אי ספיקת כליות מתונה קשורה בסיכון מוגבר לדמנציה (J Am Soc Nephrol)

מספר מחקרים הראו לאחרונה עלייה בשכיחות הדמנציה ופגיעה קוגניטיבית במטופלים עם אי ספיקת כליות סופנית, יתכן שעל רקע טרשת של עורקי הקורטיד ושבץ.

מטרת מחקר זה לבחון האם פגיעה כלייתית מתונה קשורה בשכיחות מוגברת של דמנציה במבוגרים החיים בקהילה.

3349 נבדקים מה- Cardiovascular Health Cognition Study ללא דמנציה נכללו במחקר. דמנציה אובחנה בעזרת מבחנים נוירולוגיים. התפקוד כלייתי נמדד בעזרת רמת הקראטינין בדם (1/SCr). פגיעה מתונה בתפקוד הכלייתי הוגדרה כקריאטינין מעל 1.3 mg/dl בנשים ומעל 1.5 mg/dl בגברים.

זמן המעקב החציוני היה 6 שנים. בתקופה זו אובחנו 477 מקרי דמנציה. לאחר תיקון לפי גורמי הטיה אפשריים, אי ספיקת כליות מתונה נמצאה קשורה בעליה של 37% בסיכון לדמנציה. כמו כן, ירידה של 0.5-יחידות ב-1/SCr (שווה ערך לעליה ברמת הקריאטינין מ-1 ל-2mg/dl) נמצאה קשורה בעליה של 26% בסיכון לדמנציה. 

קשרים אלו נמצאו רק עבור 84% מהנבדקים המבוגרים שדיווחו על בריאות טובה עד מצויינת. בקרב אלו עם בריאות טובה עד מצויינת ערכי קריאטינין גבוהים נמצאו קשורים בדמנציה וסקולרית, אך לא בדמנציה מסוג אלצהיימר.

לסיכום, פגיעה כלייתית מתונה, כפי שמשתקפת בריכוזי קריאטינין גבוהים בדם, קשורה בסיכון מוגבר לדמנציה בקרב מבוגרים שבריאותם טובה עד מצויינת. יש צורך במציאת דרכים למניעת פגיעה קוגניטיבית זו במטופלים עם אי ספיקת כליות מתונה.

J Am Soc Nephrol 15:1904-1911, 2004

לאבסטרקט

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/09/2026

שבץ קריפטוגני (שבץ ממקור לא ידוע) הוא אתגר טיפולי משמעותי. כאשר בבדיקות הדמיה (כמו MRI) מזוהים אוטמים (מוחיים) ביותר מטריטוריה כלי דם אחת, הדבר מעלה חשד סביר למקור תסחיפי מהלב (Cardioembolism)

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

מניעה שניונית לאחר שבץ מוחי איסכמי

מניעה שניונית לאחר שבץ מוחי איסכמי

מקור: NEJM
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|01/09/2026

המאמר סוקר את העדכונים האחרונים ואת הגישות הטיפוליות המוכחות למניעת אירוע מוחי חוזר אצל מטופלים שכבר חוו שבץ איסכמי או אירוע מוחי חולף (TIA)

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן