מהי הסיבה לעייפות בחולי לופוס? (Arthritis Care Res)

התשישות הגופנית הנפוצה בקרב חולי SLE (Systemic Lupus Erythematosus) אינה נובעת משינויים מבניים בשריר שלד, אם כי זוהו מספר הפרעות בתפקוד המיטוכונדריה בשריר הסובכים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת Arthritis Care & Research.

מדגם המחקר כלל 19 חולי לופוס ו-18 ביקורות בריאות, בגיל ממוצע של 43 שנים. בכל החולים תועדו לפחות שלושה חודשים עם מדד Chalder Fatigue Scale של מעל 3 נקודות, ירידה בכוח השרירים ומחלת לופוס לא-פעילה. החוקרים השלימו וניתחו מספר תמונות MRI של החלק העבה ביותר של הסובך הימני.

בהשוואה לביקורות, בקבוצת המקרים תועדה תשישות גופנית רבה יותר משמעותית לפי סולם Chalder Fatigue Scale (14.7 לעומת 6.9, p<0.0001), כאב בסולם מספרי בין 0-10 (3.5 לעומת 0.3, p<0.0001), הפרעות שינה על-פי סולם Jenkin’s Sleep Scale (12.7 לעומת 4.8, p<0.0001), חרדה לפי מדד Hospital Anxiety and Depression Scale (9.3 לעומת 4.3, p=0.0001) ודיכאון לפי אותו מדד (6.7 לעומת 1.6, p<0.0001).

באופן כללי, החולים סבלו ממחלה קלה, עם מדד ממוצע של 0.11 לפי קריטריוני ה-Systemic Lupus International Collaborating Clinics וביטויים של המחלה בעיקר בעור ובשריר-שלד. רק בחולה אחד תועדה היסטוריה של מחלה כלייתית.

התרופות הנפוצות ביותר בשימוש כללו Hydroxychloroquine ו-Methotrexate, ורק שלושה נטלו טיפול ארוך-טווח בקורטיקוסטרואידים.

החוקרים לא זיהו הבדלים משמעותיים בין קבוצת המקרים והביקורות במדדים מבניים שונים, דוגמת אחוז שומן או שטח חתך של השריר. בנוסף, למרות שזמן מחצית החיים של PCr (Phosphocreatine Recovery) היה ארוך יותר משמעותית בקרב חולי לופוס, בהשוואה לביקורות, החוקרים לא זיהו קורלציות עם תשישות גופנית או תשישות נפשית.

משילוב הנתונים הללו עולה כי שריר השלד אינו משמש כגורם מג’ורי לתשישות על-רקע לופוס. החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים בנושא תשישות על-רקע לופוס, אשר יתמקדו במנגנונים מעבר לשריר השלד.

Arthritis Care Res 2019

לידיעה ב-MedPage Today

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

הקשר בין התפתחות העור להגנה חיסונית

הקשר בין התפתחות העור להגנה חיסונית

מקור: Cell Reports
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/02/2026

חוקרים מאוניברסיטת בן גוריון בנגב חשפו מנגנון המקשר בין התפתחות תאי עור להגנה חיסונית, ומציעים תובנות חדשות לגבי מחלות עור דלקתיות כמו פסוריאזיס ודלקת עור אטופית.

הופעה מוקדמת של שומות בילדים והשלכותיה העוריות, ההתפתחותיות, הפסיכולוגיות והאנדוקריניות (PEDIATRICS)

הופעה מוקדמת של שומות בילדים והשלכותיה העוריות, ההתפתחותיות, הפסיכולוגיות והאנדוקריניות (PEDIATRICS)

מערכת האתר
מערכת האתר
2 תגובות|22/09/2024

מאמר שפורסם לאחרונה בעיתון ה-PEDIATRICS עוסק במהלך הטבעי של שומות שהופיעו מוקדם בילדות, והוא הראשון להעריך את הקשר בין הופעה מוקדמת של שומות בילדים לבין השלכות גופניות, התפתחותיות ורגשיות אפשריות. ד”ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר, ומוסיף מהערותיו.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן