דימומים מיקרוסקופיים מגבירים סיכון לדימום מוחי בנוטלי קומדין (מתוך Stroke)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שפורסם בגיליון יוני של הירחון Stroke, עולה כי דימומים מיקרוסקופיים מוחיים מגבירים את הסיכון לדימום תוך מוחי (ICH – intracerebral hemorrhage) בחולים הנוטלים קומדין (וורפרין – warfarin).

החוקרים מציינים כי ממצאיהם אמנם מטרידים, אולם לא ניתן על פיהם להצהיר באופן מוחלט האם חולים עם דימומים מיקרוסקופיים צריכים להתחיל ליטול קומדין או לא.  ייתכן כי הסיכון לאירוע תרומבואמבולי ממקור לבבי גבוה יותר מהסיכון לדימום גם בנוכחות דימומים מיקרוסקופיים.

בסקירה שבוצעו החוקרים, נעשה ניתוח של שיעורי דימומים מיקרוסקופיים הקשורים ב- ICH, שבץ ו TIA (transient ischemic attack), תוך התאמה לשימוש או העדר שימוש בתרופות אנטיקואגולנטיות.

הניתוח הסופי כלל מידע אודות 1,461 חולים עם ICH ו 3,817 חולים עם שבץ או TIA.

מתוצאות הניתוח עולה כי דימומים מיקרוסקופיים היו שכיחים יותר בנוטלי קומדין עם ICH בהשוואה לאלו שלא נטלו קומדין (יחס סיכויים, 2.7; p < 0.001).  לא הודגמו יותר דימומים מיקרוסקופיים בנוטלי קומדין מול חולים שאינם נוטלים את התרופה בקרב אלו שסבלו משבץ או TIA.

החוקרים מציינים קשר דומה אך חלש יותר בחולים הנוטלים תרופות מעכבות טסיות.  בקרב חולים שעברו ICH, דימומים מיקרוסקופיים היו יותר שכיחים בנוטלי מעכבי טסיות לעומת כאלו שאינם נוטלי התרופות (יחס סיכויים, 1.7; p < 0.001).  אולם, לא נצפו יותר דימומים מיקרוסקופיים במשתמשים בתרופות שחוו שבץ או TIA.

בכל קבוצות הטיפול, דימומים מיקרוסקופיים היו שכיחים יותר בחולי ICH בהשוואה לחולי שבץ/TIA.  ההבדל היה ניכר יותר בקרב נוטלי קומדין או מעכבי טסיות ( יחסי סיכונים 8.0 ו 5.7, בהתאמה) בהשוואה לאלו שלא נטלו אנטיקואגולציה (יחס סיכויים 2.8, הפרש p בין יחסי הסיכונים, 0.01).

במידע פרוספקטיבי שנותח, נכללו 768 חולים עם שבץ או TIA, שעברו מעקב ממוצע של 27.7 חודשים.  סך הכל, דימומים מיקרוסקופיים בבסיס העלו משמעותית את הסיכון ל- ICH חוזר בקרב כל נוטלי הטיפול האנטיתרומבוטי (יחס סיכויים, 12.1; p < 0.001).  בין נוטלי קומדין, דימומים מיקרוסקופיים לא העלו משמעותית את הסיכון ל- ICH חוזר, אולם נמצאו רק 5 מקרים של נוטלי קומדין.

החוקרים מסכמים כי דרושות הערכות מקיפות יותר של הסיכונים לדימום תוך מוחי בנוטלי קומדין עם דימומים מיקרוסקופיים, וליתר דיוק יש לכמת את הסיכון עבור חולים עם דימום מיקרוסקופי בודד ועבור אלו עם דימומים רבים שכאלו.

החוקרים מוסיפים כי אפילו לאחר סקירת כל המידע הקיים, חסרים נתונים במידה מספקת לגבי נוטלי קומדין, ועל כן יש לבצע מחקרים פרוספקטיביים נוספים בהקדם.

Stroke 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

  • האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2, עודף-משקל או השמנת-יתר, טיפול ב-Semaglutide מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של NAION (או Non-Arteritic Anterior Ischemic Optic Neuropathy), כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 16,827 חולים ממרכז Massachusetts Eye and Ear בבוסטון. החוקרים התמקדו ב-710 חולים עם סוכרת מסוג 2 , כולל 194 חולים שקיבלו […]

  • אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אלופציה אראטה, הפרעת שיער אוטואימונית לא צלקתית, הינה בעלת שיעור היארעות של עד כ-2% במהלך החיים ועלולה להשפיע על תחומים פסיכולוגיים, רגשיים וחברתיים. יהונתן ניסן משתף את מאמר העוסק בהפרעה מה- U.S. Pharmacist, בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

  • גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי שיעורי התמותה משנית לאנדוקרדיטיס זיהומי במבוגרים עם מחלת לב מולדת הם נמוכים, אך טיפול שמרני במקרים אלו מלווה בסיכון הגבוה ביותר לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב מולדת זרימת דם טורבולנטית חריגה מלווה בסיכון הגבוה ביותר לאנדוקרדיטיס זיהומי. למרות התקדמות באבחנה וטיפול, […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה