אלרגיה

ה-CDC מפרסם המלצות לאבחון וטיפול בזיהום מולד של וירוס זיקה (Morb Mortal Wkly Rep)

המרכז לבקרת ומניעת מחלות בארה”ב (ה-CDC) פירסם הנחיות ביניים להערכה, זיהוי וניהול של תינוקות עם חשש לזיהום מולד בוירוס ה-ZIKA . ההנחיות פותחו בשיתוף עם האקדמיה האמריקאית לפדיאטריה ועוסקות בתינוקות עם קטנות בגולגולת או הסתיידות תוך גולגולתית שזוהו לפני הלידה או במהלך הלידה, כמו גם תינוקות ללא ממצאים אלה הנמצאים בסיכון לחשיפה אימהית לזיהום בוירוס ה-ZIKA .

ה-CDC ממליץ לרופאי ילדים לעבוד עם רופאים מיילדים בכדי לזהות תינוקות שאמהותיהן נמצאות בסיכון לזיהום בוירוס זיקה במהלך ההריון (בהתבסס על על שהייה או נסיעה לאזורים נגועים), ולבצע סקירות אולטרהסאונד של עוברים ובדיקות לזיהום בוירוס באם.

ההנחיות ממליצות על בדיקות לזיהוי זיקה בתינוקות עם קטנות בגולגולת או הסתיידות תוך גולגולתית אשר נולדו לאימהות שביקרו או שהו באיזורים שבהם יש נוכחות של זיקה בזמן שהיו בהיריון וכן גם בתינוקות שנולדו לאימהות עם בדיקה חיובית או לא ודאית לזיהום בוירוס זיקה. במצבים אלה ה-CDC ממליץ על :


  • בדיקת דם לתינוק לזיהוי RNA של וירוס זיקה, אימונוגלובולין M של וירוס זיקה ((IgM) ונוגדנים מנוטרלים, וכן וירוסי דנגה ונוגדנים מנוטרלים.  הדגימה הראשונית צריכה להיאסף או מחבל הטבור ישירות מהתינוק בתוך יומיים מהלידה, במידת האפשר.

  • במידה ונלקח נוזל מוחי-שדרתי לצורך בדיקות אחרות, הוא צריך גם להיבדק לנוכחות RNA של וירוס זיקה,  IgM של וירוס זיקה ונוגדנים מנוטרלים, ושל וירוס דונגה ונוגדנים מנוטרלים.

  • ניתן לשקול גם הערכה היסטופתולוגית של של השליה ושל חבל הטבור עם אימונו-היסטוכמיקלים של וירוס זיקה

  • במידה ולא בוצע במהלך ההריון, יש לבצע בדיקת דם לאם לזיהוי IgM של וירוס זיקה ונוגדנים מנוטרלים וכן ל-IgM של וירוס דנגה ונוגדנים מנוטרלים.

לתינוקות עם זיהום מולד של וירוס זיקה ה-CDC ממליץ על :


  • בדיקה גופנית נרחבת לרבות מדידה קפדנית של היקף האונה הקדמית, אורך, משקל והערכת גיל ההריון .  

  • הערכה להפרעות נוירולוגיות, תווי פנים דיסמפורפיים, טחול מוגדל,  הפטומגאליה, ופריחה או נגעים עוריים אחרים. יש לבצע צילום כל גופי ולזהות ולסמן כל נגע או פריחה ולהתייעץ עם מומחה מתאים.

  • יש לבצע אולטרסאונד גולגולת, אלא אם כן אולטרסאונד טרום הלידה מהטרימסטר השלישי הדגים שאין ליקויים במוח.

  • יש לבצע הערכה של השמיעה ע”י מבחן אקוסטי עצמי או תגובת גלי מוח לרעש, לפני שיחרור מבית החולים או תוך חודש אחד לאחר מכן. במידה ונמצאו ליקויים בשמיעה יש להפנות למומחה.

  • יש לבצע הערכה אופתלמולוגית , לרבות בדיקה של הרשתית , לפני השיחרור מבית החולים או בתוך חודש אחד אחריו. במקרה של ליקויים יש להפנות למומחה לרפואת עיניים פדיאטרי.

  • בדיקות נוספות בהתאם לפרזנטציה הקלינית של התינוק.

לתינוקות עם קטנות בגולגולת או הסתיידות תוך גולגולתית המלצות ה-CDC הן :


  • התייעצות עם גנטיקאי קליני

  • התייעמות עם נוירולוג ילדים לקביעת הדמיית מוח מתאימה והערכה נוספת

  • בדיקת זיהומים מולדים נוספים כמו סיפליס, רובלה , טוקסופלסמוזיס , זיהום ציטומגאלוירוס, זיהום כוריומנינגיטיס לימפוציטי ויראלי וזיהום בוירוס הרפס סימפלקס והתייעצות עם מומחה למחלות זיהומיות לילדים.

  • בדיקת ספירת דם מלאה, ספירת טסיות ותפקודי כבד ובדיקות אינזימים, לרבות alanine aminotransferase ,   aspartate aminotransferase ובילרובין .

  • מומלץ לשקול גורמים גנטיים וסיבות הטרוגניות בהתבסס על חריגויות מולדות אחרות המזוהות במהלך הבדיקה הקלינית וההדמיות.

ה-CDC ממליץ גם על מעקב ארוך טווח בתינוקות עם חשש לזיהום וירוס זיקה לרבות:


  • בדיקת שמיעה נוספת בגיל 6 וכן המשך מעקב על ליקויים בשמיעה שזוהו במהלך הבדיקות לאחר הלידה.

  • הערכה קפדנית של היקף המוח ומאפייני התפתחות במהלך השנה הראשונה לחיים, תוך התייעצות עם מומחים מתאימים (נוירולוג ילדים, מומחים להתפתחות הילד, מטפלים בדיבור ופעילות).

ה-CDC מעודד את ספקי הבריאות לדווח על מקרים של זיהום אפשרי מולד של זיקה במדינתם, לרשויות האזוריות או רשויות הבריאות, והמשך ניטור ע”פ ההנחיות.

ה-CDC מציין שלא קיים טיפול אנטיויראלי ספציפי לוירוס זיקה וגם אין חיסון נגד הוירוס. הטיפול בזיהומים מולדים של וירוס זיקה הינם טיפולים תומכים וצריכים להינתן במטרה לטפל בבעיות רפואיות ונוירו-התפתחותיות ספציפיות של התינוק. הם מציינים שמתקיים מחקר בכדי להבין טוב יותר אלה סוגי טיפולים יהיו אפקטיביים יותר למצב זה.

Morb Mortal Wkly Rep. Published online January 26, 2016.Full text

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

  • האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר אפשרי בין תחושת דחק וחרדה בזמן הריון ובין סיכון מוגבר ללידה בשבוע מוקדם יותר, אך רק בשבועות מוקדמים של ההיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהאטיולוגיה אינה ידועה היטב, לידה מוקדמת מהווה סוגיה רפואית חשובה מאחר והינה […]

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

  • ההשפעה של חשיפה תוך-רחמית לחסמי ביתא על התוצאות סביב הלידה בנשים עם מחלת לב (Int J Cardiol)

    ההשפעה של חשיפה תוך-רחמית לחסמי ביתא על התוצאות סביב הלידה בנשים עם מחלת לב (Int J Cardiol)

    בנשים עם היסטוריה של מחלת לב תועד קשר בין חשיפה אימהית לחסמי ביתא ובין הסיכון לסיבוכים סביב הלידה, כאשר Labetalol לווה בסיכון הנמוך ביותר ללידת תינוק קטן לגיל ההיריון, בעוד שהממצאים תומכים בהמלצה להימנע משימוש ב-Atenolol. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חסמי ביתא משמשות לעיתים קרובות בזמן הריון, בעיקר בנשים עם מחלת לב. תרופות אלו […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Ustekinumab-ttwe (או Pyzchiva) כתכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (סטלרה) לטיפול במגוון מצבים דלקתיים. בנוסף, הסוכנות קבעה באופן זמני כי התרופה אינה שונה מהתכשיר המקורי וצעד זה יאפשר לרוקחים בארצות הברית להחליף את התכשיר הביוסימילאר בתכשיר המקור ללא תלות במרשם שניתן מהרופא. התכשיר Ustekinumab-ttwe, אנטגוניסט […]

  • הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    בהשוואה לחולים עם אבחנה של סרטן מעי גס ורקטום בגיל אופייני, באלו עם הופעה מוקדמת של המחלה הממארת לא תועד סיכון מוגבר למחלה מתקדמת ולכן אין צורך בבדיקות קולונוסקופיה תדירות יותר בהשוואה להמלצות בהנחיות הנוכחיות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות העלייה בהיארעות הופעה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה