אלרגיה

הערכת הבטיחות והיעילות של טיפול משולב ב-Varenicline ו-Bupropion במעשנים (JAMA)

במאמר שפורסם בכתב העת JAMA מדווחים חוקרים על ממצאי מחקר להערכת טיפול משולב ב-Varenicline (צ’מפיקס) ו-Bupropion (זיבן) להפסקת עישון, מהם עולה כי בהשוואה ל-Varenicline בלבד, הטיפול המשולב הביא להגדלת שיעורי הפסקת עישון אך לא ללא השפעה על על שיעורי ההימצאות הנקודתית של הפסקת עישון במשך שבעה ימים לאחר 12 ו-26 שבועות. עם זאת, לא תוארו הבדלים משמעותיים בשיעורי ההימצאות הנקודתית של גמילה מעישון במשך שבעה ימים או בשיעורי הפסקת עישון בין שתי קבוצות הטיפול.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול תרופתי משולב עשוי להביא להגדלת שיעורי הגמילה מעישון. במסגרת המחקר הנוכחי הם ביקשו לבחון את היעילות והבטיחות של Varenicline ו-Bupropion בשחרור-ממושך, בהשוואה לטיפול מונותרפי ב-Varenicline במעשני סיגריות.

מדובר במחקר רב-מרכזי, סמוי, אקראי ומבוקר-פלסבו עם תקופת טיפול בת 12 שבועות והמשך מעקב עד להשלמת 52 שבועות. המחקר נערך בין אוקטובר 2009 ועד אפריל 2013 בשלושה אתרי מחקר. 506 מבוגרים מעשנים חולקו באקראי ו-315 השלימו את תקופת המחקר (62%).

ההתערבות כללה 12 שבועות טיפול משולב ב-Varenicline ו-Bupropion בשחרור-ממושך או שילוב Varenicline עם פלסבו. התוצא העיקרי של המחקר היה שיעורי הגמילה לאחר 12 שבועות, שהוגדר כגמילה ממושכת (ללא עישון החל משבועיים לאחר תאריך היעד להפסקת עישון) או שיעורי הימצאות נקודתית של גמילה במשך שבעה ימים (ללא עישון במהלך שבעת הימים האחרונים). תוצאים משניים כללו שיעורי גמילה ממושכים ושיעורי הימצאות נקודתית של גמילה במשך שבעה ימים לאחר 26 ו-52 שבועות.

לאחר 12 שבועות, שיעורי גמילה ממושכת מעישון עמדו על 53.0% מהמטופלים בקבוצת הטיפול המשולב, עם שיעורי הימצאות נקודתית של גמילה מעישון במשך שבעה ימים של 56.2%, בהשוואה לשיעורים של 43.2% ו-48.6% בקרב מטופלים ב-Varenicline בלבד (יחס סיכויים של 1.43, p=0.03 ויחס סיכויים של 1.36, p=0.09, בהתאמה). לאחר 26 שבועות, 36.6% מהמטופלים בקבוצת הטיפול המשולב השיגו את יעד גמילה ממושכת מעישון ו-38.2% השיגו את יעד הימצאות נקודתית של גמילה מעישון במשך שבעה ימים, זאת בהשוואה ל-27.6% ו-31.9% מהמטופלים ב-Varenicline בלבד (יחס סיכויים של 1.52, p=0.03 ויחס סיכויים של 1.32, p=0.14, בהתאמה). לאחר 52 שבועות, שיעורי גמילה ממושכת עמדו על 30.9% ושיעורי הימצאות נקודתית של גמילה במשך שבעה ימים עמדו על 36.6% בקבוצת הטיפול המשולב, לעומת שיעורים של 24.5% ו-29.2% עם טיפול מונותרפי ב-Varenicline (יחס סיכויים של 1.39, p=0.11 ויחס סיכויים של 1.40, p=0.08, בהתאמה).

משתתפים בקבוצת הטיפול המשולב דיווחו על שכיחות גבוהה יותר של תסמיני חרדה (7.2% לעומת 3.1%, p=0.04) ודיכאון (3.6% לעומת 0.8%, p=0.03).

באנליזה שהתמקדה במעשנים כבדים (מעל 20 סיגריות ביום) נמצא שהטיפול המשולב השיג שיעורי גמילה גדולים יותר פי 2.26 , והמימצא היה גם מובהק סטטיסטי.

החוקרים מסכמים וכותבים כי מהנתונים עולה כי בקרב מעשני סיגריות, שילוב טיפול ב-Varenicline ו-Bupropion, בהשוואה לטיפול ב-Varenicline בלבד, הביא לעליה מובהקת בהימנעות ממושכת מעישון סיגריות, אך לא בשיעורי הימצאות נקודתית במשך שבעה ימים לאחר 12 ו-26 שבועות; לא תוארו הבדלים מובהקים בתוצאות לאחר 52 שבועות בכלל המשתתפים, אך כאמור כן נמצא יתרון מובהק לשילוב שתי התרופות בקרב מעשנים כבדים.

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה לקבוע את מקומו של הטיפול המשולב בהפסקת עישון.

JAMA. 2014;311(2):155-163

הערת מערכת: לאחרונה פורסם מחקר נוסף שגם הצביע על יעילות השילוב. ראו בקישור זה .

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

  • תוצאות מבטיחות למשלב Naltrexone עם Bupropion לטיפול בהפרעת שימוש במתאפטמינים (Addiction)

    תוצאות מבטיחות למשלב Naltrexone עם Bupropion לטיפול בהפרעת שימוש במתאפטמינים (Addiction)

    מתן זריקה בשחרור ממושך של Naltrexone בשילוב עם טיפול פומי ב-Bupropion בשחרור ממושך (משלב NTX + BUPN) הדגים תוצאות מבטיחות בטיפול במקרים של הפרעת שימוש במתאפטמינים בדרגה בינונית או חמורה עם ירידה משמעותית בשימוש בתכשירים אלו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Addiction. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי השימוש במתאפטמינים עלה ברחבי העולם, […]

  • סיגריות אלקטרוניות עלולות להביא לעליה בסיכון לאי-ספיקת לב (מתוך כנס ה-American College of Cardiology)

    סיגריות אלקטרוניות עלולות להביא לעליה בסיכון לאי-ספיקת לב (מתוך כנס ה-American College of Cardiology)

    בקרב מבוגרים עם היסטוריה של סיגריות אלקטרוניות ייתכן סיכון מוגבר להיארעות אי-ספיקת לב, ללא תלות בשימוש מקביל בסיגריות, נרגילות, או סיגריות ללא-עשן, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-American College of Cardiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד מחקרים מצביעים על סיכון לנזקים משנית לשימוש בסיגריות אלקטרוניות ומעידים כי אלו אינן בטוחות לשימוש […]

  • הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    בקרב אלו הצורכים אלכוהול בכמות רבה, הפחתת צריכת אלכוהול להיקף קל עד מתון מלווה בירידה של 23% בסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים, כך עולה ממחקר עוקבה גדול שתוצאותיו פורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 21,011 מבוגרים ממאגר Korean National Health Insurance Service-Health Screening Database עם צריכת אלכוהול רבה בתחילת הדרך (90.39% […]

  • מה בין עישון אימהי ובין הסיכון להפרעות יתר לחץ דם של היריון? (Hypertension)

    מה בין עישון אימהי ובין הסיכון להפרעות יתר לחץ דם של היריון? (Hypertension)

    במאמר שפורסם בכתב העת Hypertension מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב נשים שהפסיקו לעשן במהלך ההיריון תועד סיכון מוגבר לעליה מופרזת במשקל הגוף והתפתחות הפרעות יתר לחץ דם של היריון. עם זאת, למרות שהפסקת עישון במהלך ההיריון מלווה בסיכון מוגבר להפרעות יתר לחץ דם של היריון, צעד זה גם מלווה בסיכון […]

  • בחולים עם היסטוריה של עישון סיכון מוגבר לתמותה עקב COVID-19 (מתוך Int J Epidemiol)

    בחולים עם היסטוריה של עישון סיכון מוגבר לתמותה עקב COVID-19 (מתוך Int J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים מהולנד על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב חולים עם היסטוריה של עישון ייתכן סיכון גבוה יותר לתמותה עקב COVID-19. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הנתונים אודות עישון כגורם סיכון לתמותה עקב COVID-19 אינם חד-משמעיים, כאשר מחקרים שונים הצביעו על סיכון מופחת או מוגבר […]

  • אושר לקריאה שנייה ושלישית: תמונות הממחישות את נזקי העישון יודפסו על חפיסות סיגריות ומוצרי עישון

    אושר לקריאה שנייה ושלישית: תמונות הממחישות את נזקי העישון יודפסו על חפיסות סיגריות ומוצרי עישון

    ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, אישרה פה אחד לקריאה שנייה ושלישית את ההצעה של ח"כ אושר שקלים לתקן את חוק איסור פרסומות והגבלת שיווק מוצרי טבק, כך שיצרני מוצרי העישון יחויבו להציג על כל אריזות סיגריות ומוצרי עישון, תמונה הממחישה את נזקי העישון. לפי ההצעה שאושרה, שר הבריאות, באישור ועדת הכלכלה, יקבע בתקנות הוראות ליישום החוק (דוברות הכנסת)

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה