אלרגיה

האם הנקה מגנה מפני אסתמה? (מתוך ה- Journal of Allergy and Clinical Immunology)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר חדש שפורסם בגיליון אפריל של הירחון Journal of Allergy and Clinical Immunology, עולה כי הנקה בלעדית במשך ארבעת החודשים הראשונים לחיים, עשויה להפחית את הסיכון של הילד לפתח אסתמה עד גיל 8 שנים.

החוקרים מסבירים כי חלב אם מהווה את התזונה האופטימאלית עבור תינוקות בחודשי חייהם הראשונים, אולם לא ברור האם הנקה מסוגלת להפחית את הסיכון לפתח אסתמה.

במחקר הנוכחי עקבו החוקרים אחר 4,000 ילדים בשוודיה, במשך 8 שנים.  הילדים סווגו לקטגוריות לפי הנקה חלקית או בלעדית, וכן לפי משך הזמן בו הונקו.

מתוצאות המחקר עולה כי כ- 12% מהילדים שהונקו בלעדית במשך לפחות 4 חודשים, פיתחו אסתמה עד הגיעם לגיל 8 שנים, לעומת 18% מהילדים שהונקו למשך תקופה קצרה יותר.  ממצא זה תורגם לסיכון מופחת ב- 37% לפתח אסתמה עבור הילדים שהונקו במשך לפחות 4 חודשים, לאחר תקנון לגורמי סיכון נוספים כגון עישון אימהי ומשקל לידה.  השינוי נראה כנעוץ העיקר במקרי אסתמה הקשורים לאלרגיה.

כמו כן הנקה ממושכת ובלעדית הביאה לתפקוד טוב יותר של הריאות בגיל 8 שנים.  יחד עם זאת, מציינים החוקרים כי אפילו הנקה חלקית עשויה להוריד המידה מסוימת את הסיכון לחלות באסתמה.

בתגובה לתוצאות המחקר הנוכחי, מדווחים המומחים על תוצאות מחקרים בעבר אשר דווקא הראו סיכון מוגבר לפתח אסתמה בתינוקות שהונקו במשך יותר מ- 4 שבועות.

לדברי המומחים, הסבר אפשרי לתוצאות אלו הינו תיאורית ההיגיינה התיאוריה לפיה, סביבה נטולת חיידקים המאפיינת את החיים המודרניים דווקא תורמת לעלייה בהופעת אלרגיות ואסתמה.  עפ”י תיאוריה זו, גם הנקה מגנה על התינוק מפני זיהומים, ועשויה להטות את מערכת החיסון לכיוון אלרגי במקום להלחם בזיהומים.

המומחים מוסיפים כי בעוד שהנקה עשויה בתחילה להגביר את הסיכון לאסתמה, במידה והאם תתמיד בהנקה למשך זמן ממושך, הסיכון עשוי לרדת עד למצב בו הנקה היא אכן גורם מגן.

יחד עם זאת, לאור העדר ממצאים עקביים, מציעים המומחים לא לבחור בהנקה עפ”י הקשר שלה למחלת האסתמה, ולזכור כי קיימות סיבות רבות וטובות להיניק פרט לזו.

J Allergy Clin Immunol 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר אפשרי בין תחושת דחק וחרדה בזמן הריון ובין סיכון מוגבר ללידה בשבוע מוקדם יותר, אך רק בשבועות מוקדמים של ההיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהאטיולוגיה אינה ידועה היטב, לידה מוקדמת מהווה סוגיה רפואית חשובה מאחר והינה […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

  • ההשפעה של הפרעות נשימה בשינה על איזון אסמה בילדים (Resp Med)

    ההשפעה של הפרעות נשימה בשינה על איזון אסמה בילדים (Resp Med)

    בילדים עם אסתמה הפרעות נשימה בשינה עשויות לפגוע במאמצים לאזן את מחלת הריאות ובאיכות החיים של הילדים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Respiratory Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בילדים, אסמה והפרעות נשימה בשינה עלולות לפגוע באיכות החיים של החולים, כאשר הפרעות הנשימה בשינה עלולות להקשות על איזון מחלת הריאות. מטרת המחקר […]

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

  • ההשפעה של חשיפה תוך-רחמית לחסמי ביתא על התוצאות סביב הלידה בנשים עם מחלת לב (Int J Cardiol)

    ההשפעה של חשיפה תוך-רחמית לחסמי ביתא על התוצאות סביב הלידה בנשים עם מחלת לב (Int J Cardiol)

    בנשים עם היסטוריה של מחלת לב תועד קשר בין חשיפה אימהית לחסמי ביתא ובין הסיכון לסיבוכים סביב הלידה, כאשר Labetalol לווה בסיכון הנמוך ביותר ללידת תינוק קטן לגיל ההיריון, בעוד שהממצאים תומכים בהמלצה להימנע משימוש ב-Atenolol. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חסמי ביתא משמשות לעיתים קרובות בזמן הריון, בעיקר בנשים עם מחלת לב. תרופות אלו […]

  • היעילות והבטיחות של Donidalorsen כנגד אנגיואדמה תורשתית (N Engl J Med)

    היעילות והבטיחות של Donidalorsen כנגד אנגיואדמה תורשתית (N Engl J Med)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine עולות עדויות חדשות התומכות במתן Donidalorsen כטיפול מניעתי בחולים עם אנגיואדמה תורשתית לאחר שהוכח כי הטיפול התרופתי הפחית את שיעור התלקחויות המחלה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אנגיואדמה תורשתית הינה הפרעה נדירה, המתאפיינת באירועים חוזרים של נפיחות העלולה להיות מסכנת-חיים.  טיפול מונע ארוך-טווח עשוי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה