קרדיולוגיה

טיפול רה-פרפוזיה שניתן לאחר פרק הזמן המומלץ בהנחיות נקשר בשיעור מוגבר של תמותה בחולים שעברו STEMI (מתוך JAMA)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר קנדי חדש אשר פורסם בגיליון יוני של ירחון Journal of the American Medical Association (JAMA) עולה כי טיפול רה-פרפוזיה שניתן לאחר פרק הזמן המוגדר בהנחיות לטיפול בחולים שעברו אוטם לבבי מסוג ST-elevation MI (STEMI) קשור בשיעור מוגבר של תמותה בתום שלושים יום. בנוסף, מצאו החוקרים כי חולים העוברים טיפול רה-פרפוזיה מאוחר מראים עלייה שאינה מובהקת בתמותה בתום שנה של מעקב וסיכון מוגבר משמעותית לתוצא משולב של תמותה, אוטם לבבי חוזר או אי ספיקת לב בתום שנה.

לטענת החוקרים, מסקנותיהם אלו עומדות בקנה אחד עם אלו של ההנחיות העדכניות לטיפול בחולים אלו. עם זאת, הם סבורים כי עבודתם מספקת ראיות ממשיות התומכות בהן. החוקרים מסבירים כי ההנחיות העדכניות מבוססות בעיקר על מידע ממחקרים שבוצעו בהקצאה אקראית, אולם התוצאות עלולות לדבריהן להיות שונות בעולם הקליני האמיתי.

החוקרים מוסיפים כי הממצא העיקרי העולה ממחקרם זה הינו כי יש לספק את טיפול הרה-פרפוזיה בפרק הזמן המועד לו, שהוא על פי ההמלצות העדכניות תוך 90 דקות מהגעת החולה לבית החולים עבור צנתור כלילי ראשוני (Primary percutaneous coronary intervention, PCI), ותוך 30 דקות עבור פיברינוליזה. לדבריהם, תוצאותיהם מראות את אותו הדבר, וכן כי באם יידרשו למעלה מ-90 דקות להעברת החולה למרכז בו ניתן יהיה לבצע PCI, הרי שפיברינוליזה הינה טיפול סביר עם תוצאות טובות, בתנאי שתנתן תוך 30 דקות כמומלץ.

החוקרים מצאו כי בקוויבק, בה חולים רבים מועברים מבתי חולים קטנים יותר אל מרכז רפואי בעל יכולת לביצוע PCI, פרק הזמן החציוני של דלת-לבלון (Door-to-balloon) עמד על 123 דקות, משמע שחלק לא מבוטל מהחולים מגיעים הרבה אחרי נקודת הזמן של תשעים דקות אל יעדם. בנוסף, הם מציינים כי אין נהוג בעולם הממשי למדוד את פרק הזמן של דלת-לבלון, אם כי הם ממליצים לבתי החולים לעקוב אחר כך לשם בקרת איכות הטיפול הניתן בהם. באם מתגלה כי באופן עקבי פרק זמן זה עולה על הרף המומלץ, הרי שיתכן ועדיף יהיה לדבריהם להעניק במהירות טיפול פיברינוליזה.

במחקר ביקשו החוקרים לבחון את הטיפול שניתן למקרי STEMI במשך שישה חודשים בין השנים 2006-2007 בקרב 80 בתי חולים בקוויבק. מבין 1,832 החולים שטופלו ברה-פרפוזיה חריפה, 78.6% עברו Primary PCI ו-21.4% קיבלו טיפול פיברינוליטי. בקרב החולים שעברו צנתור כלילי ראשוני, הם מוסיפים, פרק הזמן של דלת-לבלון עמד על 110 דקות. הצנתור הראשוני ניתן לאחר פרק הזמן המומלץ (למעלה מ-90 דקות לאחר הגעת החולה לבית החולים) ב-68% מהחולים. עבור אלו שטופלו בפיברינוליזה, העיכוב החציוני עמד על 33 דקות ו-54% מהחולים קיבלו טיפול זה באיחור (משמע למעלה מ-30 דקות לאחר הגעתם).

החוקרים מוסיפים כי הסיכון לתופעות לוואי של הטיפול היה דומה בין החולים שעברו צנתור כלילי ראשוני ובין אלו שטופלו בפיברינוליזה, אולם היה גבוה יותר באלו שטופלו לאחר פרק הזמן המקסימלי המומלץ, וזאת ללא תלות בסוג טיפול הרה-פרפוזיה שקיבלו.

החוקרים מסכמים כי פרק הזמן שחולף עד לקבלת טיפול הרה-פרפוזיה- ולא סוג הטיפול שניתן- עשוי להיות חשוב יותר מבחינת התוצא הקליני ועשוי לסייע לקלינאי לתהליך קבלת ההחלטות במטרה לספק טיפול מיטבי לחולים אלו.

JAMA 2010; 303:2148-2155

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

  • האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2, עודף-משקל או השמנת-יתר, טיפול ב-Semaglutide מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של NAION (או Non-Arteritic Anterior Ischemic Optic Neuropathy), כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 16,827 חולים ממרכז Massachusetts Eye and Ear בבוסטון. החוקרים התמקדו ב-710 חולים עם סוכרת מסוג 2 , כולל 194 חולים שקיבלו […]

  • מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי משך שינה ארוך יותר והתחלת שינה בשעה מוקדמת יותר מלווים במדדי לחץ דם נמוכים יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כיום אין בהמלצות התייחסות ליעד דפוסי שינה אופטימאליים כטיפול ביתר לחץ דם. כעת הם בחנו את הקשר בין משך ומועד שינה […]

  • אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אלופציה אראטה, הפרעת שיער אוטואימונית לא צלקתית, הינה בעלת שיעור היארעות של עד כ-2% במהלך החיים ועלולה להשפיע על תחומים פסיכולוגיים, רגשיים וחברתיים. יהונתן ניסן משתף את מאמר העוסק בהפרעה מה- U.S. Pharmacist, בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

  • גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי שיעורי התמותה משנית לאנדוקרדיטיס זיהומי במבוגרים עם מחלת לב מולדת הם נמוכים, אך טיפול שמרני במקרים אלו מלווה בסיכון הגבוה ביותר לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב מולדת זרימת דם טורבולנטית חריגה מלווה בסיכון הגבוה ביותר לאנדוקרדיטיס זיהומי. למרות התקדמות באבחנה וטיפול, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה