אלרגיה

תזונה וצבא/מאת דורית אדלר, עורכת מדור ”מחנכי סוכרת”

במהלך סוף השבוע פנה אלי ידיד אשר בנו נמצא בטירונות באחת מיחידות החי”ר. בנו היה ספורטאי אשר מורגל במאמצים פיזיים. לדברי הבן, החיילים אינם מקבלים מספיק מזון. השבוע חיו על מנות קרב ( מובן שזה חלק מהאימונים ומובן שאמורות לספק את מכלול הצרכים התזונתיים היומיים של החיילים) לדבריו לא היה מספיק ובמהלך השבוע האחרון איבד מעל  2 ק”ג ממשקלו. עוד סיפר החייל כי אסור להם להביא מזון כלשהו מהבית ואם יביאו ירותקו שבת. אפשר להבין כי יש מצבים בהם הצבא רוצה לשמור על שיוויון, אבל אז האחריות שלו על תזונת החיילים, הנה מוחלטת.

דיווחים דומים על שבועות ארוכים בהם התפריט מבוסס ימים מרובים על נקניקיות ושוב נקניקיות, העדר יוגורטים או אפילו לבן מהתפריט ועוד ועוד, קבלתי גם מחיילים מיחידות חי”ר אחרות ולא באופן חד פעמי.

חשוב לי להדגיש כי החלטתי להעלות את הבעייה על הכתב לאור חשיבותה, אבל לא בדקתי ובודאי לא הוסמכתי לבדוק נושא זה לעומק. יחד עם זאת כאשת מקצוע בתחום התזונה וכאזרחית אכפתית

חשוב להאיר את חשיבות התזונה בכלל ובצבא בפרט. העובדה שהצבא אחראי על בריאות החיילים ובתוך כך על תזונתם, הנה בעלת השלכות מרחיקות לכת.

התזונה מוכחת כיום כמרכיב מרכזי בהיווצרות כ 60% מהתחלואים המרכזיים או לחילופין במניעתם. כמובן העובדה שהצבא אחראי על תזונת החיילים משמעותה שעליו להבטיח שתזונת החיילים תספק את מכלול הרכיבים התזונתיים בהתאם להמלצות העולמיות, על בסיס יומי! זאת באמצעות סל מזון בריא גם הוא, בהתאם להמלצות ואלה כמובן צריכות לתת מענה לעומסי הפעילות הגופנית. האחריות של הצבא דומה למעשה לאחריות יצרן המייצר “מזון כולי” מזון המספק את מכלול הרכיבים התזונתיים, אשר בהעדר ולו גם אחד מהם, עלולה להפגע בריאות הניזונים מהם. תפריט החיילים לצורך העניין הינו “תפריט כולי” ואם התפריט חסר, בהכרח הדבר יפגע בבריאות החיילים אם כחסר מיידי ( אשר עלול לפגוע בתפקוד המיידי ) או כחסר מצטבר אשר עלול להתבטא בהמשך. מצבים חוזרים ונשנים של חסר מזון חלקי, תפריט לא מגוון או לחילופין תפריט המבוסס על מזונות אשר מוכחים כמזיקים (כדוגמת נקניקיות) מהווים סיבה לדאגה ולטיפול מעמיק בנושא, אשר יבטיח שכל החיילים יקבלו תזונה בריאה ומספקת.

ייתכן שבסיס התפריט אולי מאוזן, אבל למובילי הצבא וחיל הרפואה אחריות לוודא שבראש ובראשונה החיילים הקרביים, אלה שבמהלך שנות שרותם מגיעים מעט הביתה, עומדים בראש המאמץ – גם הגופני ותלויים לגמרי במזון המסופק ע”י הצבא,  יהיו בראש שרשרת המזון ולא באחריתו.

מזון לא מספיק או לא עונה על ההמלצות הבריאותיות (מבחינת מכלול הרכיבים התזונתיים והגיוון) מהווה מרכיב מרכזי המשפיע על איכות התפקוד של החיילים ובודאי על בריאותם בהווה ובעתיד.

דחוף שנושא זה ייקבל את המקום הראוי לו בקרב מובילי הצבא ומובילי הבריאות בצבא, ייבדק מיידית בכל הרמות ותבנה תוכנית המבטיחה אספקת תזונה בריאה, מגוונת ומספקת לכלל החיילים ובראשם לחיילים הקרביים, על בסיס יומי ובר קיימא.  חשוב שדיאטנים ישולבו כגורם מרכזי בבניית התוכנית ויהיו מעורבים כגורם קבוע בפיקוח על יישומה והפיכתה לברת קיימא, בכל היחידות בצבא ובראשם ביחידות הלוחמות.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

  • צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכה רבה של וויטמין A מלווה בסיכויים נמוכים יותר להופעת דיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת ESC Heart Failure. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת וויטמין A ובין דיכאון בקרב חולים עם אי-ספיקת לב. לצורך מחקר החתך החוקרים אספו נתונים אודות חולים עם אבחנה של […]

  • האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    מעבר לתזונה עתירת פירות, ירקות, אגוזים, קטניות, דגנים מלאים ומוצרי חלב דלי-שומן ודלה בנתרן, משקאות ממותקי-סוכר ובשר אדום ומעובד עשויה להפחית שומן כבדי, רקמת שומן תת-עורית ורקמת שומן ויסראלי בחולים עם סוכרת, בפרט באלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים […]

  • תוספי שמן דגים מפחיתים את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    תוספי שמן דגים מפחיתים את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי תוספי שמן דגים ורמות גבוהות של חומצות שומן אומגה שלוש רב-בלתי-רוויות, בפרט DHA (או Docosahexaenoic Acid), מלווים בסיכון נמוך יותר לסיבוכים וסקולאריים בחולים עם סוכרת מסוג 2. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לשמן דגים השפעה חיובית על בריאות כלי הדם באוכלוסייה הכללית, אך […]

  • עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס NUTRITION עולה כי צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד לא לוותה בעליה משמעותית בסיכון לסוכרת מסוג 2 במבוגרים בגיל העמידה. החוקרים ביקשו להבין טוב יותר כיצד מזון אולטרה-מעובד, מרכיב מרכזי בדפוסי התזונה בארצות הברית התורם ליותר מ-60% מהצריכה הקלורית, עשוי להשפיע על הסיכון לסוכרת. הם מסבירים כי מחקר קודם הראה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה