מחלת כבד שומני שאינה על-רקע אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לטרשת עורקי תרדמה (Gastroenterology)

בחולים עם מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול (NAFLD או Nonalcoholic Fatty Liver Disease) סיכון מוגבר משמעותית לטרשת עורקי תרדמה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת Gastroenterology.

החוקרים בחנו באופן רטרוספקטיבי את הנתונים אודות 8,020 גברים במטרה להעריך את הקשר בין NAFLD ובין התפתחות טרשת תת-קלינית של עורקי התרדמה כפי שנקבע לפי בדיקת אולטרה-סאונד.

בתחילת המחקר, 39.7% מהגברים אובחנו עם NAFLD וב-17.6% מהם תועדה נסיגה במחלת כבד שומני במהלך המעקב. 23.1% מהגברים ללא NAFLD בתחילת המחקר פיתחו את ההפרעה במהלך המעקב, שארך 3.3 שנים (חציון).

ההיארעות המצטברת של טרשת תת-קלינית של עורקי התרדמה עמדה לאחר שלוש שנים על 14.3%.

הסיכון להתפתחות טרשת עורקי תרדמה היה גבוה ב-23% בגברים עם NAFLD פרסיסטנטי, בהשוואה לאלו ללא ההפרעה הכבדית. הקשר נותר לאחר תקנון לעישון, אלכוהול, מדד מסת גוף ושינוי במשקל הגוף, אך נעלם לאחר תקנון למשתנים מטבוליים.

מכאן עולה כי גורמים מטבוליים מתווכים את הקשר בין NAFLD ובין התפתחות טרשת עורקי תרדמה.

בגברים עם נסיגה של מחלת הכבד שומני תועדה ירידה של 18% בסיכון לטרשת עורקי תרדמה, בהשוואה לגברים בהם מחלת הכבד נותרה על כנה.

גורמים אחרים שנקשרו עם התפתחות טרשת עורקי תרדמה כללו מדד פיברוזיס גבוה יותר בתחילת המחקר ורמות ALT או GGT מוגברות בתחילת המחקר או באופן פרסיסטנטי.

החוקרים מסכמים וכותבים כי המסר העיקרי שיש להעביר למטופלים הוא כי לאחר נסיגה מוצלחת של מחלת כבד שומני, הסיכון למחלות לב וכלי דם הופך דומה לזה של חולים ללא כבד שומני.

Gastroenterology 2016

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

היסטוריה של מחלות אוטואימוניות והסיכון להיארעות סוכרת מסוג 1 במתבגרים

היסטוריה של מחלות אוטואימוניות והסיכון להיארעות סוכרת מסוג 1 במתבגרים

מקור: Diabetes Care
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|18/11/2025

במאמר מדווחים פרופ’ גלעד טוויג ושותפיו מהמרכז הרפואי בשיבא על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי תחלואה אוטואימונית מאוחרת בגיל ההתבגרות מלווה בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 1 בבגרות בשני המינים, בפרט באלו עם מחלה אוטואימונית של בלוטת התריס ומחלת צליאק

מעכב JAK מול אנטגוניסט TNF; איזה בטוח יותר עבור מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון?

מעכב JAK מול אנטגוניסט TNF; איזה בטוח יותר עבור מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון?

מקור: JAMA Network Open
פרופ' שחף שיבר
פרופ' שחף שיבר
אין תגובות|16/09/2025

מטא־אנליזה הראתה כי אין הבדל מובהק בין שימוש במעכבי JAK לבין שימוש באנטגוניסטים של TNF מבחינת הסיכון לזיהומים חמורים או לממאירויות בקרב מטופלים עם מחלות דלקתיות מתווכות־חיסון (IMIDs)

דימום ממערכת העיכול התחתונה (JAMA)

דימום ממערכת העיכול התחתונה (JAMA)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|01/07/2024

דימום ממערכת העיכול התחתונה, המוגדר כהמטוֹכזיה, מהווה חמישית מכלל המקרים של דימום במערכת העיכול בקרב חולים הזקוקים לאשפוז בבית חולים. מאמר סקירה זה הוא סיכום של ההנחיות הקליניות של JAMA שפורסמו באפריל 2024.
מתוך הגליון הראשון של מגזין הג’ורנאל קלאב המשולב.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן