אלרגיה

הגדלת צריכת תוספי סוכר מלווה בסיכון גבוה יותר למחלות לב וכלי דם  (BMC Med)

צריכה גבוהה יותר של סוכרים חופשיים מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם והחלפתם בסוכרים שאינם-חופשיים לוותה בשיעורי היארעות נמוכים יותר מחלות לב וכלי דם ואירועים מוחיים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMC Medicine.

החוקרים מסבירים כי סוכרים חופשיים הם תוספי סוכר וסוכרים המופיעים באופן טבעי במיצי מירות לא-ממותקים, סירופ ודבש.  מחקרים קודמים הציעו כי הקשר בין מחלות לב וכלי דם ובין פחמימות בתזונה עשוי להיות קשור יותר לאיכות הפחמימות מאשר לכמות.

המחקר הפרוספקטיבי נועד לבחון את הקשר בין היארעות מחלות לב וכלי דם ובין צריכת פחמימות בתזונה. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 110,497 משתתפים במאגר UK Biobank אשר השלימו לפחות שתי הערכות תזונתיות במהלך 24 שעות ולא סבלו ממחלות לב וכלי דם או סוכרת בתחילת המחקר. ניתוח סטטיסטי שימש להערכת הסיכון להיארעות מחלות לב וכלי דם, אירועים מוחיים ומחלת לב איסכמית על-פי צריכת פחמימות לאורך תקופה של כ-9.4 שנים.

מהנתונים עלה כי בעוד שלא זוהה קשר בין צריכת פחמימות ובין מחלות לב וכלי דם, זוהה קשר בין צריכת סוכרים חופשיים ובין סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (יחס סיכון של 1.07, רווח בר-סמך 95% של 1.03-1.10), מחלת לב איסכמית (יחס סיכון של 1.06, רווח בר-סמך 95% של 1.02-1.10) ואירועים מוחיים (יחס סיכון של 1.10, רווח בר-סמך 95% של 1.04-1.17).

עוד עולה מהנתונים קשר חיובי בין סוכרים חופשיים ובין ריכוז גבוה יותר של טריגליצרידים בתוך ליפופרוטאינים. עם זאת, החלפת סוכרים חופשיים בסוכרים שאינם חופשיים לוותה בסיכון נמוך יותר למחלות לב וכלי דם (יחס סיכון של 0.95, רווח בר-סמך 95% של 0.92-0.98) ואירועים מוחיים (יחס סיכון של 0.91, רווח בר-סמך 95% של 0.86-0.97).

החוקרים כותבים כי למרות שלא זוהתה הטרוגניות משמעותית לפי מגדר בניתוח לפי תתי-קבוצות, הם מצאו כי הגדלת צריכת סוכר חופשי לוותה בעליה של 15% בסיכון לאירוע מוחי בנשים (יחס סיכון של 1.15, רווח בר-סמך 95% של 1.05-1.26), בהשוואה לעליה של 6% בסיכון לאירוע מוחי בגברים (יחס סיכון של 1.06, רווח בר-סמך 95% של 0.98-1.16).

עוד עולה מהנתונים קשר הפוך בין צריכת סיבים ובין הסיכון למחלות לב וכלי דם (יחס סיכון של 0.96, רווח בר-סמך 95% של 0.93-0.99).

החוקרים מצאו עוד כי החלפת 5% מהצריכה האנרגטית מדגנים מעובדים בדגנים מלאים לוותה בסיכון מופחת למחלות לב וכלי דם (יחס סיכון של 0.94, רווח בר-סמך 95% של 0.91-0.98) ומחלת לב איסכמית (יחס סיכון של 0.94, רווח בר-סמך 95% של 0.90-0.98). בנוסף, החלפת 5% מהצריכה האנרגטית מסוכרים חופשיים בסוכרים לא-חופשיים לוותה בסיכון מופחת למחלות לב וכלי דם (יחס סיכון של 0.95, רווח בר-סמך 95% של 0.92-0.98) ואירועים מוחיים (יחס סיכון של 0.91, רווח בר-סמך 95% של 0.86-0.97).

ממצאי המחקר תומכים בחשיבות המקור וסוג הפחמימות בתזונה מבחינת הסיכון למחלות לב וכלי דם.

BMC Med, Feb 14, 2023

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה