Vascular Surgery

עלייה בשימוש בטכניקות של אמבוליזציה בצנתור בטיפול בפיסטולות עורקיות-ורידיות נרכשות (מתוך כנס Society of Interventional Radiology)

מאת ד”ר בן פודה-שקד

ממחקר רטרוספקטיבי חדש אשר הוצג בכנס השנתי ה-36 של ה-Society of Interventional Radiology (SIR) עולה כי השימוש ב-Transcatheter embolization (TCE) בטיפול בפיסטולות עורקיות-ורידיות נרכשות (Acquired arteriovenous fistulas, aAVF) מביא לשיעורים דומים של תמותה באשפוז, תחלואה ומשך אשפוז כמו אלו הנצפים בעקבות טיפול של Surgical clipping.

החוקרים הציגו נתונים ממאגר ה-Nationwide Inpatient Sample בין השנים 2001 ו-2008, הכולל מידע אודות אשפוזים בבתי חולים קהילתיים, אקדמיים, עירוניים ופריפריים ב-42 מדינות בארצות הברית.

בעבודתם זו ביקשו החוקרים לנתח מגמות לאומיות ביחס לשימוש בטכניקה זו ולהשוות את התוצאות באשפוז של TCE בהשוואה לאלו של Surgical clipping בטיפול במקרים של פיסטולות עורקיות-ורידיות נרכשות. לדבריהם, עד כה כמעט ולא פורסמו מחקרים המשווים בין שתי השיטות.

בניתוח הנתונים נבחנו 6,625 מקרים של aAVF, מהם 850 (12%) טופלו ב-TCE. החוקרים מצאו כי השימוש הלאומי באמבוליזציה עלה פי 20 משנת 2001 לשנת 2008 (מ-1.9% ל-25.2%; p<0.01).

החוקרים מציינים כי שיטת האמבוליזציה בוצעה יותר בבתי חולים אקדמיים. לדבריהם, זוהו שני גורמים מנבאים בלתי תלויים לשימוש בשיטה זו- קבלת החולה לבית חולים אקדמי (OR, 2.2; 95% CI = 1.4-3.0; p<0.05) וגיל צעיר מ-60 שנים (OR, 1.4; 95% CI = 1.2-2.0; p<0.05). לעומת זאת, תחלואה ווסקולארית נלווית (OR, 2.9; 95% CI = 1.1-7.2; p<0.05) ומחלה ווסקולארית פריפרית (OR, 1.7; 95% CI = 1.1-2.5; p<0.05) היו גורמים מנבאים בלתי תלויים לביצוע Surgical clipping. החוקרים מסבירים כי באם בוחנים את סוגי החולים העוברים כל אחת משתי הפרוצדורות, ניתן לזהות קבוצות נפרדות באופן יחסי של חולים. יתרה מכך, הם טוענים כי תחלואות נלוות צפויות להיות שונות בין שתי אוכלוסיות החולים.

לדברי החוקרים, חולים העוברים TCE הינם בעלי היארעות גבוהה יותר של דמם בתר-ניתוחי בהשוואה לאלו העוברים Surgical clipping (12.7% לעומת 1.4%; p<0.05). עם זאת, הם מדגישים כי המחקר לא תוכנן לספק מידע אודות מידת הדימום. בנוסף, לא נצפו הבדלים ביחס לשיעורי התמותה באשפוז בין חולים אשר עברו TCE (1.9%) ואלו העוברים Surgical clipping (1.5%; p=0.17). לעומת זאת, בהשוואה ל-TCE, נמצא כי surgical clipping היה קשור בשיעור גבוה יותר של סיבוכים ווסקולאריים פריפריים (5.3% ו-12.0%, בהתאמה; p<0.05).

בין מגבלות המחקר הנוכחי מזכירים החוקרים כי השימוש בקודים כקריטריוני אבחנה והכללה מביא לכך שנכללים במחקר חולים עם סוגים שונים של פיסטולות. בנוסף, הם מציינים כי על אף שחציון העלות הכספית הכוללת של האשפוז הייתה גבוהה יותר בקרב חולים אשר עברו TCE לעומת clipping (50,812$ לעומת 27,593$; p<0.01), לא עלה בידם לזהות את הגורמים התורמים לעלות הגבוהה יותר. לדבריהם, משך האשפוז החציוני היה דומה בין שתי הקבוצות (5 ימים ו-4 ימים, בהתאמה; p=0.08), ולפיכך לא סביר כי היה תורם משמעותי להבדל שנצפה בעלויות.

מומחה בתחום הסביר כי הוא סבור שההבדל בעלויות הינו תוצאה של השימוש בקטטרים, חוטי מתכת ומכשירים רפואיים מתוחכמים בהם נעשה שימוש בפעולת TCE, אשר ככלל הינם יקרים יותר לעומת הציוד הניתוחי הדרוש ל-clipping.

לטענת החוקרים, המחקר הנוכחי מהווה בסיס איתן היכול לשמש להמשך המחקר בתחום. הם סבורים כי תוצאותיהם משקפות מגמה המתרחשת בבתי חולים ברחבי ארצות הברית, ואולם הם מזכירים כי המחקר לא תוכנן במטרה להשיב לשאלה מדוע מתרחשת.

מתוך הכנס השנתי ה-36 של ה-Society of Interventional Radiology (SIR) אשר נערך בשיקאגו, אילינוי, בחודש מרץ 2011.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • כריתת תוספתן משפרת הישרדות בקשישים שבריריים עם דלקת תוספתן (JAMA Netw Open)

    כריתת תוספתן משפרת הישרדות בקשישים שבריריים עם דלקת תוספתן (JAMA Netw Open)

    בקשישים עם דלקת תוספתן חדה ללא סיבוכים אשר עברו ניתוח בתוך יממה מהאשפוז תועדו שיעורי הישרדות גבוהים יותר באשפוז בהשוואה לאלו שטופלו שמרנית או עברו ניתוח בשלב מאוחר יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל 24,320 קשישים (גיל חציוני של 72 שנים, 50.9% נשים) עם דלקת תוספתן ללא-סיבוכים […]

  • תוצאות חיוביות-שגויות בבדיקת ממוגרפיה מלוות בהפחתת שיעורי בדיקות סקר בעתיד (Ann Intern Med)

    תוצאות חיוביות-שגויות בבדיקת ממוגרפיה מלוות בהפחתת שיעורי בדיקות סקר בעתיד (Ann Intern Med)

    בנשים שקיבלו תוצאות חיוביות-שגויות בבדיקת ממוגרפיה תועד סיכוי נמוך יותר לחזרה להשלמת בדיקות סקר לממאירות בעתיד, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Annals of Internal Medicine. החוקרים בחנו את הנתונים אודות למעלה משלוש מיליון בדיקות סקר ממוגרפיה של למעלה ממיליון נשים בגילאי 40-73 שנים בקרוב למ-200 מרכזים רפואיים ברשת Breast Cancer Surveillance Consortium בין […]

  • הסחת דעת באמצעות משחקי וידאו דו-ממדיים או טכנולוגיית מציאות מדומה תלת-ממדית יעילה להקלה על חרדה מניתוח בילדים (Anesthesia & Analgesia)

    הסחת דעת באמצעות משחקי וידאו דו-ממדיים או טכנולוגיית מציאות מדומה תלת-ממדית יעילה להקלה על חרדה מניתוח בילדים (Anesthesia & Analgesia)

    הסחת דעת פסיבית באמצעות סרטונים דו-ממדיים או מציאות מדומה תלת-ממדית דומה ביעילות להקלה על חרדה בילדים במהלך השראת הרדמה לפני התערבות ניתוחית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Anesthesia & Anaglesia. החוקרים השלימו מחקר אקראי ומבוקר שכלל 188 ילדים (גילאי 4-13 שנים) שעברו ניתוח אלקטיבי או דחוף תחת הרדמה כללית בבית חולים אחד באוסטרליה. […]

  • שכיחות גבוהה של מחלת גידים בחולים עם אוסטיאוארתריטיס של היד (Rheumatology)

    שכיחות גבוהה של מחלת גידים בחולים עם אוסטיאוארתריטיס של היד (Rheumatology)

    בדיקות אולטרה-סאונד הדגימו מעורבות גידים בקרוב ל-70% מהחולים עם אוסטיאוארתריטיס של הידיים, ללא השפעה משמעותית על כאב או תפקוד היד, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכת העת Rheumatology. נזק לגידים היה נפוץ יותר בגידים מכופפים, בעוד שדלקת גידים הייתה נפוצה יותר בגידים מיישרים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי נזק לגידים מלווה בשיעור גבוה של נזק […]

  • טכנולוגיית בינה מלאכותית מסייעת באבחנה של נגעים סולידיים בלבלב (JAMA Netw Open)

    טכנולוגיית בינה מלאכותית מסייעת באבחנה של נגעים סולידיים בלבלב (JAMA Netw Open)

    מודל בינה מלאכותית המשלב מידע קליני והדמיות מבדיקת אולטרה-סאונד אנדוסקופי עשוי לסייע באבחנה מבדלת של נגעים סולידיים בלבלב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים מבין התבססו על מידע קליני והדמיות אולטרה-סאונד אנדוסקופי מ-439 מטופלים עם נגעים סולידיים בלבלב להכשרה ותיקוף היכולת של מודל בינה מלאכותית להבחין בין נגעי לבלב […]

  • האם מתן תוך-תקאלי של מורפין עלול להביא לעליה בסיכון לסיבוכים לאחר-ניתוח? (Br J Anaesthesia)

    האם מתן תוך-תקאלי של מורפין עלול להביא לעליה בסיכון לסיבוכים לאחר-ניתוח? (Br J Anaesthesia)

    מתן מורפין תוך-תקאלי במהלך ניתוח או לידה מלווה בעליה משמעותית בסיכון לבחילות והקאות לאחר-ניתוח, גרד ואצירת שתן, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת British Journal of Anaesthesia. החוקרים בחנו את הנתונים מ-168 מחקרים שכללו 9,917 משתתפים שעברו ניתוחים שונים או לידה תחת הרדמה כללית או ספינאלית. הם ערכו השוואה בין חולים שקיבלו מורפין […]

  • האם מעורבות פלאורלית הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם NSCLC מוקדם? (JAMA Oncol)

    האם מעורבות פלאורלית הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם NSCLC מוקדם? (JAMA Oncol)

    בחולים עם סרטן ריאות מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) עם חדירה קטנה לפלאורה ויסראלית שיעורים נמוכים יותר משמעותית של הישרדות ללא-מחלה והישרדות ללא-הישנות, לצד שיעורי הישנות גבוהים יותר, ללא תלות בהיקף הכריתה הניתוחית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology. עם זאת, חדירה לפלאורה ויסראלית לא השפיעה משמעותית על ההישרדות הכוללת […]

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

  • ביקור אצל רופא משפחה זמן קצר לאחר ניתוח עקב מחלה ממארת עשוי להפחית שיעורי תמותה (JAMA Surgery)

    ביקור אצל רופא משפחה זמן קצר לאחר ניתוח עקב מחלה ממארת עשוי להפחית שיעורי תמותה (JAMA Surgery)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Surgery עולה כי ביקור אצל הרופא המטפל בתוך 90 ימים מניתוח עקב מחלה ממארת מלווה בשיעורי תמותה נמוכים יותר בקשישים, כאשר בקרב אלו שביקור אצל הרופא המטפל תועדו שיעורי תמותה של 0.3% לעומת שיעורי תמותה של 3.3% בקרב אלו שלא פנו לרופא המשפחה. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל 2,566 חולים בגילאי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה