אלרגיה

האם חשיפה של יילודים לתרופות לדיכוי הפרשת חומצה מלווה בסיכון מוגבר לאסתמה? (JAMA Pediatr)

אישה בהריון

במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מהן עולה כי אין קשר בין חשיפה לפני הלידה לתרופות לדיכוי הפרשת חומצה ובין הסיכון למחלות אלרגיות בילדים. בקרב יילודים שנחשפו לתרופות אלו תועד סיכון מוגבר להתפתחות אסתמה, אם כי הסיכון לא היה גדול כפי שתואר בעבר.

מדגם המחקר כלל כ-4.1 מיליון זוגות אם-ילד ממאגר National Health Insurance Service Database מדרום קוריאה, כולל ילדים שנולדו בין תחילת אפריל בשנת 2008 ועד סוף שנת 2019. החוקרים התאימו בין משתתפים עם וללא חשיפה לתרופות לדיכוי הפרשת חומצה להערכת החשיפה לפני לידה ולאחר הלידה. הם גם השוו בין ילדים תואמים עם וללא חשיפה לתרופות אלו אל מול אחאים במטרה לבחון את ההשפעה של גורמים גנטיים, אורחות חיים וגורמים חברתיים משותפים במשפחות.

חשיפה לתרופות לדיכוי הפרשת חומצה הוגדרה  נוכחות לפחות מרשם אחד למעכב תעלות מימן או אנטגוניסט לקולטן להיסטמין 2 בכל נקודת זמן במהלך ההיריון (חשיפה לפני לידה) ובמהלך ששת החודשים הראשונים לאחר הלידה (חשיפה בינקות).

הניתוח המותאם כלל 808,067 זוגות של נשים עם וללא חשיפה לתרופות לדיכוי הפרשת חומצת קיבה (גיל ממוצע של 31.8 שנים), כולל 763,755 נשים שטופלו בחסמי קולטן להיסטמין ו-36,529 שטופלו במעכבי תעלות מימן.

לאחר מעקב ממוצע של 2.6 שנים, שיעורי היארעות מחלות אלרגיות ל-1,000 שנות-אדם עמדו על 306.1 בילדים עם חשיפה לתרופות אלו לפני הלידה ועל 300.7 באלו ללא חשיפה לפני הלידה. יחס הסיכון המתוקן למחלות אלרגיות בכלל עמד על 1.01 (רווח בר-סמך 95% של 1.01-1.02), יחס הסיכון לאסתמה עמד על 1.02 (רווח בר-סמך 95% של 1.01-1.03), יחס הסיכון לנזלת אלרגית עמד על 1.02 (רווח בר-סמך 95% של 1.01-1.02), יחס הסיכון לאטופיק דרמטיטיס עמד על 1.02 (רווח בר-סמך 95% של 1.01-1.02) ויחס הסיכון לאלרגיה למזון עמד על 1.03 (רווח בר-סמך 95% של 0.98-1.07).

בניתוח הנתונים לעומת אחאים נכללו 630,940 זוגות אם-ילד, כאשר המגמה הייתה דומה לניתוח המותאם, אך ההבדלים לא היו מובהקים סטטיסטית.

ההשפעה של חשיפה בינקות נבחנה על-בסיס נתונים אודות 84,263 זוגות תואמים, כולל 74,188 תינוקות שנחשפו לחסמי קולטנים להיסטמין ו-7,496 שטופלו במעכבי תעלות מימן. שיעורי היארעות מחלות אלרגיות ל-1,000 שנות-אדם עמדו על 218.1 בקרב אלו שנחשפו לתרופות אלו ועל 205.2 אלו שלא נחשפו לתרופות אלו.

החוקרים זיהו עליה מתונה בסיכון לאסתמה, עם יחס סיכון של 1.16 (רווח בר-סמך 95% של 1.14-1.18), ולאלרגיה למזון, עם יחס סיכון של 1.28 (רווח בר-סמך 95% של 1.10-1.03). יחס הסיכון לנזלת אלרגית עמד על 1.02 (רווח בר-סמך 95% של 1.01-1.03), יחס הסיכון לאטופיק דרמטיטיס עמד על 1.05 (רווח בר-סמך 95% של 1.02-1.08) ויחס הסיכון למחלות אלרגיות בכלל עמד על 1.06 (רווח בר-סמך 95% של 1.05-1.07).

בהשוואה לאחאים, הסיכון לאסתמה (יחס סיכון מתוקן של 1.13, רווח בר-סמך 95% של 1.09-1.17) נותר גבוה יותר משמעותית בקרב ילדים עם חשיפה לתרופות אלו, אך לא תועד הבדל בסיכון לאלרגיה למזון. עוד מצאו החוקרים כי ניתוח נפרד של משתתפים שטופלו בחסמי קולטן היסטמין ובמעכבי תעלות מימן הדגים תוצאות דומות.

החוקרים קוראים לרופאים לשקול בזהירות את התועלת של תרופות לדיכוי הפרשת חומצת קיבה בילדים אל מול הסיכון הקטן אך האפשרי לאסתמה.

 

JAMA Pediatr, Dec 2022

 

לידיעה ב-Healio

1 תגובה
  1. Dotan Shaniv
    Dotan Shaniv אומר:

    לטיפול בתרופות להורדת חומציות בקיבה ביילודים יש סיכונים יותר משמעותיים מאסתמה, כמו למשל Necrotizing enterocolitis (NEC), בעיקר בפגים קטנים. חשוב לשקול תועלת מול סיכון באוכלוסיה הפגיעה הזאת.

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

  • האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר אפשרי בין תחושת דחק וחרדה בזמן הריון ובין סיכון מוגבר ללידה בשבוע מוקדם יותר, אך רק בשבועות מוקדמים של ההיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהאטיולוגיה אינה ידועה היטב, לידה מוקדמת מהווה סוגיה רפואית חשובה מאחר והינה […]

  • ההשפעה של הפרעות נשימה בשינה על איזון אסמה בילדים (Resp Med)

    ההשפעה של הפרעות נשימה בשינה על איזון אסמה בילדים (Resp Med)

    בילדים עם אסתמה הפרעות נשימה בשינה עשויות לפגוע במאמצים לאזן את מחלת הריאות ובאיכות החיים של הילדים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Respiratory Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בילדים, אסמה והפרעות נשימה בשינה עלולות לפגוע באיכות החיים של החולים, כאשר הפרעות הנשימה בשינה עלולות להקשות על איזון מחלת הריאות. מטרת המחקר […]

  • ההשפעה של חשיפה תוך-רחמית לחסמי ביתא על התוצאות סביב הלידה בנשים עם מחלת לב (Int J Cardiol)

    ההשפעה של חשיפה תוך-רחמית לחסמי ביתא על התוצאות סביב הלידה בנשים עם מחלת לב (Int J Cardiol)

    בנשים עם היסטוריה של מחלת לב תועד קשר בין חשיפה אימהית לחסמי ביתא ובין הסיכון לסיבוכים סביב הלידה, כאשר Labetalol לווה בסיכון הנמוך ביותר ללידת תינוק קטן לגיל ההיריון, בעוד שהממצאים תומכים בהמלצה להימנע משימוש ב-Atenolol. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חסמי ביתא משמשות לעיתים קרובות בזמן הריון, בעיקר בנשים עם מחלת לב. תרופות אלו […]

  • קדם רעלת היריון מלווה בסיכון מוגבר להופעת דמנציה בגיל צעיר (JAMA Netw Open)

    קדם רעלת היריון מלווה בסיכון מוגבר להופעת דמנציה בגיל צעיר (JAMA Netw Open)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי קדם-רעלת היריון מלווה בסיכון מוגבר להופעת דמנציה בגיל צעיר. החוקרים התבססו על נתונים ממחקר French Conception Study, מחקר עוקבה פרוספקטיבי ארצי הכולל למעלה מ-1.9 מיליון הריונות, כאשר האימהות היו במעקב ממוצעה לאורך תשע שנים. מהנתונים עולה כי כ-3% מהאימהות […]

  • רמות Hydroxychloroquine במהלך הטרימסטר הראשון להיריון מנבאות התלקחויות לופוס בהיריון (Rheumatology)

    רמות Hydroxychloroquine במהלך הטרימסטר הראשון להיריון מנבאות התלקחויות לופוס בהיריון (Rheumatology)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Rheumatology עולה קשר בין רמות Hydroxychloroquine במהלך הטרימסטר הראשון להיריון בנשים עם לופוס ובין הסיכון להתלקחויות חמורות באם, אך לא תועד קשר עם סיבוכי הריון. מדגם המחקר כלל נשים הרות עם לופוס (גיל חציוני של 32.1 שנים; חציון משך מחלה של 8.3 שנים) שלקחו חלק במחקר תצפיתי פרוספקטיבי מצרפת […]

  • חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מעלה את הסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדות (Am J Obstet Gynecol)

    חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מעלה את הסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדות (Am J Obstet Gynecol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Obstetrics and Gynecology עולה כי חשיפה למטפורמין במהלך החיים העובריים אינה מלווה בסיכון מוגבר להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדות עד גיל 14 שנים. ברקע למחקר כותבים החוקרים כי מטפורמין מצוי בשימוש משנות ה-70 של המאה הקודמת לטיפול בסוכרת הריונית או לפני הריון. מטפורמין חוצה את השליה וחושף את העובר […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה