אלרגיה

מה בין האכלוס הראשוני של חיידקים במעי ובריאותם של ילדים ? (JPGN)

בחודש שעבר התפרסמה סקירה בכתב העת לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים, ה-JPGN ע”י שניים מהחוקרים המובילים בתחום (פרופ’ אלן ווקר ופרל הוגטלינג) ובה ריכוז המידע העדכני על החשיבות הרבה של התפתחות המיקרוביום האנושי בתחילת החיים והשפעתו על הבריאות בהמשך החיים.

התבססות הראשונית של החיידקים במעי התינוק משלימה את ההתפתחות של מערכת החיסון ומערכת העיכול ומכשירה את הקרקע להרכב המיקרוביום בבגרות שנותר קבוע יחסית לאורך החיים. השבועות הראשונים לחיים מהווים חלון הזדמנויות קריטי לעיצובן של שתי מערכות גדולות אלו בו חלים שינויים קבועים בביטוי הגנטי וככל הנראה גם באוכלוסיית המיקרוביום – הגורמים הסביבתיים אליהם נחשף התינוק בתחילת חייו משפיעים באמצעות המיקרוביום על הסיכויים לחלות במחלות שונות כמו השמנה, אלרגיה למזון ומחלות מעי דלקתיות (IBD). הפרוביוטיקה מעצבת את המערכת החיסונית ותורמת להקטנת חדירות המעי ,להגנה מפני פתוגנים בכך שהיא מעודדת הפרשת חלבונים אנטימיקרוביאלים אל רירית המעי ובכך מייצרת מחסום מפני חדירת פתוגנים.

כאמור ההרכב המתבסס בינקות נותר די קבוע לאורך החיים ואותם חיידקים חלוצים שמתבססים במעי בינקות נשארים בו גם בבגרות. מעניין לציין בהקשר הזה כי יש דמיון בקרב אחים והורים בהרכב זני החיידקים במעי.

מה משפיע לטובה על התבססות אוכלוסיית חיידקי המעי:

השפעת הרכב המיקרוביום של האם – רבים מהחיידקים שהילוד מקבל מקורם בחיידקים של אמו והם מושפעים מגורמים תורשתיים, סביבתיים ומהתזונה של האם לפני ההריון, במהלכו ובעודה מניקה. לדוגמה חשיפה של האם לחיות המשפיעה על הרכב המיקרוביום שלה עוד לפני ההריון נמצאה כמפחיתה היארעות של מחלות אטופיות אצל ילדיה.

ההריון בניגוד למה שהיה נהוג לחשוב בעבר שהעובר נמצא בסביבה סטרילית, כיום הולכות ומתבססות העובדות המוכיחות את ההיפך וחיידקים בודדו מהמיקוניום, מהדם הטבורי, ממברנות של תאים עובריים וממי השפיר. המיקוניום משקף את הסביבה העוברית ואכן נוכחות של זנים מסויימים של חיידקי מעי במי השפיר קשורה לסיכון מוגבר ללידה מוקדמת לפני שבוע 33.

הלידה-  ההתבססות האידיאלית של חיידקי המעי מתחילה במהלך לידה נרתיקית כתוצאה מבליעת נוזלים וגינליים המכילים הרכב חיידקים דומה להרכב החיידקים במעיי האם. ממצא חדש ומרתק נוסף הוא כי הורניקס העוטף את העובר בעודו ברחם מורכב חומצות שומן קצרות שרשרת (short chain fatty acids ) ייחודיות שאינן ברות עיכול אבל מעודדות צמיחת חיידקים וכאשר התינוק נולד חומצות שומן אלו נמצאות כבר במעיו ומשמשות כפרה ביוטיקה הראשונה . אמנם עדיין רב הנסתר על הידוע לגבי תפקידן אך למשל נמצא במודל בעכברים כי יש להן השפעה מגינה מפני NEC.

תינוק אשר נולד בלידה קיסרית נחשף לחיידקי הסביבה והפלורה שלו פחות מגוונת ואף מובילה למצב של  דיסביוזיס   Dysbiosis – התבססות לא תקינה או חוסר איזון של המיקרוביום בחלק מסויים של הגוף. לידה קיסרית קשורה בהתבססות מאוחרת של חיידקים במעי ובפלורה פחות מגוונת כמו גם לעליה בשיעורי צליאק, השמנה ואסטמה ככל הנראה בהשפעת המיקרוביום שעובר “תכנות” במהלך הינקות המוקדמת.

הנקה – כשהתינוק מתחיל לינוק חלב אם הוא מקבל ממנו פרוביוטיקה בעיקר מסוג ביפידובטריה וגורמים פרה ביוטיים כמו אוליגוסכרידים המעודדים את צמיחת הפרוביוטיקה על פני צמיחה של חיידקים פתוגנים במעיו. מקורה של הפרוביוטיקה שבודדה מדגימות סטריליות של חלב אם אינה מהעור אלא מצינורות החלב וכיום משערים שבמהלך ההריון חלה עלייה בחדירות המעי המאפשרת מעבר של חיידקים מחלל המעי לבלוטות החלב דרך הדם במסלול שנקרא the enteromammary pathway.

חלב אם מכיל גורמים חיסוניים ראשונים ואדפטיביים המדכאים התבססות של חיידקים פתוגנים במעי התינוק: כגון חלבונים אנטיבקטריאלים כמו לקטופרין וליזוזום, גליקנים הנקשרים לרצפטורים המשמשים לקשירת חיידקים פתוגנים במעי ובכך מונעים את קשירתם לתאים ומייצרים הגנה נוספת לתינוק, גורמים אדפטיביים ובעיקר נוגדנים מסוג sIgA .נוגדנים אלו ספציפיים כנגד פתוגנים שהאם נחשפה אליהם במערכת העיכול שלה ומשפיעים על המיקרוביוטה של התינוק. הרמות שלנוגדנים כמו  IgG, sIgA וגורמי גדילה גבוהות בחלב אם של אמהות לפגים ובקולוסטרום ויורדות במשך הזמן לאחר הלידה. לעומת זאת לקטופרין נמוך בחלב אם של אמהות לפגים.

השפעת התזונה ומשך ההנקה בהמשך הילדות-

משך הנקה קצר יותר, תזונה רבת קלוריות, חלבון ושומן מהחי ופחות סיבים (כפי שילדים באירופה למשל אוכלים לעומת ילדים באפריקה) משפיעות על מיקרוביום פחות מגוון המכיל יותר חיידקי פירמיקיוטס Firmicutes לעומת בקרטריודטס Bacteriodetes . מיקרוביום עשיר יותר בפירמיקיוטס נמצא קשור להשמנה ותחלואה גבוהות יותר. לתינוקות יונקים יש יחס גבוה יותר של B:F וזה יכול להסביר את השפעה המגינה של ההנקה מפני השמנה.

Why Is Initial Bacterial Colonization of the Intestine Important to Infants and Childrens Health? Pearl D. Houghteling and W. Allan Walker; JPGN 2015;60: 294307

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • למעלה משליש מהחולים מפתחים אי-ספיקת לבלב אקסוקריני לאחר דלקת לבלב חדה (eClinicalMedicine)

    למעלה משליש מהחולים מפתחים אי-ספיקת לבלב אקסוקריני לאחר דלקת לבלב חדה (eClinicalMedicine)

    למעלה משליש מהחולים עם דלקת לבלב חדה צפויים לפתח אי-ספיקת לבלב אקסוקריני לאחר 12 חודשים, כאשר הגורמים העיקריים המנבאים סיבוך זה כוללים דלקת לבלב אידיופטית, מחלה בדרגת חומרה בינונית-חמורה או חמורה והיסטוריה קודמת של סוכרת, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת eClinicalMedicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אי-ספיקת לבלב אקסוקריני נקשרה באופן מסורתי עם […]

  • מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות לופוס בנשים (Arthritis Care Res)

    מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות לופוס בנשים (Arthritis Care Res)

    בנשים עם צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד נרשמה עליה של 56% בסיכון לאבחנה של לופוס, בהשוואה לנשים עם הצריכה הנמוכה ביותר של מוצרי מזון אלו, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Arthritis Care & Research. מבין כלל מוצרי המזון, משקאות ממותקי סוכר או עם ממתיקים מלאכותיים נקשרו בקשר הבולט ביותר עם לופוס. להערכת הקשר […]

  • צריכת פירות ושיבולת שיעול עלולה להוביל לעליה בסיכון לסוכרת מסוג 1 (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-EASD)

    צריכת פירות ושיבולת שיעול עלולה להוביל לעליה בסיכון לסוכרת מסוג 1 (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-EASD)

    בילדים עם נטייה גנטית לסוכרת מסוג 1, צריכה רבה יותר של פירות, שיבולת שיעול או שיפון עלולה להוביל לעליה בסיכון לסוכרת מסוג 1 ואוטואימוניות של איי לבלב עד גיל 6 שנים, בעוד שצריכת פירות יער עשויה להפחית את הסיכון הנ”ל, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-European Association for the Study […]

  • אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי צריכה רבה יותר של אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לגאוט, כאשר העלייה בסיכון בולטת יותר בגברים לעומת נשים. הבדלים תלויי-מגדר אלו עשויים לנבוע מהבדלים בסוגי האלכוהול ששותים גברים ונשים ולא מהבדלים ביולוגיים. מחקר העוקבה הפרוספקטיבי בחן את הקשר בין צריכה כוללת וספציפית של אלכוהול ובין הסיכון […]

  • הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת מלח בחולים עם צריכת נתרן יומית גבוהה ובסיכון גבוה לפרפור פרוזדורים עשויה להפחית את הסיכון להיארעות הפרעת הקצב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים מסבירים כי אין מחקרים רבים להערכת הקשר בין צריכת נתרן ובין הסיכון לפרפור פרוזדורים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת […]

  • צריכת חלבון סויה לפני השינה עשויה לשפר את איכות השינה (מתוך כנס NUTRITION)

    צריכת חלבון סויה לפני השינה עשויה לשפר את איכות השינה (מתוך כנס NUTRITION)

    צריכה גבוהה יותר של חלבון, בפרט סויה, כחצי שעה לפני השינה מלווה בשיפור איכות השינה בקשישים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס NUTRITION. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עם הגיל חלה ירידה באיכות השינה, כאשר איכות שינה ירודה מלווה במכלול סיכונים רפואיים, כולל סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם. לפיכך, הם ביקשו לבחון […]

  • חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מעלה את הסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדות (Am J Obstet Gynecol)

    חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מעלה את הסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדות (Am J Obstet Gynecol)

    במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מלווה בעליה בסיכון לסיבוכים נוירו-התפתחותיים בילדים עד גיל 14 שנים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין טיפול במטפורמין בזמן היריון ובין התוצאות הנוירו-התפתחותיות בצאצאים. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי MEDLINE, Embase […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: כל מה שצריך לדעת על השמנה

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: כל מה שצריך לדעת על השמנה

    שלום וברוכים הבאים לפרק של “טיפ מחדר הרופא”.  היום נעסוק בשאלות בנושא השמנה – מה משפיע יותר על התפתחות השמנה: הגנטיקה או הסביבה, האם השמנה היא תמיד מחלה ולמה יש שינוי בצורת ההשמנה לאחר גיל המעבר? בפרק זה נבחן את תפקידי הגנטיקה והסביבה בהתפתחות השמנת יתר, ננסה להבין איך הם משתלבים זה בזה, ונשמע מפרופסור […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה