כמה מהאנשים שצריכים סטטינים באמת מטופלים בהם? (AIM)

מחקר חדש שפורסם ב-Annals of Internal Medicine הראה כי למרות שכ-36% מכלל המבוגרים בארה"ב היו צריכים להיות מטופלים בסטטינים, רק מעט מהם טופלו בהם בפועל. את הידיעה הביא לפרסום יהונתן ניסן על פי המלצתו ובחירתו של פרופ’ איל שוורצברג, עורך רוקחות

מחקר חדש שפורסם ב-Annals of Internal Medicine הראה כי למרות שכ-36% מכלל המבוגרים בארה”ב היו צריכים להיות מטופלים בסטטינים לפי ההנחיות בין השנים 1999 ל-2018, מעט מהם טופלו בפועל בתרופה למניעת אירוע קרדיווסקולרי ראשוני. המחקר התבסס על ניתוח תוצאות הסקר הלאומי האמריקאי שכלל 22,000 משתתפים בגילאי 20 ומעלה.

עוד ציין המחקר כי אחוז האנשים שהיו מתאימים לפי ההנחיות לטיפול בסטטינים וטופלו בתרופה בפועל עלה מכ-12% ב-1999-2000 לכ-34% ב-2013-2014, השנה בה ה-American College of Cardiology וה-American Heart Association הכריזו על הנחיות חדשות לטיפול בכולסטרול. לאחר פרסום ההנחיות שכללו הרחבה של האנשים המתאימים לטיפול, אחוז האנשים שטופלו בפועל מתוך סך המתאימים לטיפול נשאר זהה עד 2018.

לפי עורכי המחקר “למרות שההנחיות הרחיבו את האינדיקציות למניעה ראשונית, הן גם הגבירו את מורכבות קבלת ההחלטות, ודרשו חישוב סיכון רב-שלבי חדש. ממצאי המחקר שלנו הראו כי ישנו שיעור נמוך יותר של טיפול בסטטינים בקרב חולים העומדים בקריטריונים על בסיס סיכון ה-ASCVD שלהם, מאשר בקרב אלו עם אינדיקציות שניתן לזהותם בקלות, כגון סוכרת או LDL גבוה”. 

לפי עורכי המחקר פער זה נובע מכך ש”רופאים רבים אינם משתמשים באופן שגרתי במחשבוני סיכון קרדיווסקולריים בגלל חוסר זמן, ובעיות של זמינות”, והסיקו כי “כלים המחשבים סיכון ASCVD ברשומה הרפואית עשויים לסייע, אך הם אינם מיושמים באופן שגרתי ואינם מטפלים בחסמים אחרים, כגון סדרי עדיפויות של מטופלים וזמן מוגבל לקבלת החלטות משותפות”. החוקרים סיכמו בכך ש”יש צורך בדחיפות במאמצים חדשים, המבוססים מדע, לאתר חולים עם בסיכון הרב ביותר שלא מטופלים בסטטינים”.

למחקר

Trends in Primary Prevention Statin Use by Cardiovascular Risk Score From 1999 to 2018: A Repeated Cross-Sectional Study
Annals of Internal Medicine
December 5, 2023
https://doi.org/10.7326/M23-1915

 

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

האם ניתן ליטול משככי כאבים במהלך ההיריון?

האם ניתן ליטול משככי כאבים במהלך ההיריון?

מקור: Human Reproduction Open, PLOS Medicine
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|27/05/2026

ניתוח נתוני עתק שבוצע באוניברסיטת בן־גוריון בנגב וכלל יותר מ־250,000 הריונות של מטופלות כללית מחוז דרום והמרכז הרפואי סורוקה לאורך שני עשורים, הוביל לשני מחקרים המעניקים תשובות חדשות על בטיחות השימוש באקמול ומשככי כאבים (NSAISs) במהלך ההיריון

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן