עדות לפוליפים בסיכון גבוה בבדיקת סקר קולונוסקופיה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה עקב סרטן כבד (Digestive and Liver Disease)

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Digestive and Liver Disease עולה כי נוכחות פוליפים בסיכון גבוה בבדיקת קולונוסקופיה כבדיקת סקר לסרטן מעי גס מלווה בסיכון מוגבר משמעותית לתמותה עקב ממאירות בכבד ודרכי מרה.

החוקרים השלימו ניתוח רטרוספקטיבי שכלל 343,838 בדיקות קולונוסקופיה שנערכו באוסטריה בין 2007 עד 2020. נתוני תמותה ארציים שימשו לזיהוי מקרי תמותה עקב ממאירויות בדרכי העיכול בקרב משתתפים במחקר וניתוח סטטיסטי שימש להערכת הסיכון לתמותה עקב ממאירות כבד ודרכי מרה לפי דרגת הסיכון של הפוליפים.

מבין כלל בדיקות קולונוסקופיה, ב-17,678 (5.1%) זוהו פוליפים בסיכון גבוה:, קרי פוליפ בגודל 10 מ”מ ומעלה, אדנומה עם דיספלזיה בדרגה גבוהה, פוליפים משוננים עם דיספלזיה, או נוכחות חמש אדנומות ומעלה.

ההיארעות המצטברת של תמותה עקב ממאירות כבד ודרכי מרה עמדה על 0.19% לאחר שש שנים ועל 0.44% לאחר 12 שנים בקרב חולים עם עדות לפוליפים בסיכון גבוה, בהשוואה ל-0.07% ו-0.18%, בהתאמה, באלו ללא עדות לפוליפים בבדיקת קולונוסקופיה.

שיעורי התמותה עקב ממאירות כבד ודרכי מרה היו גבוהים יותר מכפליים בחולים עם פוליפים בסיכון גבוה, בהשוואה לאלו ללא פוליפים בקולונוסקופיה (היארעות מצטברת של 0.39% לעומת 0.17%).

לאחר תקנון לגיל ומין, נוכחות פוליפים בסיכון גבוה בבדיקת קולונוסקופיה נקשרה בקשר מובהק סטטיסטית עם הסיכון לתמותה עקב ממאירות כבד ודרכי מרה (יחס סיכון של 1.83); יחסי הסיכון לתמותה עקב סרטן כבד ועקב ממאירות אחרת כבד ודרכי מרה עמדו על 1.79 ו-1.88, בהתאמה.

לא תועד קשר מובהק סטטיסטית בין פוליפים בסיכון נמוך ובין הסיכון לתמותה עקב ממאירות כבד ודרכי מרה.

החוקרים מסכמים וכותבים כי לממאירויות כבד ודרכי מרה ולממאירות מעי גס ורקטום גורמי סיכון משותפים, אך אין בדיקות סקר משולבות למחלות אלו. מהנתונים עולה כי הערכת הסיכון על-בסיס קולונוסקופיה עשויה לסייע בזיהוי חולים בהם נדרש מעקב אחר סרטן כבד. עם זאת, הם קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה לקבוע אם מעקב ממוקד אחר חולים אלו משתלם מבחינת עלות-תועלת.

Digestive and Liver Disease, Sep 12, 2023

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

היסטוריה של מחלות אוטואימוניות והסיכון להיארעות סוכרת מסוג 1 במתבגרים

היסטוריה של מחלות אוטואימוניות והסיכון להיארעות סוכרת מסוג 1 במתבגרים

מקור: Diabetes Care
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|18/11/2025

במאמר מדווחים פרופ’ גלעד טוויג ושותפיו מהמרכז הרפואי בשיבא על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי תחלואה אוטואימונית מאוחרת בגיל ההתבגרות מלווה בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 1 בבגרות בשני המינים, בפרט באלו עם מחלה אוטואימונית של בלוטת התריס ומחלת צליאק

מעכב JAK מול אנטגוניסט TNF; איזה בטוח יותר עבור מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון?

מעכב JAK מול אנטגוניסט TNF; איזה בטוח יותר עבור מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון?

מקור: JAMA Network Open
פרופ' שחף שיבר
פרופ' שחף שיבר
אין תגובות|16/09/2025

מטא־אנליזה הראתה כי אין הבדל מובהק בין שימוש במעכבי JAK לבין שימוש באנטגוניסטים של TNF מבחינת הסיכון לזיהומים חמורים או לממאירויות בקרב מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון (IMIDs)

דימום ממערכת העיכול התחתונה (JAMA)

דימום ממערכת העיכול התחתונה (JAMA)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|01/07/2024

דימום ממערכת העיכול התחתונה, המוגדר כהמטוֹכזיה, מהווה חמישית מכלל המקרים של דימום במערכת העיכול בקרב חולים הזקוקים לאשפוז בבית חולים. מאמר סקירה זה הוא סיכום של ההנחיות הקליניות של JAMA שפורסמו באפריל 2024.
מתוך הגליון הראשון של מגזין הג’ורנאל קלאב המשולב.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן