Vascular Surgery

דימומים מיקרוסקופיים מגבירים סיכון לדימום מוחי בנוטלי קומדין (מתוך Stroke)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שפורסם בגיליון יוני של הירחון Stroke, עולה כי דימומים מיקרוסקופיים מוחיים מגבירים את הסיכון לדימום תוך מוחי (ICH – intracerebral hemorrhage) בחולים הנוטלים קומדין (וורפרין – warfarin).

החוקרים מציינים כי ממצאיהם אמנם מטרידים, אולם לא ניתן על פיהם להצהיר באופן מוחלט האם חולים עם דימומים מיקרוסקופיים צריכים להתחיל ליטול קומדין או לא.  ייתכן כי הסיכון לאירוע תרומבואמבולי ממקור לבבי גבוה יותר מהסיכון לדימום גם בנוכחות דימומים מיקרוסקופיים.

בסקירה שבוצעו החוקרים, נעשה ניתוח של שיעורי דימומים מיקרוסקופיים הקשורים ב- ICH, שבץ ו TIA (transient ischemic attack), תוך התאמה לשימוש או העדר שימוש בתרופות אנטיקואגולנטיות.

הניתוח הסופי כלל מידע אודות 1,461 חולים עם ICH ו 3,817 חולים עם שבץ או TIA.

מתוצאות הניתוח עולה כי דימומים מיקרוסקופיים היו שכיחים יותר בנוטלי קומדין עם ICH בהשוואה לאלו שלא נטלו קומדין (יחס סיכויים, 2.7; p < 0.001).  לא הודגמו יותר דימומים מיקרוסקופיים בנוטלי קומדין מול חולים שאינם נוטלים את התרופה בקרב אלו שסבלו משבץ או TIA.

החוקרים מציינים קשר דומה אך חלש יותר בחולים הנוטלים תרופות מעכבות טסיות.  בקרב חולים שעברו ICH, דימומים מיקרוסקופיים היו יותר שכיחים בנוטלי מעכבי טסיות לעומת כאלו שאינם נוטלי התרופות (יחס סיכויים, 1.7; p < 0.001).  אולם, לא נצפו יותר דימומים מיקרוסקופיים במשתמשים בתרופות שחוו שבץ או TIA.

בכל קבוצות הטיפול, דימומים מיקרוסקופיים היו שכיחים יותר בחולי ICH בהשוואה לחולי שבץ/TIA.  ההבדל היה ניכר יותר בקרב נוטלי קומדין או מעכבי טסיות ( יחסי סיכונים 8.0 ו 5.7, בהתאמה) בהשוואה לאלו שלא נטלו אנטיקואגולציה (יחס סיכויים 2.8, הפרש p בין יחסי הסיכונים, 0.01).

במידע פרוספקטיבי שנותח, נכללו 768 חולים עם שבץ או TIA, שעברו מעקב ממוצע של 27.7 חודשים.  סך הכל, דימומים מיקרוסקופיים בבסיס העלו משמעותית את הסיכון ל- ICH חוזר בקרב כל נוטלי הטיפול האנטיתרומבוטי (יחס סיכויים, 12.1; p < 0.001).  בין נוטלי קומדין, דימומים מיקרוסקופיים לא העלו משמעותית את הסיכון ל- ICH חוזר, אולם נמצאו רק 5 מקרים של נוטלי קומדין.

החוקרים מסכמים כי דרושות הערכות מקיפות יותר של הסיכונים לדימום תוך מוחי בנוטלי קומדין עם דימומים מיקרוסקופיים, וליתר דיוק יש לכמת את הסיכון עבור חולים עם דימום מיקרוסקופי בודד ועבור אלו עם דימומים רבים שכאלו.

החוקרים מוסיפים כי אפילו לאחר סקירת כל המידע הקיים, חסרים נתונים במידה מספקת לגבי נוטלי קומדין, ועל כן יש לבצע מחקרים פרוספקטיביים נוספים בהקדם.

Stroke 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם טרשת נפוצה מגנה מפני מחלת אלצהיימר? (Annals of Neurology)

    האם טרשת נפוצה מגנה מפני מחלת אלצהיימר? (Annals of Neurology)

    פתולוגיה של משקעי עמילואיד, המאפיינת מחלת אלצהיימר, נמוכה ב-50% בחולים עם טרשת נפוצה בהשוואה לאלו ללא המחלה הנוירולוגית, כך עולה מניתוח נתוני סמנים בדם. במאמר שפורסם בכתב העת Annals of Neurology כותבים החוקרים כי הממצאים מעידים על השפעה מגנה אפשרית של טרשת נפוצה מפני מחלת אלצהיימר. מדגם המחקר כלל 100 חולים עם טרשת נפוצה (גיל […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Ocrelizumab בזריקה תת-עורית לטיפול בטרשת נפוצה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Ocrelizumab בזריקה תת-עורית לטיפול בטרשת נפוצה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר פורמולה תת-עורית של Ocrelizumab (אוקרוואס) לטיפול בטרשת נפוצה התקפית וטרשת נפוצה מתקדמת ראשונית. הזריקה התת-עורית ניתנת על-ידי איש צוות רפואי בתוך כאשר דקות והינה הזריקה התת-עורית הראשונה והיחידה מסוגה הניתנת פעמיים בשנה ומאושרת לטיפול בטרשת נפוצה התקפית וטרשת נפוצה מתקדמת ראשונית. האישור הנוכחי מבוסס על נתונים […]

  • הדור הבא של הפרוביוטיקה | פוסטביוטיקה | הרצאות זמינות לצפייה

    הדור הבא של הפרוביוטיקה | פוסטביוטיקה | הרצאות זמינות לצפייה

    במהלך החודש האחרון התקיימו שני וובינרים העוסקים בפוסטביוטיקה | הדור הבא של הפרוביוטיקה. להרצאת המפגש הראשון ומענה על שאלות השתלמות לחצו כאן להרצאת המפגש השני שהתמקדה בפוסטביוטיקה להפחתה משמעותית של תחלואת חורף בילדים לחצו כאן  

  • האם נוגדי-היסטמינים עלולים לעורר פרכוסים בילדים? (JAMA Netw Open)

    האם נוגדי-היסטמינים עלולים לעורר פרכוסים בילדים? (JAMA Netw Open)

    טיפול בנוגדי-היסטמינים מדור ראשון מלווה בעליה משמעותית בסיכון להופעת פרכוסים בילדים, עליה הבולטת במיוחד באלו בגילאי 6-24 חודשים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים מקוריאה השלימו מחקר חתך להערכת הסיכון לפרכוסים על-רקע טיפול בנוגדי-היסטמינים מדור ראשון. הם בחנו את הנתונים אודות 11,729 ילדים עם אירוע פרכוסי (ביקור בחדר מיון עם […]

  • שינויים חריגים בקצב הלב מלווים בסיכון מוגבר לתמותה בחולי סוכרת (מתוך כנס ה-EASD)

    שינויים חריגים בקצב הלב מלווים בסיכון מוגבר לתמותה בחולי סוכרת (מתוך כנס ה-EASD)

    הפרעה בשונות היומית בקצב הלב מלווה בסיכון מוגבר לאירועים קרדיווסקולאריים ותמותה מכל-סיבה בחולים עם סוכרת רבת-שנים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-European Association for the Study of Diabetes. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 349 חולים עם סוכרת מסוג 2 (81%) או מסוג 1 ממחקר CHAMPION; כמחציתם היו נשים ובגיל ממוצע […]

  • תוצאות מבטיחות לפסילוציבין במינון גבוה לטיפול בדיכאון (BMJ)

    תוצאות מבטיחות לפסילוציבין במינון גבוה לטיפול בדיכאון (BMJ)

    מינון גבוה של פסילוציבין מלווה בהקלה גדולה יותר בתסמיני דיכאון לעומת פלסבו או Escitalopram, ללא סיכון מוגבר לאירועים חריגים חמורים, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת BMJ. החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת התועלת של טיפול מונותרפי בתכשירים פסיכדליים לעומת Escitalopram בחולים עם אבחנה קלינית של דיכאון. הסקירה כללה 811 משתתפים (גיל ממוצע של 42.49 […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה