחות העיקרי היה מדד משולב של אירועים קרדיווסקולאריים חמורים. המחקר אמור היה לגייס 5,000 חולים עם מעקב של עד שנתיים, ולהמשיך עד לתיעוד 143 סיבוכים של מערכת העיכול; עם זאת, המחקר הופסק בשלב מוקדם, כאשר אבד התקציב למחקר.

3,873 חולים חולקו לטיפול, מבין 4,444 חולים שנסקרו, ומבין אלו, היו נתונים זמינים אודות 3,761 חולים עם חציון מעקב בן 110 ימים. בקבוצה זו, תועדו 51 סיבוכים של מערכת העיכול ושיעור האירועים לאחר 180 ימים עמד על 1.1% עם אומפרזול ו-2.9% עם פלסבו (HR = 0.34,  95% CI = 0.18-0.63,  p<0.001).

לא תועדו הבדלים באירועים קרדיווסקולאריים בין הקבוצות. תועדו 109 אירועים (54 בקבוצת הפלסבו ו-55 בקבוצת אומפרזול) ללא הבדל מובהק בשיעור יעד הסיום הקרדיווסקולארי העיקרי בין שתי הקבוצות (p=0.98). שיעור האירועים 180 ימים לאחר ההקצאה האקראית עמד על 5.7% בקבוצת הפלסבו ו-4.9% בקבוצת אומפרזול (HR = 0.99,  95% CI = 0.68-1.44,  p=0.96).

החוקרים מסכמים כי על-בסיס התוצאות, טיפול משולב באומפרזול בחולים הנוטלים טיפול נוגד-טסיות כפול כולל קלופידוגרל, מפחית את הסיכון לסיבוכים חמורים של מערכת העיכול. חשוב מכך, הטיפול אינו פוגע בתועלת הקרדיווסקולארית של קלופידוגרל. מגבלות המחקר כוללות את ההפסקה המוקדמת של המחקר והמספר הקטן מהצפוי של אירועים ממערכת העיכול, עם זאת, הם מציינים כי המחקר היה הרבה יותר גדול ממחקרים מבוקרים קודמים. בסה”כ, המחקר מספק מקור להרגעה כי אין אינטראקציה קרדיווסקולארית משמעותית בין קלופידוגרל ואומפרזול, אך הטיפול המשולב מפחית משמעותית את הסיכון לאירועים חמורים של מערכת העיכול.

N Engl J Med, published early online 6 October 2010

לידיעה ב-NELM

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

  • האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2, עודף-משקל או השמנת-יתר, טיפול ב-Semaglutide מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של NAION (או Non-Arteritic Anterior Ischemic Optic Neuropathy), כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 16,827 חולים ממרכז Massachusetts Eye and Ear בבוסטון. החוקרים התמקדו ב-710 חולים עם סוכרת מסוג 2 , כולל 194 חולים שקיבלו […]

  • מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי משך שינה ארוך יותר והתחלת שינה בשעה מוקדמת יותר מלווים במדדי לחץ דם נמוכים יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כיום אין בהמלצות התייחסות ליעד דפוסי שינה אופטימאליים כטיפול ביתר לחץ דם. כעת הם בחנו את הקשר בין משך ומועד שינה […]

  • אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אלופציה אראטה, הפרעת שיער אוטואימונית לא צלקתית, הינה בעלת שיעור היארעות של עד כ-2% במהלך החיים ועלולה להשפיע על תחומים פסיכולוגיים, רגשיים וחברתיים. יהונתן ניסן משתף את מאמר העוסק בהפרעה מה- U.S. Pharmacist, בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

  • גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי שיעורי התמותה משנית לאנדוקרדיטיס זיהומי במבוגרים עם מחלת לב מולדת הם נמוכים, אך טיפול שמרני במקרים אלו מלווה בסיכון הגבוה ביותר לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב מולדת זרימת דם טורבולנטית חריגה מלווה בסיכון הגבוה ביותר לאנדוקרדיטיס זיהומי. למרות התקדמות באבחנה וטיפול, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה