כירורגיה לב חזה

הבדלים בשיעורי התמותה לאחר רה-וסקולריזציה של מחלת עורקי גפה תחתונה לעומת מחלת עורקים כלילית (Eur Heart J)

הסיכון לתמותה גבוהה כמעט פי שלוש בחולים לאחר רה-וסקולריזציה בשל מחלת עורקים של גפה תחתונה, בהשוואה לשיעורי התמותה באלו לאחר רה-וסקולריזציה בשל מחלת עורקית היקפית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת European Heart Journal.

ברקע למחקר החוקרים מסבירים כי בחולים שעברו רה-וסקולריזציה בשל מחלת עורקי גפה תחתונה ייתכן סיכון מוגבר לתמותה לעומת אלו עם מחלת עורקים כלילית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לאפיין את ההבדלים בסיכון לתמותה בין חולים שעברו רה-וסקולריזציה של עורקי גפה תחתונה ואלו שעברו התערבות של מחלת עורקים כלילית ולזהות את גורמי הסיכון האפשריים.

מהנתונים עולה כי 10,754 חולים עברו רה-וסקולריזציה לאורך שנה אחת, כולל 6,349 התערבויות בשל מחלת עורקים כלילית ו-4,405 התערבויות בשל מחלת עורקי בגפה תחתונה. ניתוח סטטיסטי שימש להערכת הבדלים בין הקבוצות בשיעורי התמותה, תוך תקנון למאפייני הבסיס, כולל גיל, מין, מחלה של מספר כלי דם, מחלות רקע וטיפול תרופתי.

חולים עם מחלת עורקי גפה תחתונה היו מבוגרים יותר, עם שכיחות גבוהה יותר של מחלה המערבת מספר כלי דם, שכיחות גבוהה יותר של מחלות רקע ושייעור נמוך יותר של תרופות להגנה לבבית, בהשוואה לאלו עם מחלת עורקים כלילית.

מהנתונים עולה כי הסיכון לתמותה היה גבוה כמעט פי שלוש בחולים לאחר התערבות בשל מחלת עורקי גפה תחתונה, לעומת חולים עם מחלת עורקים כלילית (יחס סיכון של 2.91, רווח בר-סמך 95% של 2.54-3.34), כאשר הסיכון נחלש לאחר תקנון לגיל, מין ומחלה של מספר כלי דם (יחס סיכון של 2.14, רווח בר-סמך 95% של 1.83-2.50). אחוז הירידה בסיכון העודף לתמותה על-רקע מחלת עורקי גפה תחתונה עמד על 29%.

הוספה הדרגתית של מחלות רקע או טיפול תרופתי לתקנון החלישה את יחס הסיכון ל-1.48 (רווח בר-סמך 95% של 1.26-1.72) ו-1.33 (רווח בר-סמך 95% של 1.12-1.58), בהתאמה, לצד עליה באחוז הירידה בסיכון העודף לתמותה ל-64% ו-73%, בהתאמה.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים על סיכון גבוה יותר משמעותית לתמותה לאחר רה-וסקולריזציה של עורקי גפה תחתונה, לעומת רה-וסקולריזציה של עורקים כליליים. ההבדלים בשיעורי התמותה מיוחסים להבדלים במאפייני הבסיס בין הקבוצות, כולל גורמי סיכון הפיכים.

Eur Heart J, May 13, 2024

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תוצאות מבטיחות ל-Naloxone לשיפור הישרדות לאחר דום לב מחוץ לכותלי בית חולים (JAMA Netw Open)

    תוצאות מבטיחות ל-Naloxone לשיפור הישרדות לאחר דום לב מחוץ לכותלי בית חולים (JAMA Netw Open)

    מתן Naloxone ע”י צוותי רפואה דחופה מלווה בשיעורים גבוהים יותר של חזרת דופק ספונטאני והישרדות עד לשחרור מבית חולים של חולים עם דום לב מחוץ לכותלי בית החולים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מדגם המחקר כלל 8,195 מבוגרים עם דום לב מחוץ לכותלי בית החולים אשר טופלו ע”י צוותי […]

  • האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    מתוצאות מחקר חדש בראשות דר’ יעל לוסטיג מהמרכז הרפואי שיבא ברמת גן עולה כי Xanthelasma Palpebrarum, המתאפיינת בנגעים צהבהבים על העפעפיים, אינה מלווה בסיכון מוגבר לדיסליפדימיה או מחלות לב וכלי דם. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת במרכז יחיד בישראל ובחנו את הנתונים אודות 35,452 משתתפים (גיל ממוצע של 52.2 שנים, 69% גברים) שעברו בדיקות סקר רפואיות […]

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

  • קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר יותר במנוחה, גם בטווח התקין, מלווה בסיכון מוגבר לתמותה ואירועים קרדיווסקולאריים בחולים עם מחלת כליות כרונית שאינם תחת טיפולי דיאליזה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קצב לב מהיר במנוחה הינו גורם סיכון בלתי-תלוי לתמותה מכל-סיבה ואירועים קרדיווסקולאריים באוכלוסייה הכללית; עם זאת, הקורלציה […]

  • גורמי סיכון לאירוע מוחי בחולים לאחר תיקון מסתם מיטראלי בצנתור (Am J Cardiol)

    גורמי סיכון לאירוע מוחי בחולים לאחר תיקון מסתם מיטראלי בצנתור (Am J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Cardiology עולה כי בחולים שהופנו לניתוח תיקון מסתם מיטראלי קצה לקצה בצנתור עם MitraClip שיעורים נמוכים של אירוע מוחי, כאשר סיבוך זה מופיע לרוב לאחר השחרור ותוארו בעיקר בחולים עם פרפור פרוזדורים, הפרעה בתפקוד כלייתי, או מדד CHA2DS2-VASc גבוה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות פרופיל […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה