שיפור דרוש בטיפול בילדים עם אסטמה ממושכת

נתונים ראשוניים ממחקר רב מרכזי ורב שכבתי מעידים כי רבים מהילדים החולים באסטמה שמגיעים למחלקות החרום אינם משתמשים בתרופות המניעה או שמשתמשים בהם באופן לא נכון, כך דיווחו חוקרים במהלך הכנס הלאומי של האקדמיה האמריקאית לרופאי ילדים.

בשלב השני של המחקר שיערך בהוואי, מילווקי ומרכזים בטקסס ובמדינת וושינגטון החוקרים ינסו להוכיח כי פעילות מכוונת בחדרי המיון, כגון מתן תוכנית פעולה כתובה לטיפול באסטמה בזמן השחרור תשפר את הענות החולים לטיפול ואת תוצאותיו.

תוצאות הנתונים המוקדמים מאתרי המחקר בהוואי הוצגו על-ידי רופא ממרכז רפואי בהונלולו. הרופא השתמש בארבעה בתי חולים שבם נכללו גם בית חולים צבאי ובית החולים Kaiser Permanente.

המטרה , לדבריו, היתה לבדוק האם הרופאים דבקים בקוים המנחים של האקדמיה האמריקאית לאלרגיה, אסטמה ואימונולוגיה.

כל חולה שהגיע לבית החולים עם אסטמה והביע ענין להשתתף במחקר נרשם. עד כה נרשמו 500 חולים, סיפר הרופא לנוכחים בישיבה. מתוכם, 253 חולים באסטמה מסוג I ו-42 מהם נוטלים תרופות למניעה. מתוך 77 החולים בסוג II, משתמשים 34 במשאפים. נראית עליה בהענות לטיפול עם העליה בחומרת המחלה. בקרב 107 החולים באסטמה מסוג III רק 37 נוטלים תרופות, ומתוך 139 חולים עם המחלה מסוג IV רק 50 משתמשים במשאף.

מתוך החולים בסוג III , טוענים 17 כי השתמשו בתרופות למניעה רק כשחשו ברע, ואילו 20 אמרו כי הם משתמשים בהם תמיד, אפילו כשהם מרגישים בטוב. בקבוצה עם אסטמה מסוג IV  אמרו 17 כי הם משתמשים במשאף רק כשהם חולים ואילו 33 העידו כי הם משתמשים בו באופן קבוע.

לרוב המכריע של החולים אין תוכנית פעולה או מד זרימה (peak flow meter). ואפילו אם היה ברשותם אמצעי כזה, לא היו משתמשים בו, ציין הרופא.

“מתוך נתונים ראשוניים אלה עולה בבירור כי יש מקום ניכר לשיפור הטיפול” הוא אמר לנוכחים בישיבה.

משום ש-55% מהחולים אמרו כי הם תיכננו להמשיך במעקב מול הרופא שלהם, רובם עם הרופא המטפל הקבוע, השלב הבא יהיה לנסות לתאם טיפול כזה, אמר הרופא.  

רופאי חדר המיון בארבעת המרכזים בהוואי כבר החלו להקרין לחולים סרט הוראות בן 6 דקות ולספק להם תוכניות פעולה להמשך הטיפול. חולים עם אסטמה קבועה משוחררים תוך מתן משאפי קורטיקוסטרואידים. מחלקת החרום גם מעבירה בפקס הודעה לרופא הקבוע של החולה. ההודעה מכילה פרטים בדבר חומרת האסטמה של החולה והתרופות שקיבל לטיפול בה.

הרופא אמר כי סביר שתוצאות הסקר שנערך בהוואי הן מייצגות, שכן במתקנים הרפואיים נבדקו מגוון רחב של קבוצות אתניות וסוציו-אקנומיות.

הסקר מעיד כי רופאי מחלקות החרום “חייבים להקפיד על קוים מנחים אלו”, אמר הרופא, והוסיף כי גם על הרופא הקבוע מוטלת האחריות ללמד את החולים אודות האסטמה והשימוש בתרופות.

“נתונים ראשוניים אלה אינם מספקים לנו מידע חדש” אמר הרופא שניהל את הישיבה, מבית חולים לילדים בפילדלפיה. נתונים דומים בספרות מראים כי “חולים עם אסטמה תמידית סובלים מטיפול ירוד מהדרוש”, הוא אמר.

אולם, הוא אמר כי הוא ממתין לנתונים מהשלב השני במחקר, שמטרתם לקבוע באיזו מהפעולות הננקטות  מתקבל לבסוף טיפול טוב יותר.

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

גורמי סיכון ל־Long COVID  בקרב אנשים עם אובאיטיס לא זיהומית במאגר תביעות גדול בארצות הברית

גורמי סיכון ל־Long COVID בקרב אנשים עם אובאיטיס לא זיהומית במאגר תביעות גדול בארצות הברית

מקור: Ocul Immunol Inflamm
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|23/04/2026

מטופלים עם אובאיטיס לא־זיהומית (NIU) מצויים בסיכון מוגבר לסיבוכי COVID-19 בין היתר בשל מחלות רקע וטיפול אימונוסופרסיבי סיסטמי. עם זאת, לא נבדקו עד כה באופן שיטתי גורמי הסיכון ל־Long COVID באוכלוסייה זו

הקשר בין התפתחות העור להגנה חיסונית

הקשר בין התפתחות העור להגנה חיסונית

מקור: Cell Reports
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/02/2026

חוקרים מאוניברסיטת בן גוריון בנגב חשפו מנגנון המקשר בין התפתחות תאי עור להגנה חיסונית, ומציעים תובנות חדשות לגבי מחלות עור דלקתיות כמו פסוריאזיס ודלקת עור אטופית.

אין צורך בבדיקת שחפת לפני טיפול ב־IL-17 ו-IL-23 לפסוריאזיס

אין צורך בבדיקת שחפת לפני טיפול ב־IL-17 ו-IL-23 לפסוריאזיס

מקור: Medscape
פרופ' שחף שיבר
פרופ' שחף שיבר
אין תגובות|01/12/2025

המאמר מציג את עמדת שתי אגודות רפואיות מובילות שלפיה אין צורך בבדיקת שחפת לפני התחלת טיפול ביולוגי חדשני ממשפחת מעכבי IL-17 ו-IL-23, משום שהראיות כיום מראות שאין סיכון מוגבר להפעלת שחפת רדומה

שינויי אקלים עולמיים והשפעתם על בריאות הפריון ועל היריון

שינויי אקלים עולמיים והשפעתם על בריאות הפריון ועל היריון

מקור: Journal of Mid-life Health
ד"ר נורה גורכד שפסו
ד"ר נורה גורכד שפסו
אין תגובות|12/10/2025

במאה ה־21 הוגדרו שינויי האקלים כאיום מהותי על בריאות הציבור, וזאת עם השלכות סביבתיות וחברתיות נרחבות. תחום הבריאות הרבייתית, אשר עד כה נחשב לנחקר פחות, מתברר כחשוף במיוחד

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן