קרדיולוגיה

האם טיפול ב-Clopidogrel תורם למניעת שבץ מוחי בחולים בסיכון גבוה כשניתן לצד אספירין במינון נמוך? (מתוך Stroke)

מאת ד”ר בן פודה שקד

מניתוח חדש של נתוני מחקר CHARISMA אשר פורסם בגיליון ספטמבר של ירחון Stroke עולה כי בחולים המצויים בסיכון וסקולארי גבוה, הוספת Clopidogrel לטיפול במינון נמוך של אספירין לא הביאה לתוצאות טובות יותר בכל הנוגע לשיעור שבץ מוחי או לחומרתו התפקודית.

החוקרים מסבירים כי מחקר CHARISMA נועד לבחון שמא הוספת התכשיר Clopidogrel לטיפול ב-Aspirin במינון נמוך מצמצם עוד יותר את הסיכון לאירועים קרדיווסקולאריים חמורים. ניתוח הנתונים השניוני אשר תוכנן מראש נועד לבחון שמא השילוב התרופתי מביא לירידה בשיעור השבץ המוחי הקטלני או המגביל תפקודית. לדבריהם, חולים רבים חוששים יותר מפני שבץ מוחי הגורם לפגיעה תפקודית קשה מאשר תמותה.

במחקר נכללו חולים עם מחלה קרדיווסקולארית אשר אובחנה קלינית או גורמי סיכון מרובים, אשר הוקצו אקראית לקבל טיפול באספירין במינון נמוך (75-162 מ”ג ליום) יחד עם Clopidogrel במינון 75 מ”ג ליום, או לחילופין יחד עם תרופת דמה. היעד העיקרי למחקר נקבע כשילוב של שבץ מוחי, אוטם לבבי או תמותה בשל סיבות ווסקולאריות. התוצא העיקרי לניתוח הנתונים הנוכחי היה החומרה התפקודית של אירוע השבץ המוחי הראשון על פי מדד מתוקף, ה-modified Rankin Scale (mRS), כפי שהוערך שלושה חודשים לאחר האירוע.

החוקרים מדווחים כי בסך הכל, 15,603 חולים גויסו למחקר וכי בוצע אחריהם מעקב חציוני למשך 28 חודשים. נרשמו 503 אירועים של חשד לשבץ מוחי מהם 441 אושרו ו-436 נוטרו למשך שלושה חודשים. באוכלוסיה זו, לא נצפה לדבריהם הבדל משמעותי בין שתי הקבוצות ביחס לסיכון של שבץ מוחי (2.59% בקבוצת ה-Clopidogrel לעומת 3.00% בקבוצת הביקורת; ירידה של 14% בסיכון היחסי; 95% CI = -4% – 29%; p=0.12).

לא נצפה הבדל משמעותי בין שתי הקבוצות ביחס לציון מדד ה-mRS בתום שלושת חודשי המעקב, מציינים החוקרים. ציון ה-mRS הממוצע עמד על 3.6±2.4 בקבוצת ה-Clopidogrel לעומת 3.3±2.1 בקבוצת הביקורת (p=0.15). בנוסף, לא נצפו הבדלים בין הקבוצות ביחס לציוני הקטגוריות של mRS, או בתת-הניתוח המתוכנן מראש של החולים אשר חוו TIA או שבץ מוחי בעת ההקצאה האקראית.

בין מגבלות המחקר הנוכחי מזכירים החוקרים כי המדובר בניתוח שניוני של נתוני המחקר, וכי נצפה הבדל משמעותי בין הקבוצות ביחס לפרק הזמן בו הוערך ה-mRS, עם חציון של 163 ימים בקבוצת ה-Clopidogrel לעומת 130 ימים בקבוצת הביקורת. לדבריהם, עובדה זו עלולה הייתה לגרום להטיה של התוצאות לטובת Clopidogrel שכן חולים אלו היו נהנים מפרק זמן ממושך יותר להתאוששות לפני מועד ההערכה.

החוקרים מסכמים כי באוכלוסיית חולים זו המצויה בסיכון ווסקולארי גבוה, הוספת התכשיר Clopidogrel לאספירין במינון נמוך לא הורידה את השיעור או את החומרה של שבץ מוחי בתום מעקב של עד 28 חודשים.

Stroke 2010;41:1679-83

לידיעה ב-NeLM

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

  • האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2, עודף-משקל או השמנת-יתר, טיפול ב-Semaglutide מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של NAION (או Non-Arteritic Anterior Ischemic Optic Neuropathy), כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 16,827 חולים ממרכז Massachusetts Eye and Ear בבוסטון. החוקרים התמקדו ב-710 חולים עם סוכרת מסוג 2 , כולל 194 חולים שקיבלו […]

  • מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי משך שינה ארוך יותר והתחלת שינה בשעה מוקדמת יותר מלווים במדדי לחץ דם נמוכים יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כיום אין בהמלצות התייחסות ליעד דפוסי שינה אופטימאליים כטיפול ביתר לחץ דם. כעת הם בחנו את הקשר בין משך ומועד שינה […]

  • אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אלופציה אראטה, הפרעת שיער אוטואימונית לא צלקתית, הינה בעלת שיעור היארעות של עד כ-2% במהלך החיים ועלולה להשפיע על תחומים פסיכולוגיים, רגשיים וחברתיים. יהונתן ניסן משתף את מאמר העוסק בהפרעה מה- U.S. Pharmacist, בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

  • גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי שיעורי התמותה משנית לאנדוקרדיטיס זיהומי במבוגרים עם מחלת לב מולדת הם נמוכים, אך טיפול שמרני במקרים אלו מלווה בסיכון הגבוה ביותר לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב מולדת זרימת דם טורבולנטית חריגה מלווה בסיכון הגבוה ביותר לאנדוקרדיטיס זיהומי. למרות התקדמות באבחנה וטיפול, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה