מנהל התרופות והמזון האמריקאי אישר את הטיפול בליריקה לכאב נוירופתי לאחר פציעת חוט שדרה (מתוך הודעת ה-FDA)

מנהל התרופות והמזון האמריקאי אישר את הטיפול ב-Pregabalin (ליריקה) לטיפול בכאב נוירופתי על-רקע פציעת חוט שדרה, כך נמסר מחברת התרופות פייזר.

בעקבות אישור ה-FDA (Food and Drug Administration) מדובר בהתוויה החמישית המאושרת לשימוש בליריקה בארצות הברית; התרופה כבר אושרה לטיפול בנוירופתיה סוכרתית, נוירלגיה פוסט-הרפטית, פיברומיאלגיה ופרכוסים חלקיים (Partial-Onset Seizures) במבוגרים עם אפילפסיה, תחת טיפול תרופתי.

למעלה מ-100,000 חולים, או כ-40% מהחולים לאחר פציעת חוט-שדרה בארצות הברית סובלים מכאב נוירופתי בעקבות הפציעה. כאב נוירופתי על-רקע פציעת חוט שדרה עשוי לגרום למגבלה חמורה בתפקוד ולפגוע במאמצי השיקום.

כאב נוירופתי עשוי להופיע מעל, מתחת או בגובה הפציעה ולרוב אינו מוגבל לאזור יחיד בגוף. כשליש מהחולים מדווחים על כאב נוירופתי מתחת לגובה הפגיעה, בדרגה חמורה או עזה. הכאב עשוי להופיע כבר שבועיים לאחר הפציעה ונותר עד 25 שנים.

האישור מבוסס על תוצאות שני מחקרים אקראיים, כפל-סמיות, בשלב 3, שערכו השוואה בין ליריקה במינון גמיש (150-600 מ”ג ליום) ובין פלסבו ב-357 חולים. החולים קיבלו היתר להמשיך בטיפול בתרופות אחרות, כולל משככי כאבים, דוגמת NSAID, אופיואידים ותכשירים לא-אופיואידים. מחקר אחד כלל רק חולים עם פציעה טראומטית של חוט השדרה ואחר כלל כ-5% מהחולים עם פציעות לא-טראומטיות.

מהמחקרים עלה כי הטיפול בליריקה הפחית משמעותית את הכאב הנוירופתי לאחר 12 ו-16 שבועות, בהתאמה, בהשוואה לפלסבו. בשיעור גבוה יותר של מטופלים בליריקה נרשמה ירידה של 30% ו-50% בעוצמת הכאב, בהשוואה למטופלי פלסבו. בחלק מהחולים, הירידה בכאב הייתה משמעותית כבר לאחר שבוע אחד ונותרה לאורך תקופת המחקר.

תופעות הלוואי הנפוצות עם טיפול בליריקה כוללות ישנוניות, סחרחורות, יובש בפה, עייפות ובצקת היקפית. תרופות אנטי-אפילפטיות, כולל ליריקה, מעלות את הסיכון למחשבות אובדניות או מעשים אובדניים. ישנם דיווחים לאחר-שיווק אודות מקרים של אנגיואדמה ורגישות-יתר לטיפול בליריקה. תופעות נוספות כוללות טשטוש ראיה, עליה במשקל, עצירות, אופוריה, הפרעות בשיווי משקל, עליה בתאבון וקשיי ריכוז וקשב.

עד כה, לא היו טיפולים תרופתיים המאושרים ע”י ה-FDA לחולים עם כאב נוירופתי על-רקע פציעת חוט שדרה. מחברת התרופות נמסר כי האישור של ליריקה להתוויה זו מהווה אבן דרך משמעותית.

מתוך הודעת ה-FDA

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

מחקר אקראי של טנקטפלאז (Tenecteplase) בחסימה חריפה של עורק הרשתית המרכזי

מחקר אקראי של טנקטפלאז (Tenecteplase) בחסימה חריפה של עורק הרשתית המרכזי

מקור: NEJM
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|03/07/2026

חסימה חריפה של עורק הרשתית המרכזי (CRAO) מובילה בדרך כלל לאובדן ראייה קבוע. למרות הדמיון לשבץ מוחי, היעילות של מתן תרופה ממיסת קרישים (Tenecteplase) לא הוכחה עד כה בניסויים קליניים מבוקרים

בטיחות הפסקת טיפול תרופתי נוגד טסיות מעל 12 חודשים לאחר אמבוליזציה באמצעות סלילים וסטנט: מחקר תצפיתי, רב־מרכזי ולא התערבותי

בטיחות הפסקת טיפול תרופתי נוגד טסיות מעל 12 חודשים לאחר אמבוליזציה באמצעות סלילים וסטנט: מחקר תצפיתי, רב־מרכזי ולא התערבותי

מקור: JNIS
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון

המחקר בחן סוגיה קלינית משמעותית בתחום צנתורי המוח: מתי והאם ניתן להפסיק בבטחה את הטיפול בנוגדי טסיות (כמו אספירין או פלאביקס) אצל מטופלים שעברו טיפול במפרצת מוחית באמצעות שילוב של סלילים וסטנט?

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן