החלפת מעכב JAK עשויה לשפר את התגובה לטיפול בחולים עם קוליטיס כיבית

מקור: Alimentary Pharmacology & Therapeutics

החלפה למעכב JAK (או Janus Kinase) שני הובילה להפוגה קלינית ללא-סטרואידים במחצית מהחולים עם קוליטיס כיבית פעילה; בהשוואה ל-Filgotinib, Upadacitinib (רינבוק) כמעכב JAK שני לווה בתוצאות טובות יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Alimentary Pharmacology & Therapeutics.

מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל 28 מרכזים בבלגיה וצרפת ונועד לבחון את היעילות והבטיחות של מעכב JAK שני בחולים עם קוליטיס כיבית. מדגם המחקר כלל 169 חולים (גיל חציוני של 34.6 שנים, 38% נשים) עם קוליטיס כיבית פעילה בדרגה מתונה-עד-חמורה, כפי שנקבע לפי מדד Partial May Score של 3 נקודות ומעלה, בין יולי 2019 ועד דצמבר 2024.

בחולים אלו תועד כישלון או אי-סבילות מעכב JAK ראשון (Tofacitinib, Filgotinib, או Upadacitinib) והם טופלו במעכב JAK שני מבין השלישייה הנ”ל.

התוצא העיקרי היה הפוגה קלינית ללא-סטרואידים, אשר הוגדרה כמדד Partial Mayo Score של עד 2 נקודות כאשר כל תתי המדדים היו קטנים מ-1, לאחר 8-14 שבועות מהתחלת טיפול במעכב JAK שני. חציון משך המעקב עמד על 96 ימים. עוד נבחנו אירועים חריגים, כאשר אירועים חריגים חמורים הוגדרו כאירועים שדרשו אשפוז ו/או הפסקת טיפול.

כקו-טיפול שני, 105 חולים טופלו ב-Upadacitinib, 54 טופלו ב-Filgotinib ו-10 טופלו ב-Tofacitinib. לאחר שישה חודשים, 72.8% מהמטופלים ב-Upadacitinib המשיכו בטיפול התרופתי, כמו גם 57.2% מאלו שטופלו ב-Filgotinib ו-66.7% מהמטופלים ב-Tofacitinib.

לאחר 8-14 שבועות, שיעורי הפוגה קלינית ללא-סטרואידים עמדו על 47.9% מהחולים. הטיפול ב-Upadacitinib לווה בסיכוי גבוה יותר להשגת הפוגה קלינית ללא-סטרואידים, בהשוואה ל-Filgotinib (יחס סיכויים מתוקן של 3.15, רווח בר-סמך 95% של 1.52-6.79), ללא הבדל משמעותי בין Filgotinib ו-Tofacitinib.

גורמים שנקשרו באופן בלתי-תלוי עם הפוגה קלינית ללא-סטרואידים כללו שימוש בסטרואידים בתחילת הדרך (יחס סיכויים מתוקן של 0.24, p<0.001) והשקה איליו-רקטאלית (יחס סיכויים מתוקן של 0.10, p=0.017).

אירועים חריגים תועדו ב-24.3% מהחולים, כאשר זיהומים ונגעים עוריים היו הנפוצים ביותר. תשעה חולים חוו אירועים חריגים חמורים; לא תועדו מקרי תמותה, ממאירות, או סיבוך קרדיווסקולארי מג’ורי.

החוקרים מסכמים וכותבים כי הם מדווחים על הניסיון הגדול ביותר של החלפה בין מעכבי JAK לטיפול בחולים עם קוליטיס כיבית, כאשר מהנתונים עולה כי קרוב למחצית מהחולים השיגו הפוגה קלינית ללא-סטרואידים לאחר החלפת הטיפול.

Alimentary Pharmacology & Therapeutics, May 22, 2025

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

היסטוריה של מחלות אוטואימוניות והסיכון להיארעות סוכרת מסוג 1 במתבגרים

היסטוריה של מחלות אוטואימוניות והסיכון להיארעות סוכרת מסוג 1 במתבגרים

מקור: Diabetes Care
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|18/11/2025

במאמר מדווחים פרופ’ גלעד טוויג ושותפיו מהמרכז הרפואי בשיבא על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי תחלואה אוטואימונית מאוחרת בגיל ההתבגרות מלווה בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 1 בבגרות בשני המינים, בפרט באלו עם מחלה אוטואימונית של בלוטת התריס ומחלת צליאק

מעכב JAK מול אנטגוניסט TNF; איזה בטוח יותר עבור מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון?

מעכב JAK מול אנטגוניסט TNF; איזה בטוח יותר עבור מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון?

מקור: JAMA Network Open
פרופ' שחף שיבר
פרופ' שחף שיבר
אין תגובות|16/09/2025

מטא־אנליזה הראתה כי אין הבדל מובהק בין שימוש במעכבי JAK לבין שימוש באנטגוניסטים של TNF מבחינת הסיכון לזיהומים חמורים או לממאירויות בקרב מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון (IMIDs)

דימום ממערכת העיכול התחתונה (JAMA)

דימום ממערכת העיכול התחתונה (JAMA)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|01/07/2024

דימום ממערכת העיכול התחתונה, המוגדר כהמטוֹכזיה, מהווה חמישית מכלל המקרים של דימום במערכת העיכול בקרב חולים הזקוקים לאשפוז בבית חולים. מאמר סקירה זה הוא סיכום של ההנחיות הקליניות של JAMA שפורסמו באפריל 2024.
מתוך הגליון הראשון של מגזין הג’ורנאל קלאב המשולב.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן